Πώς να εμπλουτίσεις τις γνώσεις σου δωρεάν

Συντάκτης: Βασιλική Γεωργαντά

Όλοι φτάνουμε σε ένα στάδιο της ζωής μας και συνειδητοποιούμε πως δεν έχουμε γεμίσει το μυαλό μας με τις γνώσεις που θα θέλαμε. Ενώ νεότεροι θέλαμε να ανακαλύψουμε τον κόσμο, τώρα απλά έχουμε προσκολληθεί στις βασικές γνώσεις που μας προσφέρθηκαν στο σχολείο ή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση και στις αναγκαίες γνώσεις που αποκτήσαμε ώστε να είμαστε επαρκείς στην εργασία μας.

Υπάρχουν άπειρα πράγματα που μένει να ανακαλύψουμε και ένας διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός γνώσεων που προσφέρονται δωρεάν και με μόνο κόστος τον χρόνο μας.

Πάμε να γνωρίσουμε μερικά από τα δωρεάν σεμινάρια-μαθήματα που δημιουργήθηκαν από πραγματικά αλληλέγγυους ανθρώπους, οι οποίοι ως μοναδικό σκοπό είχαν να δωρίσουν γνώσεις και να καλυτερέψουν τον κόσμο γύρω μας.

  1. Mathesis.gr

Το Mathesis.gr είναι μια πλατφόρμα όπου δημιουργήθηκε από καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και περιέχει έναν μεγάλο αριθμό μαθημάτων που αφορούν ενότητες όπως, επιστήμη, ιστορία, μαθηματικά, πληροφορική κ.α Μοναδικό εισόδημα αυτής της πλατφόρμας είναι η προαιρετική κατάθεση του ποσού των 20€ σε όποιον επιθυμεί να πάρει βεβαίωση παρακολούθησης και η χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που θα ισχύει μέχρι το 2023.

  1. Coursity.gr

Το coursity είναι και αυτό μία πλατφόρμα που διδάσκοντες του είναι αναγνωρισμένοι καθηγητές διαφόρων πανεπιστημίων. Η φιλοσοφία του είναι παρόμοια με το mathesis, καθώς η παρακολούθηση των μαθημάτων είναι δωρεάν και το κόστος αφορά μόνο τη λήψη πιστοποιητικού παρακολούθησης αν κάποιος το επιθυμεί. Το coursity απευθύνεται σε όλους και ειδικότερα σε καθηγητές ή απλά επαγγελματίες που θέλουν να διευρύνουν τις γνώσεις τους.

  1. Edu-festival.gr

Στο Edu παρέχονται δωρεάν σεμινάρια και μαθήματα τόσο για υπερσύγχρονες τεχνολογίες όσο και για θεωρητικής κατεύθυνσης γνώσεις. Το edu επίσης εμπεριέχει το eduguide.gr, το οποίο μπορεί να κατευθύνει κάποιον σε όλες τις σελίδες παγκόσμιων πανεπιστημίων που προσφέρουν δωρεάν σεμινάρια. Η γκάμα επιλογών είναι τεράστια και ειδικά για τους αγγλομαθείς είναι πραγματικός θησαυρός.

  1. Kallipos.gr

Το Αποθετήριο «Κάλλιπος» είναι ένας ιστότοπος συλλογής συγγραμμάτων, βοηθημάτων και μαθησιακών αντικειμένων, τα οποία είτε έχουν δημιουργηθεί από μέλη της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας στο πλαίσιο της Δράσης «Ελληνικά Ακαδημαϊκά Ηλεκτρονικά Συγγράμματα και Βοηθήματα / Κάλλιπος» είτε έχουν διατεθεί στη Δράση μέσω ανοικτής πρόσκλησης διάθεσης επιστημονικού περιεχομένου. Στόχος του Αποθετηρίου είναι η συστηματική καταγραφή, οργάνωση και μακροχρόνια διατήρηση συγγραμμάτων και μαθησιακών αντικειμένων της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας.

  1. Blod.gr

Το ίδρυμα Μποδοσάκη προσφέρει την παραπάνω πλατφόρμα δωρεάν, σε όσους επιθυμούν την διεύρυνση των επιστημονικών τους γνώσεων και την ανάλυση του κοινωνικού προβληματισμού. Η σελίδα περιέχει ομιλίες και διαλέξεις οπου μπορεί ο οποιοσδήποτε να παρακολουθήσει εντελώς δωρεάν.

  1. Busu

Θέλεις να μάθεις μία νέα γλώσσα αλλά δεν θέλεις να μπεις στη διαδικασία των φροντιστηρίων γιατί φοβάσαι μη ανακαλύψεις πως δεν σου ταιριάζει και πως θα έχεις σπαταλήσει χρόνο και χρήμα άσκοπα; Το busu σου προσφέρει τη λύση με δυνατότητα εκμάθησης πολυάριθμων γλωσσών, δωρεάν και από το σπίτι.

Αν κάποιος αρχίσει την αναζήτηση δωρεάν σεμιναρίων θα εκπλαγεί όταν αντιληφθεί πόσο εύκολο είναι το να διευρύνει κάποιος τις γνώσεις του αρκεί να το θελήσει. Είναι προτιμότερο κάποιος να εξελίσσει τον εαυτό του αναζητώντας πραγματική γνώση και ανακαλύπτοντας νέα πράγματα παρά σπαταλώντας το χρόνο του σε επιδερμικά ζητήματα που μας έχουν κατακλίσει από τα μέσα κοινωνικής επαφής.

Μορφωθείτε! Είναι ένας πλούτος που μας προσφέρεται χωρίς να κοστίζει τίποτα!

Συντάκτης: Βασιλική Γεωργαντά,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.