Πώς να εξοικονομήσετε χρήματα (και ενέργεια) όταν πλένετε τα ρούχα σας

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Οι σωστές συνήθειες πλύσης ρούχων μπορούν να σας βοηθήσουν να εξοικονομήσετε ηλεκτρική ενέργεια και νερό. Δείτε πώς!

Μετά τη θέρμανση και τον κλιματισμό, η περισσότερη ενέργεια που καταναλώνεται στο σπίτι προέρχεται από τη θέρμανση του νερού, ακολουθούμενη από τη χρήση των συσκευών. Οι ατομικές σας συνήθειες πλύσης ρούχων μπορούν είτε να σας κάνουν να ξοδέψετε περισσότερα χρήματα από ό,τι χρειάζεται είτε να σας βοηθήσουν να εξοικονομήσετε ηλεκτρική ενέργεια και νερό.

Αποφύγετε το πλύσιμο της στιγμής

Αν δεν σας αρέσει να μαζεύονται βρόμικα ρούχα, πολύ πιθανό να ξεκινάτε έναν κύκλο πλύσης κάθε φορά που συγκεντρώνετε μερικά άπλυτα. Όταν είναι δυνατόν, καλύτερο είναι να περιμένετε πάντα μέχρι να υπάρχει ένα πλήρες πλυντήριο, ώστε να μην κάνετε διπλό κόπο. Το αυθόρμητο πλύσιμο και στέγνωμα σπαταλά ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Με την πάροδο του χρόνου, μπορείτε επίσης να φθείρετε πρόωρα τις συσκευές σας.

Αυτή η προσέγγιση όχι μόνο μειώνει τη συχνότητα πλύσης, αλλά και μεγιστοποιεί τη χωρητικότητα του πλυντηρίου, η οποία είναι πιο αποδοτική. Όσο λιγότερο συχνά πλένετε τα ρούχα, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η ρουτίνα πλυσίματος. Επιπλέον, το πλύσιμο μεγαλύτερης ποσότητας ρούχων μπορεί να σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι αξιοποιείτε στο έπακρο τη χωρητικότητα του πλυντηρίου σας.

Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη χρήση του πλυντηρίου σας, φροντίστε να βάζετε όσο το δυνατόν περισσότερα ρούχα μέσα – αλλά μην το γεμίζετε μέχρι τέρμα. Αν το πλυντήριο είναι πολύ σφιχτά γεμάτο, τα ρούχα δεν  μπορούν να κινηθούν, οπότε δεν θα καθαριστούν καλά.

Δώστε προσοχή στις ρυθμίσεις νερού

Από συνήθεια, μπορεί να επιλέγετε τις ίδιες ρυθμίσεις για κάθε πλύσιμο ρούχων, αλλά αυτή η πρακτική μπορεί να σας κοστίζει χρήματα. Θα πρέπει πάντα να αλλάζετε τη ρύθμιση στάθμης νερού στο πλυντήριο ώστε να ταιριάζει με το κατάλληλο μέγεθος του φορτίου. Αυτή η απλή καθημερινή συνήθεια μπορεί να μειώσει τη χρήση νερού και το κόστος σας.

Επιλέξτε το σωστό κύκλο πλύσης

Ένας άλλος τρόπος για να εξοικονομήσετε χρήματα είναι να διασφαλίσετε ότι χρησιμοποιείτε τον σωστό κύκλο πλύσης για το φορτίο που καθαρίζετε. Μερικές φορές το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα γρήγορο ξέβγαλμα αντί για έναν πλήρη κύκλο, οπότε, όταν είναι δυνατόν, προσαρμόστε τις ρυθμίσεις σας ανάλογα και θα καταλήξετε να εξοικονομήσετε πολύ νερό. Ένα πλυντήριο πετσέτες θα εξακολουθεί να πλένεται σωστά χωρίς να χρειάζεται να ανεβάσετε τη ρύθμιση και να χρησιμοποιήσετε επιπλέον νερό.

Ορισμένα πλυντήρια προσφέρουν επίσης έναν κύκλο “γρήγορης πλύσης”, όπου μπορείτε να καθαρίσετε μικρά, ελαφρώς λερωμένα ρούχα σε 15 έως 40 λεπτά, ενώ χρησιμοποιείτε λιγότερο νερό και ενέργεια από τους  μεγαλύτερους κύκλους.

Χρησιμοποιήστε λιγότερο απορρυπαντικό

Η χρήση περισσότερου απορρυπαντικού δεν οδηγεί απαραίτητα σε καθαρότερα ρούχα. Στην πραγματικότητα, η χρήση λιγότερου απορρυπαντικού μπορεί να βοηθήσει στην εξοικονόμηση χρημάτων μακροπρόθεσμα. Όχι μόνο θα αγοράζετε απορρυπαντικό λιγότερο συχνά, αλλά η χρήση υπερβολικής ποσότητας απορρυπαντικού μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερους χρόνους πλύσης με μεγαλύτερη χρήση νερού -και ακόμη και να καταστρέψει τα ρούχα. Ορισμένα πλυντήρια διαθέτουν διανομέα “Load and Go” που διανέμει αυτόματα τη σωστή ποσότητα απορρυπαντικού για κάθε πλύση, γεγονός που μπορεί να σας βοηθήσει να χρησιμοποιείτε απορρυπαντικό και νερό πιο αποτελεσματικά.

Χρησιμοποιήστε κρύο νερό

Ένας μύθος που μπορεί να σας κάνει να ξοδεύετε περισσότερα χρήματα για τα ρούχα: η πεποίθηση ότι πρέπει να χρησιμοποιείτε πάντα ζεστό νερό. Το πλύσιμο των ρούχων με κρύο νερό μπορεί να είναι ένας απλός αλλά αποτελεσματικός τρόπος για να εξοικονομήσετε χρήματα κατά το πλύσιμο των ρούχων. Αυτό συμβαίνει επειδή το ζεστό νερό καταναλώνει περισσότερη ενέργεια. Επιλέγοντας να χρησιμοποιείτε κρύο νερό αντ' αυτού, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας και, τελικά, να μειώσετε τον λογαριασμό του ρεύματος.

Και ακόμη και αν δεν είστε προετοιμασμένοι να κάνετε πλήρεις πλύσεις με κρύο νερό, μπορείτε να επιλέγετε το κρύο ξέβγαλμα όταν πλένετε ρούχα. Μπορεί να φαίνεται μικρό και ασήμαντο, αλλά τελικά μπορεί να εξοικονομήσετε χρήματα.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.