Πώς να είστε πιο θαρραλέοι στη ζωή σας

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Influence:

Πόσες φορές μετανιώσατε για κάτι που δεν κάνατε; Για κάτι που δειλιάσατε ή νιώθατε ότι δεν έχετε τη ψυχική δύναμη να το κάνατε;  Σε αυτό το άρθρο θα σας προτείνουμε ορισμένους τρόπους για να γίνετε πιο θαρραλέοι.

Η ανάληψη ρίσκου είναι κάτι που συχνά μας προκαλεί φόβο. Ενίοτε φοβόμαστε τις προκλήσεις στη ζωή. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Και τελικά εάν αποφεύγουμε διαρκώς να αναλαμβάνουμε ρίσκα στη ζωή μας, θα καταφέρουμε να εξελιχτούμε ως προσωπικότητες;

Ας δούμε αρχικά όμως τους λόγους που φοβόμαστε να πάρουμε ρίσκα στη ζωή μας:

Ποια νοοτροπία θα πρέπει έχουμε όμως για να είμαστε πιο θαρραλέοι;

  1. Θα πρέπει να επεκτείνουμε τα όρια της ζώνης άνεσής μας

Η στασιμότητα δεν φαίνεται να είναι για κανέναν μια επιθυμητή κατάσταση. Και ποιος δεν θα ήθελε άλλωστε να εξελίσσεται; Ωστόσο παραμένοντας στη ζώνη ανεσής μας είναι αδύνατον να εξελιχτούμε ως προσωπικότητες.

Για να μην περάσουμε τη ζωή μας χωρίς πρόοδο, η αλλαγή θα πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της φιλοσοφίας μας. Δοκιμάζοντας νέες δραστηριότητες που δεν είχαμε ξαναδοκιμάσει στο παρελθόν, επεκτείνουμε τα όρια της ζώνης ανεσής μας. Όσα περισσότερα πράγματα δοκιμάζουμε, τόσο πιο οικεία και γνώριμα μας γίνονται από ένα σημείο και έπειτα.

Για παράδειγμα, όταν ξεκινάμε μαθήματα οδήγησης και φοβόμαστε να βγούμε με το αμάξι στον δρόμο, όσο το κάνουμε, νιώθουμε πιο άνετοι, μέχρι να μας γίνει ρουτίνα.

Πώς να είστε πιο θαρραλέοι στη ζωή σας

  1. Εάν έχετε ως αξία ζωής την περιπέτεια, γιατί δεν ζείτε με βάση αυτή;

Εάν έχετε ως αξία σας την περιπέτεια στην ζωή, αλλά παρά ταύτα δεν έχετε μια ζωή γεμάτη νέες προκλήσεις, τότε το πιθανότερο είναι να έχετε τύψεις για αυτό. Η ευελιξία απέναντι στις αλλαγές, θα σας κάνει πιο περιπετειώδεις και με μεγαλύτερη διάθεση να δουλέψετε πάνω στην αλλαγή και να την κάνετε να έρθει εκείνη στα μέτρα σας. Δοκιμάστε τα όριά σας και διαπιστώστε ότι έχετε πολύ περισσότερες δυνάμεις και αντοχές, από όσες αρχικά νομίζατε για τον εαυτό σας.

Ζώντας έξαλλου κόντρα με τις αξίες σας, στο τέλος της μέρας θα έχετε ενοχές για το ότι δεν συμπεριφερθήκατε όπως θα θέλατε…

  1. Οραματιστείτε

Οραματιστείτε έντονα και με ακρίβεια τον εαυτό  σας να είναι γενναίος. Να είναι θαρραλέος στις περιστάσεις που μέχρι τώρα δεν είναι, αλλά θα θέλατε να ήταν. Μπορεί να θέλετε να:

  • Ήσασταν πιο αποφασιστικός στη διεκδίκηση της εκάστοτε κοπέλας που σας αρέσει.
  • να κάνετε κάποια δραστική αλλαγή στη ζωή σας π.χ. να πάρετε διαζύγιο από τη γυναίκα σας
  • να ανοίξετε μια επιχείρηση.

Σε οποιαδήποτε κατάσταση θα θέλατε να είστε πιο δυναμικοί οραματιστείτε τον εαυτό σας να τολμά να κάνει όσα φοβάστε. Με αυτήν την τεχνική προγραμματίζετε το υποσυνείδητό σας να είναι με το μέρος σας και να μην σας σαμποτάρει. Άλλωστε όλοι δεν θα θέλαμε σύμμαχο μας το υποσυνείδητό μας;

______________________

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οραματισμός: Μια πανίσχυρη τεχνική για να επαναπρογραμματίσετε το υποσυνείδητό σας

______________________

  1. Ρωτήστε τον εαυτό σας: «Τι θα έκανα στην εκάστοτε περίσταση, εάν δεν φοβόμουν;»

Κλείνοντας

Σημασία έχει στο τέλος της μέρας να νιώθουμε υπερηφάνεια για τον εαυτό μας. Ότι συμπεριφερθήκαμε με τρόπο που θαυμάζουμε. Για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να ζούμε με βάση τις αξίες μας. Και αν δεν γνωρίζουμε τις αξίες μας, θα πρέπει να τις ανακαλύψουμε. Σε αντίθεση περίπτωση, είναι επόμενο να νιώθουμε τύψεις και ένοχες. Επομένως ας οπλιστούμε με θάρρος και ας μη ζούμε με γνώμονα το τι φοβόμαστε…

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Influence:

Γεννήθηκα το 1995 στην Αθήνα και είμαι αριστούχος απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών…