Πώς να είστε ασφαλείς στα κοινωνικά δίκτυα

Συντάκτης: Βασιλική Γεωργαντά

Περνάμε αρκετό χρόνο επικοινωνίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης/ social media και αυτό κρύβει κάποιους κινδύνους. Η ασφάλεια των προσωπικών μας δεδομένων είναι το παν και σας παρουσιάζουμε τους τρόπους για να τη διασφαλίσετε.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πρωταγωνιστούν στην ιδιωτική μας ζωή

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «διαχειρίζονται» ένα σημαντικό μέρος της κοινωνικής ζωής των σύγχρονων ανθρώπων. Τα χρησιμοποιούμε για να συνδεόμαστε με μακρινούς φίλους και οικογένεια, να στέλνουμε γρήγορα μηνύματα σε συναδέλφους και να ανακοινώνουμε σημαντικά ή ασήμαντα γεγονότα στη ζωή μας.

Έχουν παρεισφρήσει και στην επαγγελματική ζωή μας

Πολλές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν ιστότοπους μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να συνεργαστούν ή να μοιραστούν πληροφορίες. Για παράδειγμα, μπορείτε να συζητήσετε ένα έργο με συναδέλφους μέσω μιας συνεδρίας- ανταλλαγής μηνυμάτων στο Facebook ή να προγραμματίσετε μια διάσκεψη σε ένα φόρουμ του LinkedIn. Οι εργοδότες και τα σχολεία χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προσεγγίσουν πιθανούς εργαζόμενους και μαθητές.

Ελλοχεύουν κίνδυνοι σχετικά με την ασφάλεια δεδομένων

Σύμφωνα με το Bureau of Justice Statistics, πάνω από 16 εκατομμύρια κάτοικοι των ΗΠΑ έγιναν θύματα κλοπής ταυτότητας μόνο το 2017. Καθώς όλο και περισσότερες ταυτότητές μας διαμορφώνονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η προστασία των προσωπικών μας πληροφοριών σε αυτούς τους ιστότοπους έχει γίνει πιο σημαντική από ποτέ.

Ακολουθούν διάφοροι τρόποι για να διατηρήσετε τα προσωπικά σας στοιχεία ασφαλή, ενώ απολαμβάνετε τα πλεονεκτήματα της δημιουργίας συνδέσεων μέσω των social media:

1. Αντιμετωπίστε τα πεδία “σχετικά με εμένα” ως προαιρετικά.

Το Facebook σάς δίνει την επιλογή να συμπληρώσετε πολλές πληροφορίες για τον εαυτό σας, από την ημερομηνία γέννησής σας μέχρι το σημείο που πήγατε στο γυμνάσιο. Ωστόσο, επειδή αυτά τα πεδία υπάρχουν, δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα συμπληρώσετε. Εξετάστε το ενδεχόμενο να προσφέρετε μια γενική έκδοση των πληροφοριών που ζητήθηκαν ή απλώς να αφήσετε το πεδίο κενό. Για παράδειγμα, η καταχώρηση μόνο της χώρας της κατοικίας σας, αντί για πόλη και χώρα, μπορεί να δυσκολέψει τους άλλους να καταλάβουν ακριβώς πού μένετε.

2. Γίνετε εξπερ στις ρυθμίσεις απορρήτου.

Όλοι οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης σάς δίνουν την επιλογή να περιορίσετε την προβολή αναρτήσεων για κάποιο συγκεκριμένο κοινό. Αφιερώστε χρόνο για να εξερευνήσετε αυτές τις ρυθμίσεις, δοκιμάστε διαφορετικές επιλογές και γίνετε εξπέρ στη χρήση τους. Για παράδειγμα, τόσο το Facebook όσο και το Twitter σάς επιτρέπουν να δημιουργείτε προσαρμοσμένες λίστες ατόμων που επιτρέπεται να βλέπουν συγκεκριμένες αναρτήσεις.
Καθώς βελτιώνετε τη χρήση των ρυθμίσεων απορρήτου, έχετε υπόψη σας ότι δεν «μεταφράζονται» όλες οι ρυθμίσεις απορρήτου μεταξύ ιστοτόπων. Για παράδειγμα, ορισμένοι χρήστες του Facebook ανέφεραν ότι οι φωτογραφίες που όρισαν ως “ιδιωτικές” στο Facebook εξακολουθούσαν να καταχωρούνται δημόσια στην Αναζήτηση εικόνων Google — και μπορούσαν να βρεθούν αναζητώντας τα ονόματά τους. Αν δεν θέλετε να γίνονται δημόσιο θέαμα κάποιες φωτογραφίες σας, καλύτερα να μην τις δημοσιεύσετε!

3. Γνωρίστε τους ανθρώπους που έχετε φίλους.

Μια φορά κι έναν καιρό, οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ανταγωνίζονταν μεταξύ τους για το ποιος έχει τον μεγαλύτερο αριθμό διαδικτυακών φίλων. Σήμερα, ωστόσο, οι έξυπνοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης γνωρίζουν ότι με όσο περισσότερα άτομα είστε συνδεδεμένοι, τόσο πιο δύσκολο είναι να ελέγξετε τι συμβαίνει με τις πληροφορίες που δημοσιεύετε. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τα άτομα που προσθέτετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και στην πραγματική ζωή αν είναι δυνατόν. Μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία “μπλοκαρίσματος” όταν η κατάσταση φαίνεται να το απαιτεί.

4. Δημιουργήστε και χρησιμοποιήστε μια λίστα “εκτός ορίων”.

Υπάρχουν ορισμένες προσωπικές πληροφορίες που δεν πρέπει ποτέ μα ποτέ να δημοσιεύσετε. Αυτά περιλαμβάνουν στοιχεία όπως τους αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης και άδειας οδήγησης και τη συγκεκριμένη τοποθεσία σας. Η προσθήκη ετικέτας στη συγκεκριμένη τοποθεσία σας μπορεί να φαίνεται διασκεδαστική, αλλά αν ανακοινώνετε στους φίλους σας ότι βρίσκεστε στην παραλία για όλη την ημέρα, ανακοινώνει επίσης σε αγνώστους ότι βρίσκεστε πενήντα μίλια μακριά από το σπίτι. Μην διευκολύνετε τους κακοπροαίρετους να σας εκμεταλλευτούν, δίνοντάς τους έναν χάρτη με το πού βρίσκεστε.

5. Πάντα να αποσυνδέεστε όταν τελειώσετε.

Εάν χρησιμοποιείτε δημόσιο υπολογιστή, κάντε τελετουργικό την αποσύνδεση αλλά και από καιρό σε καιρό αποσυνδεθείτε και από ιδιωτικές συσκευές. Η αποσύνδεση βοηθάει να διασφαλιστεί ότι άλλα άτομα δεν θα «κουμαντάρουν» το προφίλ σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δεν θα το χρησιμοποιήσουν για να επιτεθούν στους φίλους σας, να αλλάξουν τα προσωπικά σας στοιχεία, να προβούν σε ενοχλητικά ή συκοφαντικά σχόλια ή χειρότερα, να αλλάξουν τον κωδικό πρόσβασής σας και να σας κλειδώσουν εντελώς από τον δικό σας λογαριασμό.

6. Δημιουργήστε ισχυρούς, ιδιωτικούς κωδικούς πρόσβασης.

Ένας ισχυρός κωδικός πρόσβασης χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό λέξεων, αριθμών, κεφαλαίων και πεζών γραμμάτων και ειδικών χαρακτήρων που είναι εύκολο να θυμάστε, αλλά είναι δύσκολο για άλλους να μαντέψουν. Παραλείψτε κοινά στοιχεία κωδικού πρόσβασης, όπως ημερομηνίες γέννησης, επετείους και τα ονόματα των παιδιών ή των κατοικίδιων σας. Διατηρήστε τους κωδικούς πρόσβασης ιδιωτικούς, απομνημονεύοντάς τους και μην τους γράφετε ποτέ στην ίδια τη συσκευή.

Σερφάρετε με ασφάλεια και χαρείτε μόνο την καλή πλευρά του διαδικτύου! Είναι τόσο εύκολο!

Συντάκτης: Βασιλική Γεωργαντά,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.