Πώς να δημιουργήσετε ένα εμπορικό brand σε 5 βήματα

Συντάκτης: Αθανασία Ζημιλιάγκου

Η δημιουργία, η οικοδόμηση και η προώθηση του δικού σας brand είναι βήματα για την επιτυχία. Πώς όμως θα δημιουργήσετε τη δική σας εμπορική μάρκα; Ακολουθούν 5 βήματα για να το πετύχετε.

  1. Καταλάβετε ποιοι είστε

Το να καταλάβετε ποιοι είστε μπορεί να ακούγεται παράξενη πρόταση. Πόσο καλά, όμως, γνωρίζετε τον εαυτό σας; Δυστυχώς, στον σημερινό κόσμο που κινείται γρήγορα, πολλοί από εμάς ξεχνάμε να αφιερώσουμε χρόνο για να σκεφτούμε και να εστιάσουμε στον εαυτό μας. Για να χτίσετε ένα σταθερό προσωπικό brand, λίγη ενδοσκόπηση είναι ζωτικής σημασίας.

Ακολουθεί μια απλή άσκηση που θα σας βοηθήσει σε αυτή τη διαδικασία. Πάρτε ένα φύλλο χαρτί και γράψτε τις απαντήσεις στα παρακάτω:

  • Γιατί αγωνίζομαι;
  • Τι με κινητοποιεί;
  • Ποιες εργασίες απορροφούν την ενέργειά μου;
  • Για ποιο πράγμα με επαινούν οι άνθρωποι;

Όσο άβολα κι αν νιώθετε, η ειλικρίνεια και η βαθιά σκέψη είναι αναπόσπαστα στοιχεία. Αν δυσκολεύεστε να απαντήσετε σε αυτές τις ερωτήσεις, δοκιμάστε να ζητήσετε τη γνώμη φίλων και συγγενών.

Φυσικά, καμία από τις απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις δεν είναι δεδομένη και θα αλλάζει με την πάροδο του χρόνου καθώς μαθαίνετε και αναπτύσσεστε. Ωστόσο, μόλις γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας, μπορείτε να αρχίσετε να εργάζεστε για να προβάλλετε μια εικόνα του εαυτού σας και να αρχίσετε να καταστρώνετε τη στρατηγική της καριέρας σας.

  1. Σκεφτείτε πώς θέλετε να γίνετε γνωστοί

Αφού υπολογίσετε ποιοι είστε σήμερα, μπορείτε να αρχίσετε να εστιάζετε στο ποιοι θέλετε να είστε αύριο. Προσπαθήστε να μην επικεντρωθείτε πάρα πολύ στα πράγματα που θέλετε στη ζωή, αλλά στις συνήθειες που απαιτούνται για να γίνετε το άτομο που θα αποκτήσει αυτά τα πράγματα.

Μπορείτε να ξεκινήσετε εξετάζοντας τον κλάδο στον οποίο θέλετε να εισέλθετε: ποιες γνώσεις, φήμη και ταλέντα απαιτούνται για να πετύχετε εκεί; Σκεφτείτε μεγαλεπήβολα, αλλά αναλύστε τους μεγαλύτερους στόχους σε μικρά εφικτά βήματα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε αργότερα να μετρήσετε ευκολότερα την πραγματική σας πρόοδο.

Διαβάστε επίσης: Personal Branding: πώς να χτίσεις το πιο θετικό προφίλ προσωπικά και επαγγελματικά

  1. Καθορίστε τη θέση σας

Ο στόχος σας δεν πρέπει ποτέ να είναι η προσπάθεια να ικανοποιήσετε τους πάντες με το brand σας. Είναι σπατάλη της ενέργειας και των πόρων σας. Αντ’ αυτού, επικεντρώστε τις προσπάθειές σας στον καθορισμό της εξειδικευμένης θέσης σας και εργαστείτε για να προσεγγίσετε το συγκεκριμένο κοινό σας.

Οι εταιρείες, οι επαγγελματίες, οι πελάτες και οι υπεύθυνοι προσλήψεων είναι πιο πιθανό να επικοινωνήσουν με κάποιον που ειδικεύεται στην επίλυση ενός συγκεκριμένου προβλήματος από κάποιον που ισχυρίζεται ότι κάνει λίγο απ’ όλα. Σκεφτείτε το ως εξής: αν υπάρχει διαρροή στο σπίτι σας, ποιον είναι πιο πιθανό να καλέσετε: έναν τεχνίτη ή έναν υδραυλικό;

Φυσικά, είναι καλό να εξακολουθείτε να εργάζεστε για την ανάπτυξη ευρύτερων δεξιοτήτων, αλλά μια σαφώς καθορισμένη θέση μπορεί να σας βοηθήσει να επικεντρωθείτε στην κατάκτηση ενός συγκεκριμένου τμήματος της αγοράς.

Believe In You podcast: Εκπαίδευση για δεξιότητες ζωής μέσα από το ακουστικό σας!

  1. Βελτιστοποιήστε το κοινωνικό σας αποτύπωμα

Αφού εντοπίσετε το συγκεκριμένο κοινό σας, ρωτήστε πού μπορείτε να βρείτε αυτούς τους ανθρώπους και τι ψάχνουν. Μόλις απαντήσετε σε αυτές τις ερωτήσεις, ξεκινήστε να χτίζετε την ηλεκτρονική σας παρουσία για να τους εξυπηρετείτε. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι είστε γραφίστας και αναζητάτε πελάτες. Καλό θα ήταν να επικεντρωθείτε στη δημιουργία ενός εντυπωσιακού διαδικτυακού χαρτοφυλακίου και στην προώθησή του σε πιο γενικευμένες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Όπου κι αν προβάλλετε και αλληλεπιδράτε στο διαδίκτυο, να θυμάστε ότι η συνέπεια είναι ζωτικής σημασίας. Για παράδειγμα, μην συμπεριφέρεστε σαν επαγγελματίας στο LinkedIn και μην δημοσιεύετε μεθυσμένες και ντροπιαστικές φωτογραφίες αλλού. Βεβαιωθείτε ότι ο γενικός τόνος και η εικόνα που παρουσιάζετε στο διαδίκτυο παραμένουν παρόμοιες σε όλες τις πλατφόρμες.

  1. Δικτυωθείτε σαν τρελοί

Ο σκοπός της δικτύωσης δεν είναι να προσπαθήσετε να συγκεντρώσετε ένα κοινό. Όσο εντυπωσιακό κι αν φαίνεται, το να έχετε χιλιάδες ακολούθους δεν θα σας ωφελήσει σε τίποτα αν κανείς δεν ασχολείται μαζί σας. Ο πραγματικός σας στόχος είναι να δημιουργήσετε συνδέσεις και να προωθήσετε την επικοινωνία.

Επαναπροσδιορίστε και αναπροσαρμόστε το brand σας

Η ψηφιακή και η επαγγελματική σφαίρα αλλάζουν διαρκώς και το brand σας θα πρέπει να εξελίσσεται μαζί τους. Καθώς το έργο σας αυξάνεται και αναπτύσσεστε ως άτομο, θα πρέπει να προσαρμόσετε το εμπορικό σήμα σας ώστε να αντιπροσωπεύει αυτό που είστε.

Νέος κύκλος σεμιναρίων «Χτίζω το πιο θετικό μου προφίλ»: 5 σεμινάρια για να αναδείξετε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας

Να θυμάστε πάντα να παραμένετε αυθεντικοί και μοναδικοί. Μόλις μάθετε να αξιοποιείτε τη δύναμη ενός καλά σχεδιασμένου brand, θα είστε σε θέση να προχωρήσετε στην καριέρα σας με σαφήνεια και να κάνετε τα βήματα που χρειάζεστε για να πετύχετε.

Πηγή

Συντάκτης: Αθανασία Ζημιλιάγκου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.