Πώς να διαχειριστείς τα πισώπλατα μαχαιρώματα και τα λόγια πίσω από την πλάτη σου

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Δυστυχώς κάποιοι άνθρωποι δεν ωριμάζουν ποτέ και σαν μικρά παιδιά συνεχίζουν να ασχολούνται με φήμες και κουτσομπολιά που αφορούν τους άλλους και μάλιστα, τα διαδίδουν πίσω απ’ την πλάτη τους. Η άσχημη αυτή συνήθεια ξεκινά στην εφηβεία και κάποιους τους συνοδεύει και στην ενήλικη ζωή. Η συνήθεια αυτή όμως έχει συχνά καταστροφικές συνέπειες για αυτόν που είναι στο στόχαστρο. Η αυτοεκτίμησή του γκρεμίζεται και βλέπει από το πουθενά να δημιουργούνται προβλήματα στην προσωπική του ζωή.

Τι να κάνεις;

Το πρώτο πράγμα που θα χρειαστεί να κάνεις είναι να συλλογιστείς εάν η πηγή πληροφοριών σου είναι αξιόπιστη και να μη διαστάσεις να αμφισβητήσεις ακόμα και τους πιο κοντινούς σου φίλους. Κάποιες φορές, αυτοί που μιλούν πίσω απ’ την πλάτη σου δεν είναι αυτοί που σε αντιπαθούν ανοιχτά, αλλά αυτοί που είναι κοντά σου και τους εμπιστεύεσαι.

Όταν ξέρεις πως κάποιος διαδίδει φήμες για εσένα και την προσωπική σου ζωή, πρέπει πρώτα να αναλογιστείς τί σχέση έχεις μαζί του, αλλά και τί άνθρωπος είναι. Ορισμένοι έχουν ταλέντο στα δράματα. Αυτούς τους ανθρώπους σπάνια μπορείς να τους αντιμετωπίσεις πρόσωπο με πρόσωπο, επειδή απλά θα πουν ψέματα για να αποφύγουν την ευθύνη. Ευτυχώς, οι άνθρωποι αυτοί προδίδουν εύκολα τον εαυτό τους. Αρκεί να προσέξεις λίγο τον τρόπο με τον οποίο θα σου μιλήσουν και το πώς θα επιλέξουν να διατυπώσουν το λόγο τους.

Συλλογίσου τα εξής

Αν έχεις υπόνοιες πως κάποιος σε μαχαιρώνει πισώπλατα συλλογίσου τα εξής: Τι του αρέσει να συζητά μαζί σου; Μήπως κουτσομπολεύει τους φίλους του και την οικογένειά του σε εσένα; Εάν το κάνει, μπορώ να σου εγγυηθώ ότι κάνει το ίδιο και για σένα. Μιλάει για σένα στους άλλους, πίσω από την πλάτη σου. Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να αποφασίσεις τί σημαίνει πραγματικά για εσένα αυτός ο άνθρωπος και η σχέση που μοιράζεστε.

Πρώτη επιλογή: Απομάκρυνέ τον από τη ζωή σου

Ίσως όμως αυτή η επιλογή να μην δυνατή για σένα. Ίσως ο άνθρωπος αυτός να είναι συγγενής σου ή κολλητός κάποιου που είστε πολύ δεμένοι και να μην μπορείς έτσι απλά να τον ξεκόψεις από τη ζωή σου. Σε αυτό το σενάριο, μπορείς απλά να περιορίσεις τις πληροφορίες που μοιράζεσαι μαζί του. Οι άνθρωποι που διαδίδουν φήμες, έχουν εξαιρετικές ικανότητες στο να δημιουργούν δραματικές καταστάσεις και συνήθως το κάνουν από απλό ενθουσιασμό ή για να αποφορτιστούν συναισθηματικά.

Με αυτό στο μυαλό σου, καλό είναι να μη μοιράζεσαι τίποτα ενδιαφέρον που σου συνέβη, τίποτα προσωπικό, τίποτα πιο ουσιαστικό πέρα από την απλή καθημερινότητα και επιφανειακά ζητήματα. Με αυτόν τον τρόπο δε θα βρίσκει κάτι ενδιαφέρον για να ασχοληθεί μαζί σου. Θα συμπεριφέρεσαι σαν η ζωή σου να είναι απόλυτα βαρετή και καθόλου ενδιαφέρουσα, με αποτέλεσμα να ψάξει κάποιον άλλο να ασχοληθεί.

Δεύτερη επιλογή: Αντιμετώπισέ τον

Πολλά έχουν ειπωθεί σχετικά με το να υποστηρίζεις τον εαυτό σου, να φροντίζεις να ακουστεί η φωνή σου και να βάζεις τα όριά σου. Όντως πρέπει να μπορείς να τα κάνεις αυτά. Απλά σε κάποιες περιπτώσεις είναι ανώφελο. Υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις, στις οποίες δεν μπορείς απλά να κερδίσεις επειδή υπερασπίστηκες τον εαυτό σου, αλλά αντίθετα το να βάλεις τα όριά σου είναι πιθανό να σου κοστίσει αρκετά.

Εάν δεν έχεις κάποια απόδειξη για να υποστηρίξεις όσα λες, να είσαι σίγουρος πως θα φροντίσει κάθε λέξη που λες, να τη στρέψει εναντίον σου και έτσι μπορεί να ηττηθείς και να νιώσεις ακόμα χειρότερα. Αυτή η σύγκρουση κατά συνέπεια μπορεί να σου κοστίσει φίλους, που δεν μπορούν να δουν ακόμα μέσα από τα ψέματα που χρησιμοποιεί αυτό το άτομο για εσένα. Μερικές φορές λοιπόν, το να υποστηρίζεις τον εαυτό σου σημαίνει να ξέρεις πότε να κάνεις ένα βήμα πίσω από κάτι ή κάποιον που δε σε ωφελεί πια.

Κάποιος που οικειοθελώς σε κουτσομπολεύει και διαδίδει τα προσωπικά σου ζητήματα πίσω από την πλάτη σου, πιθανότητα δεν είναι και ο καλύτερος άνθρωπος για να έχεις στη ζωή σου. Οι πραγματικοί φίλοι δε διαδίδουν πληροφορίες και κυρίως δεν κουτσομπολεύουν τα προσωπικά των φίλων τους.

Βέβαια, εάν αποφασίσεις να τον αντιμετωπίσεις, φρόντισε να συγκεντρώσεις όσο περισσότερες αποδείξεις και επιχειρήματα μπορείς, όπως για παράδειγμα αντίγραφα συνομιλιών που τυγχάνει να υπάρχουν. Μπορείς επίσης να τον αντιμετωπίσεις απλά για να δεις τι θα πει, εάν θα παραδεχτεί τις πράξεις του ή αν θα πει ψέματα για να βγει από τη δύσκολη θέση, κάτι το οποίο θα σε βοηθήσει να καταλάβεις περισσότερα για το χαρακτήρα του. Χρειάζεται να αποφασίσεις την καλύτερη προσέγγιση για τον εαυτό σου και τη ζωή σου, είτε είναι μια ανοιχτή σύγκρουση, είτε μια ήσυχη απομάκρυνση για την επανάκτηση της ηρεμίας σου.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.