Πώς να διαλέξετε ένα “καλό βιβλίο”

Συντάκτης: Θάνος Κονδύλης, Συγγραφέας

Πολλές φορές φίλες, φίλοι και αναγνώστες μου στέλνουν μηνύματα και ζητούν να τους προτείνω ένα καλό βιβλίο για διάβασμα. Θεωρώ σημαντική αυτή την υπόθεση και την έχω τρόπον τινά μελετήσει. Με τα χρόνια κατέληξα να διαμορφώσω έναν «οδηγό δράσης» που εφαρμόζω πριν καταλήξω στις επιλογές μου. Ιδού τα δέκα βήματα που ακολουθώ:

1) Σκέψου κι αποφάσισε τι είδους ανάγνωσμα σ’ ενδιαφέρει: μυθιστόρημα, ιστορία, δοκίμιο, βιογραφία, κτλ

2) Κατάγραψε τις επιμέρους κατηγορίες τους. Π.χ. σου αρέσει η ερωτική ποίηση, η αστυνομική λογοτεχνία, κτλ.

3) Κάνε έρευνα στο διαδίκτυο γι΄ αυτές τις κατηγορίες κι ανακάλυψε τι κυκλοφορεί σήμερα στα βιβλιοπωλεία.

4) Αποφάσισε τι χρήματα μπορείς να διαθέσεις για αγορά βιβλίων.

5) Εντόπισε στο διαδίκτυο τα δέκα βιβλία που σίγουρα θα προτιμούσες ν’ αγοράσεις ανεξαρτήτως χρημάτων και διάβασε λίγα πράγματα γι΄ αυτά καθώς και τις εντυπώσεις άλλων αναγνωστών που αγόρασαν τα συγκεκριμένα βιβλία.

6) Πήγαινε σ’ ένα μεγάλο βιβλιοπωλείο που έχει άνετο χώρο, για να κάθονται οι αναγνώστες που διαβάζουν.

7) Εντόπισε και πάρε στα χέρια σου τ’ αναγνώσματα που έχεις καταλήξει ότι σ’ ενδιαφέρουν πιο πολύ.

8 Διάβασε τ’ οπισθόφυλλό τους όπου υπάρχει σύντομη περίληψη. Μετά διάβασε το 1/20 του βιβλίου. Π.χ. αν το βιβλίο έχει 400 σελίδες, διάβασε τις 20 πρώτες. Δεν θα σου πάρει πάνω από μισή ώρα.

9) Ξεχώρισε τελικά τα πιο ενδιαφέροντα απ’ αυτά τα βιβλία που διάβασες και σημείωσέ τα κάπου πρόχειρα.

10) Άφησε να περάσει μια εβδομάδα και μετά επίστρεψε στο βιβλιοπωλείο. Ξαναπάρε στα χέρια σου τα βιβλία που έχεις σημειώσει, μιας και σου είχαν τραβήξει πιο πολύ το ενδιαφέρον, και ξαναδιάβασε ένα ακόμα κομμάτι τους. Αυτά που τώρα σου άρεσαν πιο πολύ ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ.

Αγαπητοί φίλοι αναγνώστες, θεωρώ ότι όποιος έχει ώρα και θέλει να επενδύσει μερικά χρήματα, νομίζω ότι ακολουθώντας τα παραπάνω απλά βήματα εμπειρίας θα καταλήγει σχεδόν πάντα σε αξιόλογα βιβλία.

«Το κείμενο αποτελεί μια συνεργασία του flowmagazine.gr με τον κ. Κονδύλη. Δείτε περισσότερα για το συγκεκριμένο αρθρογράφο εδώ»

Συντάκτης: Θάνος Κονδύλης, Συγγραφέας

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.