Πώς να διαλέξεις βαπτιστικά

Συντάκτης: Ανδρομάχη Σαραφίδου

Είναι μεγάλη ευλογία για έναν άνθρωπο να γίνεται νονός. Όλοι μας θα θέλαμε κάποια στιγμή να βαπτίσουμε τα παιδιά των καλύτερών μας φίλων και το αντίστροφο. Συνήθως η αναδοχή παιδιού επισφραγίζει φιλίες και δεσμούς χρόνων. Πώς όμως διαλέγουμε βαπτιστικά και ποιο είναι τελικά το συνολικό κόστος που αναλαμβάνει ο νονός;

Έχοντας λοιπόν ως γνώμονα ότι η βάπτιση είναι το πρώτο από τα Ιερά Μυστήρια της εκκλησίας, αυτό σημαίνει ότι τα ρούχα του νεοφώτιστου ή της νεοφώτιστης θα πρέπει να είναι επίσημα. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δεν θα είναι ευκολοφόρετα. Μην ξεχνάτε ότι η επιλογή των ρούχων θα πρέπει να γίνει παρέα με την μαμά του παιδιού, η οποία οφείλει και δικαιούται να έχει άποψη πάνω στο θέμα.

Τα βαπτιστικά άλλοτε έχουν ένα θέμα, όπως παραδείγματος χάρην πριγκίπισσα, άλλοτε όχι. Μπορούν να παίζουν σε συγκεκριμένο χρώμα, μπορεί και όχι. Οι υποχρεώσεις του νονού και της νονάς όμως δεν σταματούν εδώ. Ο νονός εκτός από τα ρούχα του μωρού, αγοράζει τα εσώρουχα, τα καλτσάκια, τα παπούτσια και φυσικά τη ζακέτα ή το μπουφανάκι.

Και αν νομίζατε ότι αφού ντύσατε το μωρό από πάνω μέχρι κάτω, έχετε τελειώσει με τις υποχρεώσεις σας κάνατε λάθος. Ο νονός είναι υπεύθυνος για τα λαδόπανα, τις πετσέτες, τα σαπουνάκια, τα μαρτυρικά καθώς και για το βαλιτσάκι που περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω. Τα μαρτυρικά για όσους δε γνωρίζουν, είναι τα σταυρουδάκια με τα κορδελάκια που φορούν οι καλεσμένοι της βάπτισης.

Επίσης βασική υποχρέωση του νονού είναι να αγοράσει τη λαμπάδα και τον σταυρό του μωρού. Και σε αυτό το τελευταίο θα σταθούμε λίγο παραπάνω, γιατί όλη η ουσία του μυστηρίου κλείνει με τον βαπτιστικό σταυρό, ο οποίος μένει στην κατοχή του παιδιού για όλη του τη ζωή. Υπάρχουν σταυροί χρυσοί, λευκόχρυσοι, με ζιργκόν ή πέτρες , ακόμα και με διαμάντια. Εννοείται ότι ο καθένας ανάλογα με την οικονομική του κατάσταση επιλέγει τον κατάλληλο. Πολλοί πάντως είναι αυτοί που προτιμούν να επενδύσουν σε έναν ακριβό σταυρό και όχι τόσο στα ρούχα της βάπτισης. Ακόμα, αν ο νονός θέλει και έχει τη δυνατότητα, μπορεί να συνεισφέρει οικονομικά και στο στολισμό της εκκλησίας.

Πάμε τώρα στο οικονομικό του θέματος. Πολλά είναι τα καταστήματα που κάνουν προσφορές βάπτισης σε πολύ οικονομικές τιμές. Αν λοιπόν υποθέσουμε ότι υπάρχουν ολοκληρωμένα πακέτα βάπτισης με μέσο όρο γύρω στα 300-350 ευρώ και αν βάλουμε μια μέση τιμή για τον σταυρό τα 250 ευρώ, τότε θα λέγαμε ότι το κόστος για το νονό κυμαίνεται γύρω στα 550-650 ευρώ. Φυσικά το κόστος αυτό μπορεί να υπερδιπλασιαστεί όταν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα. Όπως και να’ χει στην αγορά υπάρχουν πολλές επιλογές με οικονομικά και μη πακέτα βάπτισης που καλύπτουν όλα τα γούστα και όλα τα πορτοφόλια.

Συντάκτης: Ανδρομάχη Σαραφίδου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.