Πώς να διαλέξεις σωστά κατεύθυνση στο λύκειο

Συντάκτης: Ρένια Ασημομύτη

Πανελλήνιες. Μια λέξη με τεράστιο άγχος από πίσω της. Και δεν είναι μόνο το άγχος για το αποτέλεσμα, αλλά και το άγχος για το αν όντως διάλεξες σωστά την κατεύθυνσή σου.

Στο παρακάτω άρθρο θα βρεις συμβουλές για το πώς θα αποφασίσεις όσο το δυνατόν πιο σωστά γίνεται την κατεύθυνση που θα ακολουθήσεις!

Εδώ και δεκαετίες το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα πιεστικό και αγχωτικό για τους μαθητές, με αποκορύφωμα την διαδικασία των πανελληνίων στην τελευταία τάξη του λυκείου.

Οι μαθητές πέρα από την πίεση που νιώθουν για το επιθυμητό αποτέλεσμα, ενδεχομένως να βασανίζονται και από δεύτερες σκέψεις σχετικά με τον «δρόμο» που ακολούθησαν. Τους ταίριαζε αυτή η κατεύθυνση ή μήπως όχι; Τους ενδιαφέρουν τελικά οι σχολές στις οποίες οδηγεί; Έχουν πάρει τις σωστές αποφάσεις ανάλογα με τις κλίσεις και τις δεξιότητές τους;

Το ταλέντο μπροστά

Όλοι έχουμε κάποιο ταλέντο, ακόμα και αν αυτό δεν ανήκει στο καλλιτεχνικό τομέα. Είναι σημαντικό λοιπόν να αναλογιστεί ο έφηβος τα ταλέντα και τις κλίσεις του, πριν αποφασίσει την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει στο λύκειο.

pos_na_dialekseis_sosta_kateythinsi_stolykeio

Υπό άλλες συνθήκες θα καταπιεστεί πολύ περισσότερο –ήδη πρόκειται για μια αρκετά αγχωτική διαδικασία- και ίσως να μην έχει το αποτέλεσμα που προσδοκά στο τέλος, αφού η κατεύθυνση του δεν θα συνάδει με τις δυνατότητές του απόλυτα.

Ένας απώτερος στόχος

Εξίσου σημαντικό είναι και να αναλογιστεί το αποτέλεσμα που θέλει να πετύχει. Τα μαθήματα στα οποία θα εξεταστεί θα πρέπει να οδηγούν σε μια σχολή που να τον ενδιαφέρει, καθώς το διάβασμα δεν τελειώνει μετά τις πανελλήνιες.

Σίγουρα δεν μπορεί κανένας έφηβος να γνωρίζει με απόλυτη βεβαιότητα εάν η σχολή που θα διαλέξει θα του αρέσει εν τέλει, όμως καλό είναι να υπάρχει ένας συγκεκριμένος στόχος πίσω από την διαδικασία των πανελληνίων, ώστε να προσανατολιστεί και στα ανάλογα μαθήματα.

Δυνατή βούληση

«Ή γιατρός ή δικηγόρος γίνε παιδί μου»! Παραδεχτείτε το, πόσες φορές το έχουμε ακούσει σε ελληνικές οικογένειες ακόμα και εν έτει 2023; Αρκετές σίγουρα. Δυστυχώς επικρατούν ακόμα οι απόψεις πως για να είσαι επιτυχημένος και ευτυχισμένος, πρέπει να ακολουθήσεις και τα ανάλογα επαγγέλματα, τα οποία συνήθως είναι ή γιατρός ή δικηγόρος. Άντε και το Πολυτεχνείο είναι μια κλασική πρόταση!

Ωστόσο, θα πρέπει όλοι οι έφηβοι να έχουν ελεύθερη βούληση και να μείνουν ανεπηρέαστοι από τις επιθυμίες των γονιών τους και να ακολουθήσουν αυτό που πραγματικά θέλουν αυτοί. Το μέλλον είναι δικό τους και τον πρώτο και τελευταίο λόγο πρέπει να τον έχουν μόνο οι άμεσα ενδιαφερόμενοι.

Συμβουλές από ειδικούς

Αν και το μάθημα του επαγγελματικού προσανατολισμού έχει αφαιρεθεί από τα σχολεία, υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες τόσο στον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο τομέα που μπορούν να συμβουλεύσουν τους εφήβους για την κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν. Μέσα από συγκεκριμένα τεστ και συζήτηση ο έφηβος συνειδητοποιεί τις κλίσεις του και ανάλογα φυσικά και με τους στόχους του διευκολύνεται σημαντικά στο να επιλέξει κατεύθυνση.

pos_na_dialekseis_sosta_kateythinsi_stolykeio

Όσα χρόνια και να περάσουν, οι πανελλήνιες θα αποτελούν μείζον ζήτημα για τους μαθητές και τις οικογένειές τους. Ωστόσο, με σωστή καθοδήγηση τόσο από ειδικούς όσο και από την οικογένεια, τα παιδιά μπορούν να βοηθηθούν έτσι ώστε να πάρουν την καλύτερη απόφαση για τους εαυτούς τους αλλά και τους στόχους τους.

Είναι σημαντικό να τονισθεί πως ακόμα και εάν στη πορεία μετανιώσουν την απόφασή τους, δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου! Η ζωή είναι μπροστά τους και γεμάτη ευκαιρίες που περιμένουν. Οι πανελλήνιες δεν είναι σίγουρα η τελευταία ευκαιρία για κανέναν μαθητή.

Συντάκτης: Ρένια Ασημομύτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.