Πώς να απολαύσω την κάθε μου στιγμή τις γιορτές

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι μια περίοδος χαράς, ευγνωμοσύνης και όμορφων στιγμών με την οικογένεια και τους φίλους μας. Πως μπορούμε όμως να είμαστε χαρούμενοι κάθε στιγμή και να ζούμε στο μέγιστο την κάθε μας στιγμή;

Η περίοδος των Χριστουγέννων συχνά περνά αστραπιαία μπροστά μας, αφήνοντάς μας με προσωρινές αναμνήσεις και μια αίσθηση ότι χάσαμε τη αληθινή ουσία και χαρά των στιγμών. Ζώντας μια ζωή μέσα στην βιασύνη και το άγχος, είναι ουσιώδες να καλλιεργήσουμε μια νοοτροπία που θα μας επιτρέψει να αγκαλιάσουμε και να απολαύσουμε κάθε στιγμή, δημιουργώντας μια βαθιά αίσθηση χαράς και εκτίμησης γι’ αυτή την ιδιαίτερη περίοδο του χρόνου.

Η δύναμη της συνείδησης

Στην καρδιά της απόλαυσης της περιόδου των γιορτών βρίσκεται η πρακτική της συνείδησης. Πρόκειται για την ικανότητά σας  να αντιλαμβάνεστε πλήρως το πνεύμα των γιορτών και της στιγμής και να είστε παρόντες στην αυτήν ψυχή και σώματι. Κάθε εμπειρία είναι μοναδική και πρέπει να την απολαμβάνουμε στο μέγιστο.

Αφήστε τα σχέδια για αργότερα. Οι γιορτές βασίζονται κυρίως στον αυθορμητισμό και την αγάπη. Αφεθείτε στο πνεύμα και κάντε αυτό που σας αρέσει και σας εκφράζει περισσότερο. Δώστε σημασία στο να δοθείτε σε αυτό και να το κάνετε με την ψυχή σας.

Αν για παράδειγμα επιθυμείτε αν αποφασίσετε να πάτε ένα ταξίδι με τους φίλους σας τα Χριστούγεννα πάρτε το σαν απόφαση και σαν δέσμευση να το απολαύσετε. Αφήστε το κινητό σας και το στρες πίσω και απολαύστε τις ημέρες κάνοντας δραστηριότητες με την παρέα σας, βλέποντας και εξερευνώντας το μέρος και κυρίως πάρτε χρόνο ώστε να έρθετε πιο κοντά με τους φίλους σας.

Καλλιέργεια σημαντικών παραδόσεων

Η διατήρηση παραδόσεων είναι ένας τρόπος για να είμαστε χαρούμενοι τις γιορτές. Είτε πρόκειται για το στολισμό του δέντρου, το μαγείρεμα παραδοσιακών συνταγών με την  οικογένεια, είτε απλά με το να κάνετε απλά πράγματα μαζί με τους δικούς σας ανθρώπους, αυτά τα έθιμα μας δένουν με αγαπημένες αναμνήσεις και δημιουργούν σύνδεση με τους αγαπημένους σας. Σε αυτές τις παραδόσεις βρίσκουμε στιγμές για να ηρεμήσουμε, να χαλαρώσουμε και να εκτιμήσουμε τη χαρά των γιορτών και της ατμόσφαιρας που δημιουργείται.

pos_na_apolauso_thn_kathe_mou_stigmi_tis_giortes

Προτεραιότητα στην προσωπική ικανοποίηση

Ο χρόνος τρέχει γρήγορα και σε μια μεγάλη πόλη η καθημερινότητα μπορεί να είναι αγχώδης και να μας στερεί την χαρά και την ικανοποίηση. Η κατανόηση του τι μας φέρνει πραγματική χαρά γενικότερα στην ζωή μας είναι σημαντική.

Μπορεί να είναι οι μικρές και απλές στιγμές γέλιου και οικειότητας με την οικογένεια μας, στιγμές που είμαστε μόνοι μας και σκεφτόμαστε ή η χαρά του να κάνουμε δώρα σε άλλους.

Αναγνωρίστε αυτές τις προσωπικές πηγές ευτυχίας και διασφαλίστε ότι θα έχουν προτεραιότητα κατά τη διάρκεια των γιορτών. Κάντε τις δραστηριότητες που συμβάλλουν στην προσωπική σας ευτυχία ώστε να ηρεμήσετε από την πίεση του χρόνου, να διώξετε το στρες και τελικά να ξεκουραστείτε και να γυρίσετε ανανεωμένος από τις γιορτές.

Ξεπερνώντας το στρες

Έχετε σκεφτεί ότι πιέζετε τον εαυτό σας να οργανώσει τις τέλειες διακοπές; Αυτό μπορεί συχνά να σας προσθέσει άγχος, επισκιάζοντας τις χαρούμενες στιγμές. Η ορισμός ρεαλιστικών προσδοκιών και ορίων μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από αυτό. Απλοποιήστε τα σχέδιά σας, μάθετε να λέτε ευγενικά όχι σε υπερβολικές υποχρεώσεις ή προτάσεις που φαίνονται ανέφικτες και αφήστε χώρο για αυθορμητισμό, ελεύθερη επιλογή του τρόπου με τον οποίο περνάτε τον χρόνο σας και κυρίως περιθώριο επιλογής.

pos_na_apolauso_thn_kathe_mou_stigmi_tis_giortes

Από την είναι ωφέλιμο να αναγνωρίσουμε τους παράγοντες οι οποίοι μας αγχώνουν και μας δημιουργούν πρόβλημα στην καθημερινότητά μας. Μόλις τους προσδιορίσουμε είναι σημαντικό τις γιορτές να προσπαθήσουμε να τους μειώσουμε ή ακόμα καλύτερα να τους αποβάλουμε τελείως για μερικές μέρες.

Αν μας αγχώνει η εργασία μας για παράδειγμα και το τηλέφωνο μας δεν σταματά να χτυπάει, μπορούμε τις διακοπές μας να κλείσουμε το κινητό μας. Αν κάποιος επικοινωνήσει μαζί μας και αν φοβάστε ότι θα σας χρειαστούν μπορείτε να προειδοποιήσετε τους συναδέλφους σας ότι τις γιορτές δεν θα απαντήσετε το κινητό σας σε εργασιακές κλήσεις.

Αναρωτηθείτε ποιες σοβαρές σχέσεις για εσάς;

Έχετε ποτέ σκεφτεί ποιες σχέσεις είναι σημαντικές για εσάς; Είναι η εργασία σας πιο σημαντική από την οικογένειά σας ή όχι;

Μέσα στις γιορτές, δώστε προτεραιότητα σε ανθρώπους που είναι πραγματικά σημαντικοί για εσάς. Συμμετάσχετε σε ειλικρινείς συζητήσεις και ασχοληθείτε με δραστηριότητες που ενισχύουν βαθύτερους δεσμούς με τους αγαπημένους σας.

 Έτσι θα δημιουργήσετε σοβαρούς και σταθερούς δεσμούς αγάπης εκτίμησης και ικανοποίησης με του ανθρώπους που κατέχουν μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά σας. Εξάλλου αυτό που είναι σημαντικό στην ζωή είναι να έχουμε δίπλα μας ανθρώπους που μας αγαπάνε και μας σέβονται και αντίστοιχα που τους αγαπάμε και τους σεβόμαστε.

Συμπέρασμα

Η ουσία της περιόδου των γιορτών, δεν είναι μόνο  δώρα και πάρτι. Είναι μια γιορτή της χαράς, της αγάπης και της ενότητας. Αγκαλιάζοντας την συνείδηση, τον σεβασμό στις παραδόσεις και δίνοντας προτεραιότητα στην προσωπική ευχαρίστηση και στους αγαπημένους μας, ξεκλειδώνουμε την αληθινό πνεύμα των γιορτών.

Φέτος, ας ξεκινήσουμε ένα ταξίδι για να απολαύσουμε κάθε στιγμή, να δημιουργήσουμε διαχρονικές αναμνήσεις και να βρούμε βαθιά χαρά στις απλές, όμορφες στιγμές που κάνουν την εποχή τόσο μαγική. Αγκαλιάστε το τώρα και αφήστε το πνεύμα των γιορτών να γεμίσει την καρδιά σας με ζεστασιά και ευγνωμοσύνη.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.