Πώς να αποκτήσετε πνευματική δύναμη και να μειώσετε τις ανησυχίες σας

Συντάκτης: Saky Koulibaly

Τι ορίζεται ως «πνευματική δύναμη» και με ποιον τρόπο η σωματική άσκηση  συνδέεται με την αντοχή και την ευελιξία του μυαλού;

Αρχικά, το ζεύγος «νους-σώμα» είναι στενά συνδεδεμένο. Όταν μιλάμε για πνευματική αντοχή, εννοούμε τη δυνατότητα της αποτελεσματικής αντιμετώπισης των καθημερινών δυσκολιών της ζωής. Εννοούμε, επίσης, την ικανότητα συγκέντρωσης σ’ έναν συγκεκριμένο στόχο και την ανάπτυξη των απαραίτητων στρατηγικών που μας οδηγούν στην επίτευξη του στόχου αυτού και τη γενικότερη επιτυχία.

Ας πάρουμε, για παράδειγμα, μία άσχημη ημέρα, σαν μία από εκείνες τις ημέρες όπου τα πάντα μοιάζουν αποδιοργανωμένα και όλα φαίνεται να ενεργούν εναντίον σας. Αισθάνεστε τόσο  φορτωμένοι ώστε αποφασίζετε να φορέσετε τα αθλητικά σας και να βγείτε για έναν περίπατο. Σύντομα νιώθετε ότι κάτι μέσα σας αλλάζει, νιώθετε πιο ξέγνοιαστοι και το μυαλό σας ανοίγει νέους ορίζοντες, οι ανησυχίες σας μοιάζουν να μειώνονται.

Το μυαλό και το σώμα μας συνδέονται στενά και δημιουργούν ένα σύστημα το οποίο οφείλουμε να φροντίζουμε και να βελτιώνουμε.

Χαμόγελο

Ίσως μας προκαλεί αίσθηση, όμως το χαμόγελο έχει θεραπευτική αξία, αφού δίνει την αίσθηση εσωτερικής δύναμης που μας γεμίζει με θετικά συναισθήματα δύναμης.

Υπάρχουν φορές που ξεχνάμε ότι η απλή αυτή πράξη έχει μεγάλο αντίκτυπο στο γονιδίωμά μας. Το χαμόγελο είναι μία γλώσσα που κληροδοτείται από γενιά σε γενιά και αποκαλύπτει περισσότερα από έναν απλό κώδικα επικοινωνίας. Για τον εγκέφαλο αρκεί ένα χαμόγελο προκειμένου ν’ απελευθερώσει έναν χείμαρρο από ενδορφίνες (σ.σ. γνωστές ως οι ορμόνες της ευτυχίας). Το χαμόγελο μας ανανεώνει και μας κάνει να βάλουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας σε μία άλλη διάσταση, προκειμένου να επικεντρωθούμε στο τώρα και να δούμε τα πράγματα με πιο ξεκάθαρη ματιά.

Μη διστάζετε, λοιπόν, να χαμογελάτε κάθε μέρα. Όταν νιώθετε πιεσμένοι, σταθείτε μπροστά σε έναν καθρέφτη και χαμογελάστε. Παρατηρήστε τον εαυτό σας και τι συμβαίνει μέσα σας.

Το περπάτημα αποτελεί ιδανική άσκηση για την πνευματική δύναμη

Το περπάτημα μας χαλαρώνει. Το περπάτημα σε εύθυμο, σταθερό και τακτικό ρυθμό καταφέρνει αξιοσημείωτα οφέλη στον εγκέφαλο.

Πολλές είναι οι έρευνες που επαληθεύουν το συγκεκριμένοι γεγονός:  για τη μείωση πολλών ψυχικών προβλημάτων καθώς και για την πρόληψη της κατάθλιψης, αρκούν λιγότερο από 30 λεπτά περπάτημα την ημέρα. Δε χρειάζεται να εξαντλούμαστε ή να καταπονούμαστε. Ήπιας μορφής συχνή και διαρκής κίνηση ωφελεί τη λειτουργία της καρδιά και οξυγονώνει το σώμα και κυρίως, τον εγκέφαλο. Το περπάτημα  χαλαρώνει την ένταση και ενεργοποιεί τα εγκεφαλικά κύματα που συνδέονται με την ηρεμία και βοηθά να έχουμε μία συνειδησιακή κατάσταση ανοιχτή σε όσα συμβαίνουν γύρω μας.

Πρωινές Διατάσεις

Μία ακόμη μορφή άσκησης που μας βοηθά να ενισχύσουμε την πνευματική μας δύναμη, είναι οι διατάσεις που μας μαθαίνουν να χαλαρώνουμε το σώμα μας, να το κάνουμε πιο ελαστικό, πιο χαλαρό και ανθεκτικό. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε αν ξυπνάμε λόγο νωρίτερα και  ήπια και σταδιακά κάνουμε διατάσεις. Οι ασκήσεις αυτές επικεντρώνονται στην περιοχή της μέσης, των γλουτών, των ώμων και του αυχένα.

Βάρη

Μπορεί να ακούγεται περίεργο αφού δε βρίσκουμε κάποια σχέση μεταξύ τους, πρέπει όμως να γνωρίζουμε ότι ήπιες ασκήσεις αντίστασης δρουν θεραπευτικά προς έναν πολύ συγκεκριμένο στόχο: την ελάττωση των κρίσεων πανικού. Τα αρνητικά συναισθήματα, όπως είναι ο φόβος, το άγχος και η ανησυχία εκτονώνονται αποτελεσματικά με απλές ασκήσεις με βάρη διάρκειας 10-15 λεπτά την ημέρα. Ασκήσεις ήπιας έντασης, μας βοηθούν επίσης να ενδυναμώσουμε του μύες μας. Επιπλέον, διοχετεύουμε το θυμό μας, , τη απόγνωση και το άγχος μας.  Η πνευματική μας υγεία είναι συνάρτηση πολλών  απλών πραγμάτων τα οποία συνήθως αμελούμε, αναζητώντας την απάντηση κάπου αλλού.

Δοκιμάστε τις παραπάνω ασκήσεις και θα δείτε την πνευματική σας δύναμη να βελτιώνεται μέρα με τη μέρα και θα αισθάνεστε καλύτερα θωρακισμένοι απέναντι στις καθημερινές αντιξοότητες της ζωής.

Συντάκτης: Saky Koulibaly,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.