Πώς να αποφύγετε τη σπατάλη στα τρόφιμα

Συντάκτης: Βάλια Αλεξοπούλου

Έχετε υπολογίσει πόσα τρόφιμα πετάτε στα σκουπίδια σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση; Βάση ερευνών η μέση ελληνική οικογένεια στέλνει στις χωματερές 400 κιλά τροφίμων ετησίως, από τα οποία θα μπορούσαν να τραφούν αντίστοιχα τρεις οικογένειες στην ίδια χώρα.

Εκτός ότι είναι σπατάλη πόρων που βλάπτει το οικογενειακό σας εισόδημα, ταυτόχρονα βλάπτει ανυπολόγιστα και το περιβάλλον για το οποίο όλοι είμαστε υπεύθυνοι. Η αλόγιστη σπατάλη τροφίμων συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη, καθώς για την παραγωγή και μεταφορά τους χρησιμοποιούνται μεγάλα ποσοστά ενέργειας. Αντίστοιχα προκαλούν και σπατάλη λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων για την παραγωγή τους, που επίσης βλάπτουν το περιβάλλον. Έχει υπολογιστεί ότι αν μειώναμε τα απορρίμματα τροφίμων κατά το ήμισυ, θα περιορίζαμε τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου κατά 25%.

Σκεφτείτε λοιπόν ότι η σπατάλη τροφίμων δεν αφορά μόνο εσάς και γίνετε συνειδητοποιημένοι καταναλωτές προσέχοντας τι αγοράζετε και τι μαγειρεύετε ώστε να μηδενίσετε τη σπατάλη τροφίμων. Δείτε τι θα σας βοηθήσει στην προσπάθειά σας.

1) Οργανώστε τα ψώνια σας. Καλύτερα να πηγαίνετε σε εβδομαδιαία βάση για να ψωνίζετε όσα σκοπεύετε να καταναλώσετε βάση διατροφικού προγράμματος. Έτσι και θα ελέγχετε τη διατροφή σας, αλλά και δεν ξεφεύγετε από το budget σας. Να πηγαίνετε με λίστα για ψώνια και να την τηρείτε ευλαβικά.

2) Να μην πηγαίνετε για ψώνια πεινασμένοι, αλλά ούτε και να μαγειρεύετε πεινασμένοι. Στην πρώτη περίπτωση θα υποπέσετε στον πειρασμό να αγοράσετε περισσότερα τρόφιμα και μάλιστα έτοιμα, τύπου σνακς, που θα σας «γυαλίσουν» καθώς πεινάτε. Αντίστοιχα κι όταν μαγειρεύετε πεινασμένοι, έχετε την τάση να υπερβάλλετε στην ποσότητα άθελά σας.

3) Μην αγοράζετε μεγάλες ποσότητες σε τρόφιμα, ειδικά αν είναι ευπαθή. Μην μπαίνετε στον πειρασμό να τα πάρετε επειδή είναι σε προσφορά ή έχουν μεγάλη έκπτωση. Η έκπτωση συχνά συνοδεύεται από σύντομη ημερομηνία λήξης, επομένως αν δεν προλάβετε να τα καταναλώσετε θα αναγκαστείτε να τα πετάξετε. Οι δε προσφορές είναι καλές για καλλυντικά ή απορρυπαντικά, αλλά όχι για τρόφιμα. Αν πάρετε δηλαδή μεγάλη ποσότητα τριμμένου τυριού ή ζαμπόν, δεν είναι καλό, γιατί δεν πρέπει να καταναλώνονται σε μεγάλη ποσότητα σε εβδομαδιαία βάση και για την υγεία σας, αλλά και τη σιλουέτα σας. Διαφορετικά και πάλι θα τα πετάξετε γιατί θα χαλάσουν.

4) Την ποσότητα που δεν φάγατε να τη βάζετε σε τάπερ που κλείνουν αεροστεγώς και να τα βάζετε κατευθείαν στο ψυγείο. Ειδικά το καλοκαίρι τα φαγητά χαλάνε εύκολα αν μείνουν λίγη ώρα εκτός ψυγείου.

5) Μην έχετε την κακή συνήθεια να βουτάτε με το πηρούνι από το ταψί ή την κατσαρόλα. Το σάλιο σας που έρχεται σε επαφή μέσω του πηρουνιού χαλάει το υπόλοιπο φαγητό. Να σερβίρετε μικρή ποσότητα στο πιάτο σας, ώστε να είστε σίγουροι ότι θα την καταναλώσετε. Αν πεινάτε κι άλλο, σερβίρετε λίγο ακόμα.

6) Αν σας περίσσεψε φαγητό που δεν θέλετε να καταναλώσετε σύντομα, βάλτε το στην κατάψυξη. Έτσι θα διατηρηθεί πολύ περισσότερο.

7) Αν φτιάξετε σαλάτα μην βάλετε σάλτσα παρά μόνο τη στιγμή που θα σερβίρετε και μόνο για την ποσότητα που θα φάτε. Την υπόλοιπη βάλτε τη στο ψυγείο.

8) Αναζητήστε συνταγές στο διαδίκτυο που σας επιτρέπουν να κάνετε ανακύκλωση στο μαγειρεμένο φαγητό σας. Ακόμα και για το μπαγιάτικο ψωμί υπάρχουν άπειροι τρόποι να το αξιοποιήσετε στη μαγειρική σας, αντί να το πετάξετε.

9) Βάλτε οργάνωση στο ψυγείο σας ώστε να ξέρετε ανά πάσα στιγμή τι τρόφιμα έχετε και να μην τα ξεχνάτε.

10) Αντίστοιχα οργανώστε τη μαγειρική σας ώστε να αξιοποιείτε στο σωστό χρόνο τα τρόφιμα προτού χαλάσουν. Π.χ. η ρόκα κιτρινίζει γρήγορα, τα αβοκάντο μαυρίζουν γρήγορα από τη στιγμή που θα ωριμάσουν και μετά δεν κάνει να τα καταναλώσετε.

11) Να αγοράζετε βιολογικά τρόφιμα. Εκτός ότι είναι πιο υγιεινά και φιλικά προς το περιβάλλον, θα σας βοηθήσουν να σέβεστε περισσότερο την τροφή που καταναλώνετε. Και μόνο το γεγονός ότι είναι λίγο πιο ακριβά από τα συμβατικά τρόφιμα, σας κάνει να νιώθετε ότι είναι πιο εκλεκτά, άρα και να τους δίνετε περισσότερη αξία.

12) Αγοράζετε τοπικά και εποχιακά τρόφιμα, ειδικά φρούτα και λαχανικά. Γενικά όσο μικρότερη απόσταση διανύουν τα τρόφιμα για να φτάσουν μέχρι το πιάτο μας, τόσο λιγότερο επιβαρύνουν το περιβάλλον.

13) Αναζητήστε προϊόντα με οικολογικές συσκευασίες για το περιβάλλον. Ακόμα και το να έρχεστε με την «πράσινη» σακούλα σας από το σπίτι σας αναγκάζει να αγοράζετε λιγότερο. Λειτουργεί ενδόμυχα ψυχολογικά.

14) Αν παρ’ όλα αυτά, αγοράσατε περισσότερα τρόφιμα από όσα μπορείτε να καταναλώσετε, μην τα πετάξετε. Καλέστε φίλους στο σπίτι σας και μαγειρέψτε όλοι μαζί.

15) Ακόμα καλύτερα φτιάξτε εξτρά μερίδες φαγητό και χαρίστε τις σε οργανώσεις που μοιράζουν φαγητό σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Ιδανικά πηγαίντε τις οι ίδιοι με τα χεράκια σας για να δείτε από κοντά πόση αξία δίνουν σε ένα πιάτο φαΐ αυτοί που δεν το έχουν σε αφθονία. Την επόμενη φορά σίγουρα θα το ξανασκεφτείτε προτού πετάξετε φαγητό στα σκουπίδια. Ή προτού ψωνίσετε τρόφιμα για το σπίτι σας λες και πρόκειται να θρέψετε έναν λόχο!

Συντάκτης: Βάλια Αλεξοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr