Πώς να αποφύγετε το εργασιακό άγχος

Συντάκτης: Flowmagazine

Κάθε δουλειά έχει αγχωτικές ημέρες, ακόμα κι αν σας αρέσει αυτό που κάνετε και είστε ερωτευμένοι με τη δουλειά σας. Όλοι έχουμε εκτεθεί σε αγχωτικές καταστάσεις, αλλά υπάρχουν τρόποι να περιορίσουμε το άγχος αυτό.

Βραχυπρόθεσμα, τα κύρια συμπτώματα του άγχους είναι οι πονοκέφαλοι, ο κοιλιακός πόνος, οι διαταραχές του ύπνου και τα προβλήματα συγκέντρωσης, αλλά μακροπρόθεσμα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση, υπνηλία ή ακόμα και καρδιακά προβλήματα.

Αλκοόλ, fast food, τσιγάρο οι διέξοδοι που καταστρέφουν την υγεία

Πολλοί άνθρωποι που ζουν σε ένα αγχωτικό περιβάλλον συνήθως προσπαθούν να αντλήσουν το συσσωρευμένο στρες με την κατανάλωση γρήγορων τροφών, το κάπνισμα ή σε ορισμένες περιπτώσεις το αλκοόλ. Ωστόσο, αυτές δεν είναι οι καλύτερες μέθοδοι κατά του στρες, μιας και μπορεί φαινομενικά να μειώνεται το άγχος, όμως στην ουσία η σωματική και ψυχική μας υγεία είναι εκείνη που πλήττεται. Ο έλεγχος του άγχους δεν είναι κάτι περίπλοκο, απλά πρέπει να ακολουθήσουμε πολλούς κανόνες.

Άσκηση

Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για να καταπολεμήσουμε το άγχος είναι να ασκούμαστε τακτικά. Η γιόγκα, για παράδειγμα, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να χαλαρώσετε και να ανακουφίσετε την ένταση. Προσπαθώντας να αφιερώσουμε μισή ώρα την ημέρα ή κάνοντας ακόμα και μία άσκηση μπορούμε να «καθαρίσουμε» το μυαλό μας και να αποφύγουμε περαιτέρω προβλήματα λόγω της εργασίας μας.

Κοινωνικές σχέσεις

Η άσκηση είναι το κύριο κλειδί στο άγχος, αλλά όχι το μόνο. Οι κοινωνικές σχέσεις διαδραματίζουν επίσης πολύ σημαντικό ρόλο. Είναι σημαντικό να διατηρούμε έναν κύκλο φίλων με τους οποίους μπορούμε να χαλαρώσουμε έπειτα από μια κουραστική μέρα. Βγαίνοντας για φαγητό, παρακολουθώντας μία ταινία με παρέα ή απλά περνώντας χρόνο με κάποιον ενισχύετε σημαντικά τη σωματική και ψυχική σας υγεία και ως εκ τούτου καταπολεμάτε το άγχος.

Να κοιμάστε καλά

Ο σωστός ύπνος είναι πολύ σημαντικός όταν πρόκειται για άγχος, καθώς θα συμβάλλει στη συγκέντρωσή σας και συνεπώς στις επιδόσεις μας. Εάν κοιμηθούμε άσχημα, ή λιγότερο από τις απαραίτητες ώρες, ο εγκέφαλός μας θα κουραστεί και η απόδοση μας δεν θα είναι η ίδια. Προσπαθήστε να δημιουργήσετε μια συνήθεια για ύπνο και να μην είστε με τον υπολογιστή ή το κινητό μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, να παρακολουθείτε τηλεόραση μέχρι ορισμένες ώρες και το σημαντικότερο, να κοιμάστε τουλάχιστον 8 ώρες την ημέρα.

Ελεύθερος χρόνος

Προσπαθήστε να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον εργασίας που να είναι άνετο. Για παράδειγμα, αναζητήστε κήπους/πάρκα όπου μπορείτε να διαβάσετε ή να εργαστείτε σε εξωτερικούς χώρους. Έτσι το έργο σας θα είναι πολύ πιο παραγωγικό και χαλαρό. Ένα ήρεμο εξωτερικό περιβάλλον είναι μια από τις καλύτερες αισθήσεις που μπορεί να βιώσει ο εγκέφαλός μας. Δημιουργεί μια κατάσταση χωρίς άγχος που θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητά μας σε ό,τι κάνουμε.

Καθένας είναι διαφορετικός, οπότε είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς μπορείτε να χαλαρώσετε και να επαναφορτίσετε την ενέργειά σας. Σήμερα υπάρχουν πολλές μέθοδοι, όπως ο διαλογισμός, η γιόγκα, διάφορες τεχνικές αναπνοής που μπορούν να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε. Αρχίστε να κάνετε καθημερινά αυτό που σας κάνει ευτυχισμένους, είτε πρόκειται για έναν περίπατο/τρέξιμο, μουσική ή ένα καλό υγιεινό γεύμα. Όταν βρίσκεστε σε μια αγχωτική κατάσταση, σκεφτείτε πάντα αυτές τις ευτυχισμένες στιγμές.

Σχεδιάστε την ημέρα

Η τελευταία τεχνική και ίσως το πιο σημαντικό είναι να κάνεις ένα σχέδιο κάθε μέρα για να καθορίσεις τι πρέπει να κάνεις. Με αυτή τη μέθοδο, δεν θα ξεχάσετε τίποτα και αν κάνετε ό, τι προτείνατε, θα νιώσετε ικανοποιημένοι. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα δικά μας όρια, να μην θέτουμε αδύνατους στόχους, καθώς θα νιώσουμε πίεση και η απόδοσή μας θα μειωθεί. Αντί να είστε επίμονος και επικριτικός στον εαυτό σας, προσπαθήστε να ενθαρρύνετε τον εαυτό σας με διαφορετικούς στόχους.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…