Πώς να αντιμετωπίσετε τους χρόνιους πόνους συναισθηματικά

Συντάκτης: Σπυριδούλα Τσομή

Όταν κάποιος υποφέρει, αναζητά τρόπους που μπορούν να καταπραΰνουν τον πόνο του. Καθώς μεγαλώνουμε οι πόνοι στην πλάτη, στη μέση  και στον αυχένα είναι όλο και πιο συχνοί. Επίσης οι πόνοι στις αρθρώσεις συνοδεύονται από ρευματισμούς, αρθρίτιδα και οστεοαρθρίτιδα.

Ιδιαίτερα οι  χρόνιοι πόνοι έχουν έντονη επίδραση στην ποιότητα της ζωής μας, γιατί επηρεάζουν τόσο τη σωματική υγεία, όσο και  την κοινωνική αλλά και οικονομική μας κατάσταση. Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν. Μπορούμε να μάθουμε πώς να ζούμε με αυτούς βοηθώντας στην μείωσή τους. Τι σημαίνει όμως χρόνιος πόνος;

Χρόνιος πόνος – όταν ο πόνος διαρκεί περισσότερο από το σύνηθες διάστημα μιας οξείας νόσου ή κάκωσης, δηλαδή για διάρκεια μεγαλύτερη από 3-6 μήνες. Ο χρόνιος πόνος είναι συνήθως συνεχής, βύθιος, σαν σφίξιμο, ενώ μπορεί να είναι ή και να μην είναι εντοπισμένος. Ο ασθενής μπορεί να αισθάνεται κουρασμένος, καταθλιπτικός, δύσθυμος, απελπισμένος.

Το 19% του πληθυσμού της Ευρώπης υποφέρει από χρόνιο πόνο ενώ στις ΗΠΑ 42% των ενηλίκων έχει καθημερινά πόνο και το 89% μία φορά τον μήνα. Ενώ το 50% των ασθενών που επισκέπτονται τους γιατρούς έχουν και σύμπτωμα πόνου.

Πέντε είναι οι βασικές συναισθηματικές καταστάσεις, που επιδεινώνουν τον πόνο. Ο Φόβος, η Ενοχή, ο Θυμός, η Εσωστρέφεια-Μοναχικότητα και το Αίσθημα Αβοήθητου. Αντιδράσεις του τύπου “δε με καταλαβαίνεις…”, “πονάει η μέση μου…”, “καλύτερα να μείνω μέσα…” ή “καλύτερα να απέχω… (από την όποια δραστηριότητα)”. Διάφορες ιατρικές θεραπείες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανακούφιση του χρόνιου πόνου, όπως φαρμακευτική αγωγή, φυσικοθεραπεία και άλλα. Ωστόσο, η ψυχική και συναισθηματική ευεξία είναι εξίσου σημαντικές για την αντιμετώπισή του.

Η Ένωση Αμερικανών Ψυχολόγων (APA) προτείνει πέντε σημεία αντιμετώπισης του χρόνιου πόνου:

  1. Διαχειριστείτε το άγχος σας. Ο συναισθηματικός και ο σωματικός πόνος είναι στενά συνδεδεμένοι ενώ ο επίμονος πόνος μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα στρες.
  2. Συζητήστε με τον εαυτό σας εποικοδομητικά. Εστιάστε στις βελτιώσεις που παρατηρείτε, π.χ. “Αυτή την εβδομάδα πονάω λιγότερο από την προηγούμενη” κτλ. Η θετική σκέψη είναι ένα ισχυρό εργαλείο.
  3. Γίνετε ενεργοί και δραστήριοι. Σκεφτείτε την εύρεση ενός χόμπι που σας κάνει να αισθάνεστε καλά και σας βοηθά να συνδεθείτε με την οικογένεια και τους φίλους, αφήνοντας στην άκρη την ενασχόληση με τον πόνο. Όσο δεν το σκέφτεστε, τόσο λιγότερο πονάτε.
  4. Βρείτε υποστήριξη. Το να αντιμετωπίζουμε μόνοι μας τις δυσκολίες είναι πολύ δύσκολο. Απευθυνθείτε σε άλλους ανθρώπους που είναι στην ίδια κατάσταση με σας και που μπορούν να μοιραστούν και να κατανοήσουν σκαμπανεβάσματα σας. Στον πόνο δεν είστε μόνοι.
  5. Συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία. Η υποστήριξη από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας, όπως ο ψυχολόγος, μπορεί να σας βοηθήσει να χειριστείτε τις φυσικές και ψυχολογικές συνέπειες της κατάστασής σας.

Για να επιβληθείς σ΄ ένα χρόνιο πόνο πρέπει να μην του παραδοθείς. Να μην πιστέψεις πως υπάρχει, κι αν επιμένει να τον περιορίσεις όσο μπορείς, συνέχεια να τον αρνιέσαι, να μην του κλαφτείς! Για να τον νικήσεις πρέπει να τον πολεμάς, χρόνο με το χρόνο, ώρα με την ώρα!

Συντάκτης: Σπυριδούλα Τσομή,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr