Πώς να αντιμετωπίσετε την ένταση και να αποφύγετε έναν καυγά

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Οι καυγάδες σε μια σχέση, προσωπική και μη, είναι αναπόφευκτοι. Εντούτοις ας δούμε πως μπορούμε να μειώσουμε τις εντάσεις και να αποφύγουμε τους περιττούς καυγάδες

Οι καυγάδες είναι αναπόφευκτοι σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά υπάρχουν τρόποι να διαχειριστούμε τις δυσκολίες προκειμένου να διατηρήσουμε ένα αίσθημα αρμονίας.

Ανεπαρκής επικοινωνία: Όταν η επικοινωνία είναι ασαφής ή αποτελεί αντικείμενο παρεξηγήσεων, μπορεί να προκαλέσει ένταση και αυξημένα συναισθήματα. Επικοινωνήστε με σαφήνεια και ακρίβεια και εκφράστε ακριβώς αυτά που αισθάνεστε.

Ανεπίλυτες διαφορές: Όταν υπάρχουν διαφορές στις απόψεις ή στις αξίες που δεν μπορούν να επιλυθούν εύκολα, αυτό μπορεί να δημιουργήσει ένταση. Είναι σκόπιμο να είστε αρκετά σαφείς από την πρώτη στιγμή στην σχέση σας και να γίνουν αμοιβάιες αλληλοϋποχωρήσεις.

pos_na_antimetopisete_thn_entash_kai_na_apofygete_enan_kauga

Αρνητικά συναισθήματα: Όταν οι συζητήσεις γεμίζουν με αρνητικά συναισθήματα όπως θυμός, αγανάκτηση ή απόλυτη βεβαιότητα για το δικό σας λάθος, μπορούν να επιδεινώσουν τη διαφωνία.

Εγωισμός: Όταν κάποιος είναι πάρα πολύ εγωιστής και αδυνατεί να δεχτεί ότι ο άλλος έχει διαφορετικές απόψεις, μπορεί να δημιουργηθούν εντάσεις.

Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να συμφωνήσετε ότι διαφωνείτε.

Έλλειψη σεβασμού: Αν η διαφωνία διατυπώνεται με έλλειψη σεβασμού προς τον άλλο, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένταση και επιθετικότητα.

Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων μπορεί να οδηγήσει σε μια δυσάρεστη και έντονη διαφωνία. Ο καλός έλεγχος των συναισθημάτων, η επικοινωνία η οποία διεξάγεται με σεβασμό και η προσπάθεια για κατανόηση μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή των υψηλών τόνων σε μια διαφωνία.

Πως μπορεί αν επιλυθεί η διαφωνία

Εστιάστε στην αναζήτηση κοινών σημείων: Κάντε ένα βήμα πίσω και προσπαθήστε να βρείτε κάποιο κοινό σημείο με τον άλλον. Αναγνωρίστε τις απόψεις που μπορεί να συμφωνείτε.

Προσπαθήστε να βρείτε κοινό έδαφος και να φτάσετε σε μια αμοιβαία λύση.

Χρησιμοποιήστε την τέχνη της ακρόασης: Συμπεριλάβετε τον άλλον στη συζήτηση και ακούστε προσεκτικά τις απόψεις του χωρίς να διακόπτετε.

Συνήθως ένας καυγάς έχει να κάνει με καταπιεσμένες απαιτήσεις και από τις δύο πλευρές. Ακούστε τις έχει να σας πει ο σύντροφός σας. Αυτή η αλληλοκατανόηση μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή του καυγά.

Είστε ήρεμοι στις απαντήσεις σας: Όταν αντιμετωπίζετε μια δύσκολη κατάσταση, είναι σημαντικό να είστε ήρεμοι στις απαντήσεις σας. Προσπαθήστε να είστε ήρεμοι και λογικοί στις απόψεις σας και να μην κατηγορείτε τον άλλον. Χρησιμοποιήστε τα συναισθήματά σας αντ’αυτού και δηλώστε ανοιχτά πως αισθάνεστε.

pos_na_antimetopisete_thn_entash_kai_na_apofygete_enan_kauga

Χρησιμοποιήστε την καλή επικοινωνία: Η επικοινωνία είναι το κλειδί. Εκφράστε τις απόψεις σας με σαφήνεια και σεβασμό προς τον άλλον, προσπαθώντας να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον ανοικτής συζήτησης.

Η προσέγγιση αυτή μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της ηρεμίας και στην αποτροπή μιας καταστροφικής σύγκρουσης. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η επικοινωνία και ο αμοιβαίος σεβασμός είναι βασικοί παράγοντες για την αποφυγή καυγάδων.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.