Πώς να αντιμετωπίσετε αυτόν που σας κάνει bullying στο σχολείο

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Influence:

Ο σχολικός εκφοβισμός στη χώρα μας είναι λάβει επικίνδυνες διαστάσεις. Καθημερινά έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά περιστατικά στα σχολεία μας. Μπορούμε όμως με κάποιο τρόπο να τον αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά;

Ο εκφοβισμός δεν συμβαίνει μόνο στα σχολεία μας. Μπορεί να συμβεί παντού. Στο οικογενειακό, στο εργασιακό αλλά ακόμα και στο φιλικό μας περιβάλλον. Όσοι ασκούν εκφοβισμό το κάνουν συνήθως σε άτομα που είναι ευάλωτα, έχουν «αδύναμο» χαρακτήρα και δεν μπορούν να προστατέψουν τον εαυτό τους στις προκλήσεις που δέχονται.

Ωστόσο σε αυτό το άρθρο θα εστιάσουμε αποκλειστικά στον σχολικό εκφοβισμό και θα απαντήσουμε στο κρίσιμο ερώτημα: υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπίσουμε αυτούς που μας ασκούν εκφοβισμό στο σχολείο;

Μορφές εκφοβισμού

Προτού απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, είναι χρήσιμο να δούμε με ποιους τρόπους μπορεί να ασκηθεί το bullying. Οι τρόποι αυτοί είναι οι εξής:

  • Με λεκτική βία
  • Με συναισθηματική βία
  • Με σωματική βία

Γιατί ασκούν bullying οι νταήδες

Οι νταήδες πιστεύουν ότι με την άσκηση εξουσίας σε κάποιον,  συνήθως που κρίνουν πιο «αδύναμο» από εκείνους, ότι ανεβαίνει η αξία τους.

Νιώθουν με αυτό τον τρόπο ότι:

  • Γίνονται σημαντικοί ή σπουδαίοι
  • Γίνονται δημοφιλείς

Ενδεχομένως και οι ίδιοι οι νταήδες ωστόσο να υπήρξαν θύματα εκφοβισμού στην παιδική ηλικία τους από κάποιον νταή. Πιθανώς από τον πατέρα τους,  για παράδειγμα. Και έτσι μπορεί απλά να μιμούνται συμπεριφορές που είχαν δεχτεί παλιότερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Influence:

Γεννήθηκα το 1995 στην Αθήνα και είμαι αριστούχος απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών…