Πώς να αντιδράς όταν σε προσβάλλουν

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Όσοι μας «μειώνουν» μάλλον βρίσκονται πιο χαμηλά από μας. Αλλιώς τι ανάγκη έχουν να το κάνουν αυτό; Σε κάθε περίπτωση όμως δεν θα πρέπει να πέφτουμε στη «παγίδα» τους. Δεν χρειάζεται να τους προσβάλλουμε δηλαδή και εμείς,  καθώς έτσι «πέφτουμε» στο επίπεδο τους. Ωστόσο για ποιους λόγους κάποιοι μπορεί να μας προσβάλλουν;

  1. Μας ζηλεύουν

Ενδεχομένως να ήθελαν πολύ να ήταν στη θέση μας. Να είχαν π.χ. τις επιτυχίες ή τις ικανότητές μας.

  1. Είναι ανασφαλείς

Δεν νιώθουν καλά με τον εαυτό τους και έχουν την ανάγκη να ελέγχουν τους άλλους. Το δεύτερο προσπαθούν με το καταφέρουν προσβάλλοντας τους άλλους.

 Οπότε πως μπορούμε να αντιδρούμε στις προκλήσεις τους;

  1. Μην χάσετε την ψυχραιμία σας

Εάν εκνευριστείτε και απαντήσετε στη πρόκληση τους με προσβολή,  τότε ουσιαστικά έχετε χάσει το «παιχνίδι». Ο λόγος είναι το ότι αυτή ήταν η πρόθεσή τους. Να σας χαλάσουν τη διάθεση και να δείξετε ότι τους υπολογίζετε απαντώντας τους έντονα.

 Κάποιος είχε πει: « Όποιος σε θυμώνει, σε ελέγχει» και δεν είχε άδικο. Όταν θυμώνουμε παίρνουμε διαζύγιο με τη νηφαλιότητα και παντρευόμαστε τη σύγχυση. Δεν υπάρχει λόγος να τα παίρνουμε όλα τόσο προσωπικά ή σοβαρά.

  1. Πείτε του να αναλύσει αυτό που σας είπε

Ρωτήστε τον:

  • Τι ακριβώς εννοείς;
  • Πως το τεκμηριώνεις αυτό;

Πώς να αντιδράς όταν σε προσβάλλουν

Εάν καταφέρει να τεκμηριώσει αυτό που λέει, τότε πιθανώς έχει δίκιο. Εάν δεν το καταφέρει πείτε του: «Τι αξία έχει να κακοχαρακτηρίζουμε κάποιον, όταν δε μπορούμε να αποδείξουμε τους ισχυρισμούς μας;».

  1. Απαντήστε με χιούμορ

Εάν σας πει κάτι που κρίνετε ότι είναι συκοφαντία ή αναληθές,  τότε πείτε του με πλατύ χαμόγελο: «Φυσικά και είμαι. Δε το συζητάμε. Και λίγα λες». Όταν βλέπει ότι δεν μπορεί να σας χαλάσει τη διάθεση με τις προσβολές του,  θα χαλάσει διπλά η δική του διάθεση.

______________________

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς μπορούμε να απαντάμε με χιούμορ σε μια αρνητική κριτική

______________________

  1. Αγνοήστε τον

Κάντε σαν να μην υπάρχει. Σαν να μην ακούσατε ποτέ τα πικρόχολα σχόλιά του. Το να νιώσει ασήμαντος είναι ο μεγαλύτερος φόβος του. «Μπαινάκης Βγαινάκης» που λένε…

Για παράδειγμα μπορείτε να:

  • απομακρυνθείτε από το χώρο που βρίσκεται το άτομο που σας προσέβαλε
  • να αλλάξετε τη συζήτηση μαζί του τεχνηέντως.

Κλείνοντας

Στο κάτω κάτω εάν κάποιος λέει κάτι για εμάς που δεν ισχύει στην πραγματικότητα,  γιατί να εκνευριστούμε; Εάν ενοχληθούμε δείχνουμε είτε ότι δεν έχουμε αυτοέλεγχο, είτε ότι αυτό που είπε ήταν αληθές.

Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να πέφτουμε στην «παγίδα» κανενός ανασφαλούς ατόμου. Χρειάζεται πάνω από όλα να έχουμε αυτοέλεγχο. Διαφορετικά θα μας ελέγχουν οι άλλοι.

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Influence:

Γεννήθηκα το 1995 στην Αθήνα και είμαι αριστούχος απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών…