Πώς να αναθρέψετε σωστά τα παιδιά σας

Συντάκτης: Νίνα Καραμολέγκου, Συμβουλευτική Ψυχολόγος

Πώς να αναθρέψετε σωστά τα παιδιά σαςΣε αυτό το άρθρο θα δοθούν παραδείγματα πως τα παιδιά ακόμη και μικρής ηλικίας μπορούν με τη βοήθεια των γονιών τους να καταλάβουν ακόμη και τις δύσκολες έννοιες που κρύβονται στις δύσκολες λέξεις.

1. Αγάπη – πως να δίνει γενναιόδωρα τα συναισθήματά του

Τα παιδιά που έχουν πάρει αγάπη στη ζωή τους, δίνουν κι εκείνα αγάπη και είναι πιο σίγουρα για τον εαυτό τους. Επομένως, δείξτε στα παιδιά σας με λόγια και με πράξεις πως τα αγαπάτε. Κρατήστε τα αγκαλιά και πείτε τους πόσο πολύ τα αγαπάτε και πόσο σημαντικά είναι για τη ζωή σας. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να δείχνουν κι εκείνα την αγάπη τους σε συγγενείς και στους φίλους τους.

2. Αυτοεκτίμηση – πως να αποκτήσει εμπιστοσύνη στον εαυτό του

Τα παιδιά πιστεύουν πως μπορούν να κατακτήσουν τον κόσμο, κι εσείς πρέπει να είστε δίπλα τους για να το πετύχουν. Αν το παιδί σας θέλει να χτίσει παλάτι στην άμμο, βοηθήστε το. Μην κάνετε το λάθος να το προσγειώσετε απότομα, αλλά να είστε υποστηρικτικοί όταν το παλάτι γκρεμιστεί από τα κύματα της θάλασσας. Αναθέστε του ευθύνες που μπορεί να καταφέρει, ανάλογες με την ηλικία του και δείξτε του πως σημασία έχει η προσπάθεια και όχι το αποτέλεσμα.

3. Αλληλεγγύη – πως να βοηθάει τους αδύναμους

Τα μικρά παιδιά είναι συνήθως εγωκεντρικά και δεν ενδιαφέρονται τόσο για τις ανάγκες των άλλων. Δώστε τους να καταλάβει τη σημασία της προσφοράς και πως μέσα από τις καλές πράξεις στην ουσία βοηθάμε τον εαυτό μας και γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι.

4. Δικαιοσύνη – πως να φέρονται ισότιμα στους άλλους

Συνήθως τα παιδιά νομίζουν πως αν ζητήσουν συγνώμη για τις πράξεις τους, το θέμα έχει λήξει. Εσείς θα πρέπει να τους δώσετε έμπρακτα να καταλάβουν πως κάθε πράξη έχει και τις αντίστοιχες συνέπειες. Αν για παράδειγμα χαλάσουν ένα παιχνίδι ενός φίλου τους, θα πρέπει να του το αντικαταστήσουν με ένα δικό τους. Φυσικά επειδή οι γονείς λειτουργούν ως πρότυπα συμπεριφοράς, θα πρέπει να είναι κι εκείνοι δίκαιοι και να ακολουθούν τους ίδιους κανόνες με τα παιδιά τους.

5. Ειλικρίνεια – πως να μην λέει ψέματα

Τα παιδιά όσο πιο μικρά είναι τόσο πιο δύσκολα διακρίνουν τα όρια μεταξύ της αλήθειας και του ψέματος. Εσείς θα πρέπει να ενθαρρύνετε την αλήθεια και να τα επιβραβεύετε όταν την λένε. Μην δίνετε μεγάλη σημασία στα ψέματά τους, μην θυμώνετε και μην φωνάζετε. Μπορείτε με ωραίο τρόπο να του πείτε πως πιστεύετε πως λέει ψέματα και πως περιμένετε από αυτό να σας πει την αλήθεια. Δηλαδή, ενισχύστε την θετική συμπεριφορά περισσότερο, πως να λέει πάντα την αλήθεια.

Όσες οδηγίες κι αν δώσουν οι ειδικοί, όσα εγχειρίδια ψυχολογίας κι αν διαβάσουν οι γονείς, αυτό που θα πρέπει να ξέρουν είναι πως λάθη στην ανατροφή των παιδιών θα γίνονται, αλλά θα είναι λάθη αγάπης.

“…Δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να εξακριβωθεί ποια απόφαση είναι η καλή, γιατί δεν υπάρχει κανένα μέτρο σύγκρισης. Όλα τα ζούμε αμέσως για πρώτη φορά και χωρίς προετοιμασία. Είναι σα να έμπαινε ένας ηθοποιός στη σκηνή χωρίς ποτέ άλλοτε να έχει κάνει πρόβα. Αλλά τι μπορεί να αξίζει η ζωή αν η πρώτη πρόβα της ζωής δεν είναι η ίδια η ζωή;”. Μίλαν Κούντερα

Συντάκτης: Νίνα Καραμολέγκου, Συμβουλευτική Ψυχολόγος

Influence:

Η Νίνα Καραμολέγκου ειδικεύεται στον τομέα της Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας παιδιών, εφήβων και ενηλίκων…