Πώς να ανακαλύψετε τις αξίες σας

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Influence:

Πόσοι από μας άραγε ζούμε με βάση τις πραγματικές μας άξιες ;Μήπως το ότι δεν ζούμε με βάση αυτές,  είναι και η ενδεχόμενη πηγή της δυστυχίας μας;

Πολλοί από μας δεν ζούμε με βάση τις πραγματικές μας αξίες. Και αυτός είναι ο λόγος που δυσκολευόμαστε να πάρουμε αποφάσεις στη ζωή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τη συμπεριφορά μας προς τους άλλους. Για να ζούμε όμως  με βάση τις αξίες μας,  θα πρέπει πρώτα να τις βρούμε.

Προτού εστιάσουμε στο πώς να τις ανακαλύψουμε και να ζούμε με βάση αυτές, θα δούμε τι σημαίνει ο όρος “αξία”.

Αξίες ζωής: τι σημαίνουν

Ως αξία ορίζεται οτιδήποτε είναι σημαντικό ή αποδεκτό για εμάς. Όλοι ζούμε με βάση κάποιες άξιες είτε το γνωρίζουμε, είτε όχι. Το εάν ζούμε με βάση αυτές που θα θέλαμε όμως, είναι μια άλλη υπόθεση.

Κάποιοι για παράδειγμα προτιμούν την ασφάλεια περισσότερο από την περιπέτεια. Άλλοι το πάθος από την ελευθερία και αντίστροφα. Ο καθένας γνωρίζει για τον εαυτό του καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον το ποιες αξίες τον αντιπροσωπεύουν περισσότερο.

Πώς να ανακαλύψετε τις αξίες σας

Πώς μπορούμε να ανακαλύψουμε τις αξίες μας 

Τρόποι για να βρούμε τις αξίες μας είναι :

  • να σκεφτούμε τι ακριβώς μας αρέσει στους ανθρώπους που θαυμάζουμε. Ποιες συμπεριφορές τους μας αρέσουν και σε ποιες αξίες βασίζονται.
  • να αναλογιστούμε τι επιλογές έχουμε κάνει στη ζωή μας. Δηλαδή, ποιους έχουμε επιλέξει για φίλους, καθώς και με τι κριτήρια.
  • Να βρούμε το ποιος «άξονας καριέρας» μας ταιριάζει περισσότερο .
  • να εντοπίσουμε τι μας γεννά δυσαρέσκεια. Ίσως αυτό να συμβαίνει επειδή ζούμε μη εναρμονισμένα με κάποια αξία μας. Για παράδειγμα εάν έχουμε ως αξία την ειλικρίνεια και σε κάποια περίπτωση πούμε ψέματα σε κάποιον,  το πιθανότερο είναι να μετανιώσουμε για τη συμπεριφορά μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Influence:

Γεννήθηκα το 1995 στην Αθήνα και είμαι αριστούχος απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών…