Πώς να αναγνωρίσετε έναν χειριστικό άνθρωπο και να φύγετε μακριά του

Συντάκτης: Ρένια Ασημομύτη

Νιώθεις πως ο σύντροφός σου δεν σε καταλαβαίνει ποτέ;

Πώς δεν σέβεται τα όρια και τις επιθυμίες σου; Μήπως αισθάνεσαι πως δεν απολογείται ποτέ για τα λάθη του και ρίχνει τις ευθύνες αποκλειστικά σε εσένα; Αν ναι, μάλλον ανήκει στην κατηγορία του τοξικού και χειριστικού συντρόφου και όλα δείχνουν πως ίσως πρέπει να το ξανασκεφτείς.

Οι χειριστικοί άνθρωποι δεν έχουν ηλικία. Λίγο πολύ όλοι μας τους έχουμε συναναστραφεί και όχι απαραίτητα μέσα σε σχέση.

Είναι εκείνος ο εργοδότης που θεωρεί πηγή της αποτυχίας όλους τους άλλους εκτός από τον εαυτό του. Που σε κρατά υπερωρίες χωρίς να σέβεται τον προσωπικό σου χρόνο, που σε προσβάλλει έμμεσα και σε γεμίζει ενοχές.

Είναι εκείνη η φίλη που όταν θα τσακωθείτε δεν θα ζητήσει ποτέ συγγνώμη και θα ρίξει όλο το φταίξιμο επάνω σου. Είναι εκείνο το συγγενικό σου πρόσωπο που θα κάνει επίκληση στο συναίσθημα θέλοντας να επηρεάσει και να ελέγξει τις κινήσεις σου.

Ωστόσο, η σχέση με ένα άτομο παρόμοιας συμπεριφοράς ίσως αποβεί εξαιρετικά βασανιστική για εσένα, αν φυσικά δεν προλάβεις να αναγνωρίσεις τα σημάδια και φύγεις μακριά!

Ο χειριστικός άνθρωπος διαστρεβλώνει την πραγματικότητα

Πρώτο παράδειγμα: τσακωμός. Τι πιο φυσιολογικό και συνηθισμένο για ένα ζευγάρι; Το πρόβλημα έρχεται τη στιγμή που θα συζητήσετε τι πήγε λάθος. Η αλήθεια μπορεί να είναι διαφορετική για κάθε πλευρά, όμως ο άλλος άνθρωπος δεν θα παραδεχτεί ποτέ πως τα γεγονότα συνέβησαν έτσι όπως τα θυμάσαι.

Ίσως θυματοποιηθεί, ίσως αναφέρει πως είπες πράγματα που δεν θυμάσαι ή με άλλο τρόπο από αυτόν που εννοούσες.

pos_na_anagnorisete_ena_xeiristiko_atomo_kai_na_fygete_makria_tou

Μάλιστα μπορεί να αρνηθεί πως  ενδεχομένως να σε πρόσβαλλε και σε πλήγωσε και εσύ θα μείνεις πιο μπερδεμένη από κάθε άλλη φορά ανάμεσα σε αυτό που συνέβη και αυτό που σου παρουσίασε.

Όρια; Τι είναι αυτό;

Οι χειριστικοί άνθρωποι δεν σέβονται τα όρια που θέτεις. Όλοι οι άνθρωποι έχουμε «κόκκινες γραμμές.» Πράγματα τα οποία μας εκνευρίζουν και θέλουμε να αποφύγουμε. Ένας τέτοιος σύντροφος δεν θα σεβαστεί αυτά που σε ενοχλούν.

Αντίθετα, μπορεί επίτηδες να συνεχίσει να κάνει ότι ακριβώς σε εκνευρίζει και σε φέρνει σε δύσκολη θέση, όπως το να φέρει καλεσμένους σε στιγμές που εσύ θες να χαλαρώσεις ή να σε κάνει να ζηλέψει ζητώντας απελπισμένα την προσοχή σου.

Συνήθως αυτή η κατηγορία ανθρώπων είναι νάρκισσοι. Ζητούν απεγνωσμένα την προσοχή σου και καταπατώντας κάθε όριο που έχεις θέσει, παίρνουν ακριβώς αυτό που θέλουν.

Δεν υπάρχει ενσυναίσθηση.

Η έλλειψη ενσυναίσθησης σχετίζεται άμεσα και με την έλλειψη σεβασμού των ορίων που θέτεις. Υπάρχει το συναίσθημα πως δεν σε καταλαβαίνει.

pos_na_anagnorisete_ena_xeiristiko_atomo_kai_na_fygete_makria_tou

Αντιμετωπίζεις κάποιο πρόβλημα; Εκείνος θα το μειώσει, ίσως το αγνοήσει χωρίς να προσφερθεί καν να σε βοηθήσει.

Μπορεί ακόμα να έχεις και μια διαφωνία. Ο χειριστικός άνθρωπος δεν θα πάρει ποτέ το μέρος σου. Αλλά ακόμα και αν το πάρει, οι συμβουλές που θα σου δώσει δεν θα είναι για να βρεις την καλύτερη δυνατή λύση, αλλά για να μπορέσει να σε ελέγξει και να προβάλλει σε εσένα τις αρνητικές πτυχές του εαυτού σου.

Σε κολακεύει υπερβολικά

Προφανώς και για να μπορέσει να ελέγξει θα πρέπει πρώτα να έχει στρώσει το κατάλληλο έδαφος! Και πώς γίνεται αυτό; Προφανώς κολακεύοντας σε υπερβολικά και σε ανύποπτες στιγμές. Δεν θα είναι ποτέ αντικειμενικός κριτής σου αν και ένας σύντροφος οφείλει να λέει την αλήθεια πάντα με γνώμονα το προσωπικό σου όφελος.

Ένας τοξικός σύντροφος όμως θα πρέπει πρώτα να σε πείσει για τις καλές του προθέσεις πριν σε κάνει να αμφιβάλλεις για την πραγματικότητα και αρχίσει να σε γεμίζει ενοχές και τύψεις διαρκώς. Όσο καλύτερα τον γνωρίζεις τόσο περισσότερο θα συνειδητοποιείς πως ό,τι λάμπει δεν είναι πάντοτε χρυσός.

Ενοχές και τύψεις

Τσακώνεστε; Εσύ φταις προφανώς. Η σχέση σας δεν πηγαίνει καλά; Μα φυσικά αφού φέρεσαι έτσι…

Η λίστα με τις ερωτήσεις στις οποίες η απάντηση είναι «εσύ φταις» δεν έχει τελειωμό! Αν είσαι σε σχέση με ένα τέτοιο άτομο σίγουρα θα νιώθεις πως δεν είσαι ποτέ αρκετή. Πως ό,τι κάνεις είναι λάθος. Φταις μόνο εσύ στους καυγάδες, οι πράξεις σου σας οδηγούν στο να χωρίσετε, είσαι ο αποδιοπομπαίος τράγος για όλα.

Και πρόσεξε, θα σε έχει πείσει για όλο αυτό. Θα είσαι σίγουρη πως ναι εσύ φταις πραγματικά και θα συνηθίσεις μέσα στις ενοχές και τις τύψεις που θα προβάλουν μέσα σου διαρκώς.

Δυστυχώς εάν ο σύντροφός σου έχει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά ή τα περισσότερα από αυτά, τότε μάλλον πρέπει να σκεφτείς προσεχτικά αν θες να τον κρατήσεις στη ζωή σου ή όχι. 

Όλοι αξίζουμε έναν άνθρωπο που θα μας στηρίζει και θα μας σέβεται και όχι έναν άνθρωπο που θα μας κάνει να νιώθουμε ελλιπής και προβληματικοί.

Αν βρίσκεσαι σε μία σχέση που τα αρνητικά συναισθήματα υπερτερούν των θετικών, καλύτερα να αποχωρήσεις διαφυλάσσοντας έτσι και ότι θετικό μπορούσες να προσκομίσεις από αυτήν. Γιατί σίγουρα θα υπήρχε και κάτι όμορφο.

Μην ανησυχείς, σίγουρα δεν είσαι η πρώτη που το βιώνει και μπορεί ένας χωρισμός ενδεχομένως να σε πληγώσει περισσότερο, όμως παράλληλα σε έχει κάνει πιο δυνατή και έτοιμη να βρεις αυτό που πραγματικά αξίζεις.

Συντάκτης: Ρένια Ασημομύτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.