Πώς να αναγνωρίσετε αν το παιδί σας έχει μαθησιακές δυσκολίες

Συντάκτης: Θωμάς Κυργιόπουλος

Τι είναι  οι μαθησιακές δυσκολίες; Οι μαθησιακές δυσκολίες έχουν να κάνουν με την δυσκολία αντιμετώπισης από μέρους του παιδιού της  κατανόησης, της χρήσης της γλώσσας, της πραγματοποίησης μαθηματικών υπολογισμών, της διατήρησης της συγκέντρωσης, αλλά και του συντονισμού των κινήσεων του σώματός του.

Η αιτία των μαθησιακών δυσκολιών είναι διάφορες νευρολογικές διαφοροποιήσεις στη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Η κληρονομικότητα πολλές φορές παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση αυτών των διαφοροποιήσεων και επηρεάζεται από αυτές η ικανότητα του παιδιού να λαμβάνει πληροφορίες, να τις αποθηκεύει να τις επεξεργάζεται και να τις ανακαλεί.

Στα αγόρια η εμφάνιση μαθησιακών δυσκολιών είναι στατιστικά συχνότερη. Αυτό βέβαια μπορεί να έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα κορίτσια εκδηλώνουν συμπτώματα πιο ήπιας μορφής με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προκύψει διάγνωση.

Ο χρόνος κατά των οποίο έχουμε τα πιο συνήθη προειδοποιητικά σημάδια εμφάνισης μαθησιακών δυσκολιών είναι όταν το παιδί ξεκίνα να πηγαίνει σχολείο.

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Υγείας θεωρεί ότι  τα οχτώ συνηθέστερα προειδοποιητικά σημάδια ότι ένα παιδί εμφανίζει μαθησιακή δυσκολία είναι τα παρακάτω:

  1. Δυσκολία στην ανάγνωση και τη γραφή
  2. Δυσκολία στα μαθηματικά
  3. Η Δυσκολία απομνημόνευσης
  4. Δυσκολία εστίασης της προσοχής
  5. Δυσκολία τήρησης οδηγιών
  6. Κακός συντονισμός
  7. Δυσκολία διαχείρισης εννοιών που αφορούν στον χρόνο
  8. Δυσκολία οργάνωσης

(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Θωμάς Κυργιόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr