Πώς να αξιοποιήσετε την Airbnb και για να ταξιδέψετε αλλά και για να βγάλετε χρήματα

Συντάκτης: Σταματία Γούλα

Η Airbnb είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα ενοικίασης καταλυμάτων μέσω της οποίας φιλοξενούνται 191 χώρες και 34.000 πόλεις. Ως εγγεγραμμένος χρήστης της πλατφόρμας έχει κανείς τη δυνατότητα να δηλώσει ότι έχει διαθέσιμο προς ενοικίαση έναν χώρο στον οποίο μπορεί να φιλοξενήσει προσωρινά έναν ταξιδιώτη ή να αναζητήσει ένα χώρο όπου θα μείνει στο επόμενο ταξίδι του.

Airbnb και ενοικίαση

Η Airbnb αποτελεί επανάσταση στο χώρο του τουρισμού αφού διαθέτει 2.000.000 δωμάτια, 620 τροχόσπιτα, 2.000 κάστρα και 4.000 βάρκες προς ενοικίαση και διαφέρει σημαντικά από τις υπόλοιπες υπηρεσίες εύρεσης καταλυμάτων. Η εταιρεία δε θέλει απλώς να εξασφαλίσει στους χρήστες της ένα ακόμη μέρος για διανυκτέρευση, αλλά μία ολοκληρωμένη ταξιδιωτική εμπειρία. Στόχος της Airbnb είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μία μοναδική εμπειρία διακοπών, για όσους επιθυμούν να ζήσουν σαν ντόπιοι σε μία ξένη χώρα. Τα καταλύματα και τα προσφερόμενα δωμάτια βρίσκονται σε περιοχές ζωντανές, σε αντίθεση με τις ξενοδοχειακές μονάδες και τα κλασσικά δωμάτια προς ενοικίαση. Οι επιλογές στα καταλύματα και στα προσφερόμενα δωμάτια είναι πολλές, όπως και οι χώρες που μπορεί να επισκεφτεί κανείς κλείνοντας τη διαμονή του μέσω Airbnb.

Η διαδικασία κράτησης είναι απλή και ολοκληρώνεται μέσα σε 4 βήματα:

1. Δημιουργία προφίλ: Ολοκληρώστε το προφίλ σας πριν στείλετε αίτημα για μία κράτηση, συμπληρώνοντας τα απαραίτητα πεδία και επισυνάπτοντας τις απαραίτητες φωτογραφίες. Η επαληθευμένη ταυτότητα (αριθμός τηλεφώνου, email) και οι φωτογραφίες (προσωπική και επίσημης ταυτότητας) είναι απαραίτητα στοιχεία καθώς απαιτούνται από ορισμένους οικοδεσπότες.

2. Επιλογή του κατάλληλο χώρου: Επιλέξτε τον προορισμό, τις ημερομηνίες και τον αριθμό των επισκεπτών έτσι ώστε να εμφανιστούν τα διαθέσιμα καταλύματα (για τυχόν απορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον οικοδεσπότη).

3. Κράτηση: Για τους οικοδεσπότες που δε θέλουν να εγκρίνουν κάθε κράτηση ξεχωριστά, υπάρχει η επιλογή Άμεση κράτηση. Για τους οικοδεσπότες που θέλουν να εγκρίνουν τις κρατήσεις πριν οριστικοποιηθούν, υπάρχει η επιλογή Αίτημα για κράτηση. Σε αυτή την περίπτωση συμπληρώνετε τα στοιχεία πληρωμής και μέσα σε 24 ώρες γίνεται η επιβεβαίωση.

4. Πληρωμή: Πληρώνετε με πιστωτικές κάρτες (Visa, MasterCard, Amey, Discover, JCB) και PayPal. Ανάλογα με τη χώρα εμφανίζονται και οι αποδεκτοί μέθοδοι πληρωμής.

Η Airbnb είναι γενικά μία υπηρεσία πολύ πιο προσιτή σε σύγκριση με τα ξενοδοχεία. Ειδικότερα σε ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις αλλά και σε αρκετές αμερικάνικες η μέση τιμή καταλυμάτων είναι αρκετά πιο χαμηλή σε σχέση με τις αντίστοιχες τιμές των ξενοδοχείων. Όμως ανεξάρτητα από τις ανταγωνιστικές τιμές που προσφέρει, η εταιρεία διαθέτει και πολυτελή διαμερίσματα, βίλες και σουίτες, στις αντίστοιχες τιμές, ανάλογα με τις ανέσεις του κάθε καταλύματος.

Airbnb και καταχώρηση κατοικίας προς ενοικίαση

Η δεύτερη υπηρεσία που παρέχεται μέσω της Airbnb είναι η διάθεση ακινήτου προς ενοικίαση. Στην περίπτωση που επιθυμείτε να καταχωρίσετε σπίτι που νοικιάζετε οι ίδιοι, πρέπει τυπικά το συμβόλαιό σας να σας επιτρέπει την υπενοικίαση.

Η διαδικασία καταχώρησης ακινήτου συνοψίζεται στα εξής βήματα:

1. Δημιουργία λογαριασμού: Το πρώτο βήμα είναι να δημιουργήσετε τον προσωπικό σας λογαριασμό ή να συνδεθείτε στον υπάρχον λογαριασμό σας για να ξεκινήσετε τη διαδικασία.

2. Καταχώρηση φωτογραφιών και στοιχείων: Προσθέτετε τις φωτογραφίες του ακινήτου που διαθέτετε προς ενοικίαση και καταχωρείτε τα στοιχεία σας στην πλατφόρμα.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι για να διαθέσετε την κατοικία σας προς ενοικίαση, πρέπει να υπάρχει κάποιος που θα καθαρίζει, θα υποδέχεται τους επισκέπτες, θα τους δίνει τα κλειδιά και γενικά θα φροντίζει το σπίτι.

Τι ισχύει για τις ζημιές και τις αποζημιώσεις;

Σύμφωνα με την Airbnb ο οικοδεσπότης έχει τη δυνατότητα να ορίσει μία εγγύηση στην καταχώρησή του, αρκεί να το κάνει πριν γίνει μία κράτηση. Αν υπάρξει κάποια ζημιά και ο οικοδεσπότης θέλει να υποβάλει απαίτηση της εγγύησης πρέπει να το κάνει μέσα σε 14 μέρες από την ημερομηνία αποχώρησης ή πριν πραγματοποιήσει την άφιξή του ο επόμενος επισκέπτης.

Η εταιρεία μέσω του προγράμματος Εγγύηση Οικοδεσπότη παρέχει προστασία μέχρι και 1.000.000$ στους οικοδεσπότες στη σπάνια περίπτωση που προκληθεί ζημιά από κάποιον επισκέπτη στην ιδιοκτησία ύψους μεγαλύτερου από την εγγύηση ή αν δεν έχει οριστεί εγγύηση. Το πρόγραμμα δεν καλύπτει μετρητά και μετοχές, συλλεκτικά αντικείμενα, σπάνια έργα τέχνης, κοσμήματα, κατοικίδια ή προσωπική ευθύνη, απώλειες και ζημιές στην ιδιοκτησία λόγω φυσιολογικής φθοράς. Επίσης, το πρόγραμμα δεν αποτελεί ασφάλεια και δεν αντικαθιστά την ασφάλεια του ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή ακινήτου. Γι’ αυτό το λόγο η Airbnb προτρέπει τους χρήστες να ελέγχουν τους όρους του συμβολαίου της ασφάλισής τους – το τι καλύπτει και τι όχι – καθώς δεν καλύπτουν όλες οι ασφάλειες περιστατικά ζημιάς ή απώλειας που έχουν προκληθεί από επισκέπτη που νοικιάζει το χώρο. Όταν κατατίθεται ένα αίτημα για εγγύηση οικοδεσπότη, αυτό δεν απαλλάσσει τον επισκέπτη από την οικονομική ευθύνη για τις ζημιές, αν η Airbnb καθορίσει ότι η ευθύνη ήταν του επισκέπτη. Τότε η Airbnb μεσολαβεί και εισπράττει την πληρωμή από τον επισκέπτη, όπως απαιτείται.

Είναι νόμιμο στην Ελλάδα; Τα έσοδα είναι αφορολόγητα;

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι ιδιώτες μπορούν να προχωρούν σε βραχυπρόθεσμες εκμισθώσεις ακινήτων χωρίς να είναι αναγκασμένοι να βγάλουν Ειδικό Σήμα Λειτουργίας από τον ΕΟΤ. Αν οι μισθώσεις λογίζονται ως αστικές πρέπει να υπάρχει ενεργειακό πιστοποιητικό (ο μικρότερος χώρος για τον οποίο μπορεί να βγει ΠΕΑ είναι το διαμέρισμα – δεν μπορεί να βγει πιστοποιητικό για ένα μόνο δωμάτιο).

Κάθε επισκέπτης πρέπει να καταχωρείται στην βραχυπρόθεσμη (τουριστική) μίσθωση του Taxis net και να υπογράφει σχετικό μισθωτήριο, όπου θα αναγράφονται τα στοιχεία (διάρκεια μίσθωσης, όνομα επισκέπτη, διεύθυνση μόνιμης κατοικίας, αριθμός επίσημης ταυτότητας, τίμημα, κλπ), ακόμη κι αν η παραμονή είναι για μία ημέρα. Στην περίπτωση που ο επισκέπτης δεν είναι μόνιμος κάτοικος Ελλάδας, αναφέρεται ο αριθμός διαβατηρίου. Παρόλο που το μισθωτήριο δεν υποβάλλεται στο Taxis net, ο εκμισθωτής πρέπει να το έχει στην κατοχή του σε περίπτωση ελέγχου από την εφορία. Κάθε κράτηση πρέπει να δηλώνεται σε μηνιαία βάση, δηλαδή μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από τότε που έγινε.

Η φορολόγηση για την καταχώρηση κατοικίας γίνεται από το πρώτο ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, για έσοδα από 0-12.000 ευρώ η φορολογία ανέρχεται στο 15%, από 12.001-35.000 ευρώ στο 35%, από 35.001 ευρώ και πάνω στο 45%.

Συντάκτης: Σταματία Γούλα,

Influence:

Είμαι απόφοιτος του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών…