Πώς μπορούν να κοινωνικοποιηθούν οι άνθρωποι που νιώθουν μόνοι

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη

Το να είσαι μοναχικός είναι μια αίσθηση που ξεπερνά το εξωτερικό σου περιβάλλον και τις τρέχουσες κοινωνικές δραστηριότητες. Ενώ κάποιος μπορεί να περιβάλλεται από ανθρώπους σε πλήθος και να αισθάνεται ακόμα μόνος, κάποιος άλλος μπορεί να είναι μόνος και να μην αισθάνεται καθόλου μοναχικός. Για τον λόγο αυτό αρχικά:

Προσπαθήστε να κατανοήσετε

Σκεφτείτε τις προτιμήσεις σας, τις αντιπάθειές σας και που αισθάνεστε άνετα. Μπορεί να αισθάνεστε μοναξιά σε ορισμένα πλήθη, αλλά ίσως να αισθανθείτε βαθιές σχέσεις με ανθρώπους σε μικρές συγκεντρώσεις. Ο μόνος τρόπος να προχωρήσετε είναι να μάθετε με ακρίβεια σε ποιες καταστάσεις είστε ανήσυχοι. Εξετάστε τις ιδιαίτερες συνθήκες της αγωνίας και της μοναξιάς σας.

Εξετάστε το παρελθόν

Μπορεί να υπάρχουν βίαιες εμπειρίες στο παρελθόν σας που συμβάλλουν στο γιατί αισθάνεστε τόσο μοναχικός. Ένα από τα πρώτα μέρη που πρέπει να ξεκινήσετε είναι να εξετάσετε τον εαυτό σας, για να καταλάβετε αν αυτό ισχύει. Εάν ναι, θα έχετε μια καλύτερη ιδέα για το λόγο που αισθάνεστε με αυτόν τον τρόπο και θα είστε σε θέση να προχωρήσετε.

Βοήθεια από έναν επαγγελματία

Βρείτε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας για να μιλήσετε για τα συναισθήματά σας. Ένας ψυχίατρος, σύμβουλος, κοινωνικός λειτουργός ή ψυχολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να εξετάσετε το παρελθόν σας και να προσδιορίσετε τι μπορεί να σας προκαλέσει τη μοναξιά και τη δυσφορία σας. Αυτό μπορεί να είναι ένα από τα τελευταία πράγματα που θέλετε να κάνετε, αλλά αν η μοναξιά σας καταστρέφει συναισθηματικά και υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής σας, θα πρέπει να εξετάσετε την αναζήτηση βοήθειας.

Να είστε ο εαυτός σας

Μην αφήσετε τον εαυτό σας για να συμμορφωθείτε με τις προσδοκίες των άλλων ανθρώπων και να σας μετατρέψουν σε διαφορετικό άτομο. Επικεντρωθείτε στον εσωτερικό εαυτό σας και όχι στα εξωτερικά ερεθίσματα και επιρροές. Να είστε υπερήφανοι για το πρόσωπο που είστε και περισσότεροι άνθρωποι θα θέλουν να συνδεθούν μαζί σας.

Αλληλεπιδράσεις με άλλους ανθρώπους

Επιλέξτε έναν πολύ στενό φίλο ή συγγενή και μιλήστε σε αυτόν για το πρόβλημά σας. Θα διαπιστώσετε ότι οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για εσάς θα ενδιαφερθούν για να σας κάνουν να νιώθετε καλύτερα, να αισθάνεστε υποστηριγμένοι και να αισθανθείτε πιο συνδεδεμένοι. Ένας λόγος που μπορεί να είστε μοναχικός σε ένα πλήθος είναι ότι είστε περιτριγυρισμένοι από ανθρώπους που είναι εξωστρεφείς, πολύ πιο κοινωνικοί από εσάς ή ακόμα και να μοιράζεστε δραστικά διαφορετικές κοσμοθεωρίες ή ενδιαφέροντα. Ένας καλός τρόπος να ξεπεραστεί αυτό είναι να βρείτε ανθρώπους που σας ταιριάζουν με τους οποίους μπορείτε να σχετιστείτε και να κοινωνικοποιηθείτε.

Προσπαθήστε να:

 • Συζητήσετε με πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους εν συντομία για να βρείτε ανθρώπους περισσότερο σαν τον εαυτό σας.
 • Μην παγιδεύετε τον εαυτό σας στην ιδέα ότι κανείς δεν είναι σαν εσάς. ΟΙ άνθρωποι δεν θα πρέπει να σας μοιάζουν απόλυτα για να σας ταιριάζουν. Άλλωστε το σας μοιάζουν απόλυτα είναι απολύτως αδύνατο.
 • Προσπαθήστε να ακούτε τους άλλους. Πολλοί άνθρωποι που είναι εξωστρεφείς και επιθυμούν να κοινωνικοποιηθούν μιλάνε για τον εαυτό τους. Θα σας αρέσει να τους ακούτε και θα δημιουργήσετε τη δική σας θέση ως κάποιον που ακούει άλλους.
 • Μάθετε την τέχνη της συνομιλίας. Πρακτική συνομιλία με διαφορετικούς ανθρώπους για να συνηθίσετε την κοινωνικοποίηση. Με αυτόν τον τρόπο, όταν βρίσκεστε σε πλήθος, θα είστε πιο άνετοι όταν πρόκειται να μιλήσετε στους ανθρώπους και να δημιουργήσετε συνδέσεις.
 • Μιλήστε στους ανθρώπους για τα πράγματα που έχετε κοινά, όπως το που μεγαλώσατε, για τα σχολεία στα οποία ήσασταν ή για τους φίλους που έχετε κοινούς.
 • Συζητήσετε με ανθρώπους για τα τρέχοντα γεγονότα όπως ο καιρός, ο αθλητισμός ή τα πράγματα που συμβαίνουν στην κοινότητά σας.
 • Αποφύγετε τη συνομιλία προς τα δικά σας συμφέροντα σε βάρος άλλων.
 • Δώσετε στον εαυτό σας την κοινωνικότητα. Ίσως να είστε μοναχικοί σε ένα πλήθος επειδή δεν είστε συνηθισμένοι στην κοινωνικοποίηση σε μεγάλες ομάδες. Ένας τρόπος για να ξεπεραστεί αυτό είναι να κάνετε τον εαυτό σας κοινωνικοποιηθεί.

Αλλαγή του τρόπου με τον οποίο κοινωνικοποιείστε

Αποφύγετε τους ανθρώπους που σας κάνουν να αισθάνεστε άσχημα. Μερικές φορές αισθανόμαστε μοναξιά ή αποξενωμένοι από μια ομάδα, λόγω των ανθρώπων που έχουμε γύρω μας.
Συμβουλές:

 • Προσπαθήστε να δείτε τον εαυτό σας ως κοινωνικό πρόσωπο.
 • Δείτε το ντροπή ως κάτι που μπορείτε να ξεπεράσετε.
 • Συνειδητοποιήστε ότι υπάρχουν άνθρωποι σαν εσάς και εκεί έξω.

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr