Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους εφήβους να θέσουν στόχους;

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Στην εφηβική ηλικία, το παιδί θα κληθεί να πάρει κάποιες αποφάσεις που θα έχουν αντίκτυπο στο μέλλον του. Θα κληθεί να θέσει σημαντικούς στόχους, να ανακαλύψει τα «θέλω» του και τα ταλέντα του. Πώς μπορούμε, όμως, εμείς να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε έναν έφηβο σε αυτή τη διαδικασία;

Ο απαραίτητος χρόνος υπάρχει

Οι καινούργιες συνήθειες που μπορεί να υιοθετήσει για να καταφέρει τους στόχους του, θέλουν χρόνο για να ενσωματωθούν φυσικά και να εναρμονιστούν με το καθημερινό του πρόγραμμα. Βοηθήστε το παιδί να καταλάβει ότι ακόμα και αν του είναι δύσκολο κάτι αρχικά, με την πάροδο του χρόνου θα γίνεται όλο και πιο εύκολο.

Ταυτόχρονα, βοηθήστε το να εστιάσει στην διαδικασία και όχι το αποτέλεσμα, υπενθυμίζοντάς του πόσο σημαντικό είναι να μαθαίνει από τα λάθη του. Έτσι δεν θα νιώθει «ηττημένος» από τις απογοητεύσεις και θα του είναι πιο εύκολο να προσπαθήσει ξανά μέχρι να επιτύχει αυτά που θέλει.

Ρεαλιστικοί στόχοι

Όταν πρόκειται για τον ορισμό ενός στόχου, ο ρεαλιστικός είναι πάντα ο καλύτερος, καθώς έχει πράγματι πιθανότητες να υλοποιηθεί εάν το παιδί εργαστεί για αυτό που θέλει. Είναι λοιπόν σημαντικό να βοηθήσετε τον έφηβο να μάθει να θέτει ρεαλιστικούς στόχους, καθώς έτσι θα είναι και πιο εύκολο να παραμείνει συγκεντρωμένος στην προσπάθειά του κι επομένως να τους επιτύχει.

Μαζί με αυτό, όμως, καλό είναι να γαλουχήσουμε τα παιδιά με πίστη και εμπιστοσύνη στον εαυτό τους. Καλοί οι ρεαλιστικοί στόχοι, αλλά το ρίσκο και η θέληση μπορεί να καταρρίψει κάθε λογής δεδομένο. Οι ρεαλιστικοί στόχοι είναι ένα σκαλοπάτι για να πιστέψει το παιδί στον εαυτό του και μετέπειτα να μπορέσει να επιδιώξει οτιδήποτε θελήσει.

Εμπόδια ίσον ευκαιρίες

Είναι σημαντικό να βοηθήσετε τους εφήβους να αντιληφθούν ότι τα εμπόδια που συναντούν και θα συναντήσουν στο δρόμο τους για την προσωπική τους επιτυχία, μπορεί να τους καθυστερήσουν αλλά δεν θα τους κρατήσουν στο ίδιο σημείο για πάντα. Τα λάθη και τα εμπόδια είναι στην πραγματικότητα μέρος της μαθησιακής διαδικασίας, καθώς εισάγουν τον εγκέφαλό τους σε ένα νέο τρόπο σκέψης. Μπορεί να χρειαστούν μερικές προσπάθειες για την επίτευξη ενός στόχου, όμως αυτό είναι φυσιολογικό και δεν θα πρέπει να τους αποθαρρύνει.

Μετά τον έναν επιτυχημένο στόχο, έρχεται ο επόμενος

Κάθε φορά που ο έφηβός σας ολοκληρώνει ένα στόχο, μιλήστε γι’ αυτό. Αναθεωρήστε τα βήματα που πήρε για να το επιτύχει και ανατρέξτε στον τρόπο με τον οποίο ξεπέρασε τα εμπόδια ή τις οπισθοδρομήσεις στην πορεία. Συζητήστε τα μαθήματα που έμαθε.

Στη συνέχεια, βοηθήστε τον να θέσει νέους στόχους για τον εαυτό του. Είναι σημαντικό για τον έφηβό σας να έχει πάντα έναν στόχο για τον οποίο εργάζεται για την υλοποίησή του, ώστε να μπορεί συνεχώς να αμφισβητήσει τον εαυτό του για να γίνει καλύτερος. Είτε επιθυμεί να γίνει πιο υγιής, να γίνει πιο ευτυχισμένος ή να τα πηγαίνει καλύτερα στο σχολείο, να τον βοηθήσει να εντοπίσει ρεαλιστικούς στόχους που θα τον βοηθήσουν να φτάσει στο μέγιστο δυναμικό της.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.