Ο Επίκουρος ήταν ένας σπουδαίος αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος που δημιούργησε μια ριζοσπαστική φιλοσοφική θεωρία, που δυστυχώς δεν είναι γνωστή στο …
Πώς μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι, σύμφωνα με τον Βούδα
Οι περισσότεροι φιλόσοφοι που πέρασαν από τούτο τον πλανήτη, απάντησαν στο πως μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι. Ένας από αυτούς ήταν και ο Βούδας. Ανέπτυξε μια διδασκαλία που στόχο είχε να προτείνει λύσεις για το πώς μπορούμε να περιορίσουμε σημαντικά τον πόνο και τη δυστυχία στη ζωή μας και να ζήσουμε όσο περισσότερο γίνεται μια ευχάριστη ζωή.
Προτού όμως δούμε την άποψη του Βούδα για την ευτυχία, είναι ενδιαφέρον να αναφέρουμε δυο λόγια για το πώς έζησε ο ίδιος.
______________________
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επίκουρος: Ένας παρεξηγημένος φιλόσοφος
______________________
Σύντομη βιογραφία του Βούδα
Ο Βούδας γεννήθηκε το 563 π.Χ. στο Νεπάλ. Ήταν πρίγκιπας μέχρι τα 30 του χρόνια, ζώντας μέσα στα πλούτη και τις πολυτέλειες. Ωστόσο, μέχρι τότε δεν ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη ζωή του. Δεν είχε ποτέ γνωρίσει τη δυστυχία που υπάρχει στον έξω κόσμο. Σε μια βόλτα που έκανε με το άλογό του σε μια πόλη ωστόσο, είδε πολλούς αρρώστους, γέρους και νεκρούς στο δρόμο. Ο Βούδας σοκαρίστηκε τόσο, που αποφάσισε να αναλάβει δράση για να εξαλείψει όσο περισσότερο γίνεται τον πόνο που υπάρχει στον κόσμο.
Αφού τον ενέπνευσε ένας ασκητής που γνώρισε, αποφάσισε να γίνει και ο ίδιος ασκητής. Αποφάσισε δηλαδή να αφήσει πίσω του τα πλούτη. Ζώντας ασκητικά λοιπόν ανέπτυξε μια διδασκαλία στην προσπάθεια του να δώσει απαντήσεις σε καίρια υπαρξιακά ερωτήματα. Μεταξύ άλλων απάντησε και στο πως μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι. Πέθανε σε βαθιά γεράματα το 452 π.Χ.
Η φιλοσοφία του βουδισμού με δυο λόγια
Σύμφωνα με τον βουδισμό, στη ζωή υπάρχει πολύς πόνος, ο οποίος προκαλείται από τις επιθυμίες μας. Τις τελευταίες θα πρέπει είτε να τις διαχειριστούμε με σύνεση, είτε να τις εξαλείψουμε εάν φυσικά θέλουμε να είμαστε ευτυχείς.
Ωστόσο, θα αναρωτιόταν κανείς γιατί το να έχουμε επιθυμίες μας κάνει δυστυχισμένους;
Οι επιθυμίες μας είναι η πηγή της θλίψης μας
Σύμφωνα με τις αρχές του βουδισμού, λόγω των επιθυμιών μας ζούμε μέσα στη σύγχυση και την απογοήτευση. Για παράδειγμα, στενοχωριόμαστε όταν δεν έχουμε τη φήμη, τα υλικά αγαθά ή την κοινωνική αποδοχή των άλλων που θα θέλαμε. Πολλές φορές ακόμα και αν αποκτήσουμε αυτό που κάποτε θέλαμε, εξακολουθούμε να είμαστε ανικανοποίητοι. Σε άλλες περιπτώσεις πάλι επιθυμούμε ερωτικά έναν άνθρωπο που δε μπορούμε να έχουμε.
Οι επιθυμίες μας όπως γίνεται αντιληπτό μας εμποδίζουν από το να είμαστε ευτυχισμένοι. Μας προκαλούν πόνο. Οπότε τι θα πρέπει να κάνουμε για να ζήσουμε ευτυχισμένα;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ