Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε μια αποτυχία;

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα

 Δεδομένου ότι στη ζωή πρέπει να κοπιάσεις, γιατί δεν είναι όλα ρόδινα και δεν έρχονται όπως εσύ τα θέλεις, καλό είναι να μάθουμε να διαχειριζόμαστε κατάλληλα την αποτυχία.

Στη ζωή τίποτα δεν χαρίζεται. Τα αποτελέσματα της προσπάθειας που έχει καταβάλλει αντιμετωπίζονται ως δυαδικά από τον άνθρωπο: Αν ο αγώνας που έχει κάνει ανταμειφθεί, νιώθει επιτυχημένος. Αν όχι, νιώθει αποτυχημένος. 

Αντί να οδηγούμαστε σε μη ασφαλή συμπεράσματα μήπως ήρθε η ώρα να επαναπροσδιορίσουμε την αποτυχία; Δεδομένου ότι στη ζωή πρέπει να κοπιάσεις, γιατί δεν είναι όλα ρόδινα και δεν έρχονται όπως εσύ τα θέλεις, καλό είναι να μάθουμε να διαχειριζόμαστε κατάλληλα την αποτυχία. Ετσι, θα έχουμε την ευκαιρία να κερδίσουμε κάτι που δεν θα κερδίζαμε υπό άλλες συνθήκες.

Επαναπροσδιορισμός της ευτυχίας με 4 τρόπους

1. Η αποτυχία μας κάνει πιο δυνατούς 

“Ζούμε σε μία κουλτούρα που μας διδάσκει να προωθούμε και να διαφημίζουμε τον εαυτό μας και να εξασκούμε τις ικανότητες που απαιτούνται για την επιτυχία, αλλά αυτό δεν ενθαρρύνει την ταπεινότητα, την συμπόνια και την ειλικρινή αυτοαξιολόγηση, που είναι απαραίτητα στοιχεία για το χτίσιμο χαρακτήρα”, γράφει ο συγγραφέας David Brooks στο βιβλίο του “The Road to Character”.

Η αποτυχία συνδέεται με την αίσθηση ότι δεν κέρδισες κάτι που ήθελες πραγματικά. Έχεις επενδύσει χρόνο, ενέργεια σε μι προσπάθεια σημαντική για εσένα, αλλά το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει, τουλάχιστον προς τα έξω, εφόσον είναι αρνητικό υπάρχει μια σχετική απογοήτευση, γιατί το βλέπεις ως χάσιμο χρόνου και ως αποτυχία. 

Είναι πολύ δύσκολο, όμως προσπάθησε να δεις την αποτυχία από άλλη οπτική γωνία, δίνοντας έναν διαφορετικό ορισμό και επαναπροσδιορίζοντας τον ορισμό της. 

Αφού ορίσεις εκ νέου την αποτυχία αξίζει να δεις και το αντίθετό της – την επιτυχία. Μερικά από τα συνήθη συστατικά της επιτυχίας που γνωρίζουμε είναι μεταξύ άλλων: η στρατηγική, η συνέπεια και η αυτοπεποίθηση. Επομένως αν αποφασίσεις να λειτουγήσεις με στρατηγική, συνέπεια και αυτοπεποίθηση σε σχέση με τους στόχους θα βρίσκεσαι όλο και πιο κοντά στην επιτυχία.

2. Τα χαρακτηριστικά που αποκτούμε με εφαλτήριο την αποτυχία; 

Μήπως η αποτυχία είναι αφορμή για περισυλλογή, αξιολόγηση των αναγκών μου και εφαλτήριο για σκέψη του τι έφταιξε, τι δεν πήγε όπως θα ήθελα και γιατί; Έτσι, θα κάνω την αυτοκριτική μου, θα βελτιωθώ και θα μπορέσω να αποδεχτώ πιο εύκολα την αποτυχία μου. Αυτό θα με βοηθήσει και στο να μην νιώθω κατωτερότητα και στο να προχωρήσω μπροστά.

Ακόμη και σημαντικοί ηγέτες έδωσαν σκληρές, εσωτερικές μάχες για να αποκτήσουν χαρακτήρα, σύμφωνα με τον Brooks. Η αποτυχία στάθηκε αφορμή και έγινε η αρχή για να μάθουν να κατανοούν τους περιορισμούς τους και έτσι να γίνουν πιο δυνατοί εξαιτίας αυτών. 

Παίρνοντας μαθήματα αποτυχίας από τη ζωή γινόμαστε πιο έμπειροι, πιο σοφοί, πιο δυνατοί. Ας δώσουμε λίγο χρόνο στον εαυτό μας, έτσι ώστε να για να σκεφτεί πώς αντιδρά και πώς αισθάνεται τις δύσκολες στιγμές. Με τον τρόπο αυτό ίσως μπορέσουμε να αντιληφθούμε ουσιαστικά τις ανάγκες μας αλλά και τους ανθρώπους που μας περιτριγυρίζουν, καλύτερα. 

3. Κάνοντας επαναπροσδιορισμό της αποτυχίας ενθαρρύνεις περισσότερο τον εαυτό σου

Η “διανοητική επανεκτίμηση” είναι ένας όρος της ψυχολογίας, σχετικά με τον τρόπο που μπορούμε να διαχειριστούμε ή να αλλάξουμε τα συναισθήματά μας κατά τη διάρκεια μίας δύσκολης κατάστασης η οποία μας γέμισε με άγχος. 

Ο τρόπος που εμείς οι ίδιοι βλέπουμε, αντιμετωπίζουμε και χειριζόμαστε μια στρεσογόνα για εμάς κατάσταση, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Σε οποιαδήποτε απόρριψη, η πρώτη αντίδραση είναι πιο συχνά, η λύπη, η σύγχυση, η απογοήτευση, ο θυμός. Η ζωή μας έτσι θα μοιάζει σαν να βρίσκεται στο ίδιο σημείο, χωρίς καμία εξέλιξη. Θα είναι στάσιμη και αδρανής, χωρίς ενδιαφέρον. 

Αν μάθεις όμως, να σκέφτεσαι με πιο εποικοδομητικό τρόπο, θα μπορείς πιο εύκολα να ρυθμίσεις τα αρνητικά συναισθήματα, ώστε να κάνεις καλύτερη διαχείριση των δύσκολων και δυσάρεστων γεγονότων. Έτσι τα συναισθήματα  κατάθλιψης που μπορεί να έχεις, θα μειωθούν. 

4. Η ανθεκτικότητα συμβάλλει στην διατήρηση της συναισθηματικής μας ισορροπίας

Η προσαρμογή στις αλλαγές που προκύπτουν στη ζωή μας, μας κάνει περισσότερο “ανθεκτικούς”. Αυτό είναι μια ικανότητα που βοηθά στο να κρατήσουμε την συναισθηματική μας ισορροπία σε περιόδους που βιώνουμε καταστάσεις που μας προκαλούν έντονο στρες ή αρνητικά συναισθήματα.

“Η επιτυχία δεν είναι μόνιμη, η αποτυχία δεν είναι μοιραία, το κουράγιο να συνεχίσεις είναι αυτό που μετράει”, έχει πει χαρακτηριστικά ο Winston Churchill. 

Πολλοί αντιλαμβάνονται, λανθασμένα, την αποτυχία ως το τέλος μιας προσπάθειας. Δεν είναι όμως έτσι. Αν δούμε την αποτυχία ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της πορείας της ζωής μας και ως ευκαιρία για να κάνουμε αυτοκριτική και να βελτιώσουμε τον εαυτό μας, θα αντιληφθούμε πολλές φορές είναι εφαλτήριο, αφορμή ή ένας τρόπος για να  ανακαλύψουμε νέες ευκαιρίες που πιθανόν δεν είχαμε δει πριν. 

Ίσως αυτό έγινε για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι ή γιατί αυτό που είχαμε επιλέξει ως το καλύτερο για εμάς, τελικά δεν ήταν και ήταν κάτι που δεν ήταν κοντά στις ανάγκες μας ή που δεν μας ταίριαζε. 

Πηγή 1, Πηγή 2, Πηγή 3

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.