Πώς μπορούμε να αρνούμαστε ευγενικά

Συντάκτης: Flowmagazine

Αν συνηθίζετε να λέτε “ναι” ενώ κατά βάθος θέλετε να πείτε “όχι”, ήρθε η ώρα να εξασκηθείτε στην ικανότητα της διεκδικητικότητας και συγκεκριμένα να μάθετε να αρνείστε ευγενικά, ώστε να οριοθετείτε τους άλλους.

Αυτό που χρειάζετε να θυμάστε είναι πως για όλα υπάρχει ο σωστός τρόπος· ακόμα και για την άρνηση. Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να συνειδητοποιήσετε τους λόγους για τους οποίους δεν λέτε «όχι» και, εν συνεχεία, να αποφασίσετε ότι είναι καιρός πια να αλλάξετε νοοτροπία.

Με αυτό δεν εννοούμε να λέτε στο εξής μὀνο «όχι». Αυτό που σας προτείνουμε είναι όχι να αναπτύξετε αρνητικότητα και να διαφωνείτε άκριτα με τα πάντα, αλλά να αγαπήσετε περισσότερο τον εαυτό σας, να αφουγκραστείτε τις δικές σας επιθυμίες και ανάγκες και να μην έχετε αδιακρίτως πρώτα στη λίστα των προτεραιοτήτων σας αυτά που σας ζητούν οι άλλοι.

Όχι στη μεγαλοποίηση, ναι στα όρια

Προσπαθήστε να θυμηθείτε περιστάσεις στις οποίες «τολμήσατε» να πείτε «όχι». Μήπως οι αντιδράσεις του άλλου ατόμου δεν ήταν τόσο αρνητικές; Μήπως δεν υπήρξε καμία συνέπεια, αλλά απλώς ο συνομιλητής σας είπε ένα «εντάξει» και η ζωή συνεχίστηκε κανονικά;

Όσο και αν σας φαίνεται περίεργο, αυτό ακριβώς συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις, διότι πολύ σπάνια μας ζητείται κάτι τόσο επιτακτικά, ώστε να λαμβάνει στο μυαλό μας τις διαστάσεις ζητήματος «ζωής ή θανάτου». Συνήθως η άρνησή μας δεν προόρισται να φέρει την καταστροφή. Όμως έχουμε συνηθίσει τόσο πολύ στο «ναι», ώστε τα αποτελέσματα μιας άρνησης έχουν λάβει στη φαντασία μας τερατώδεις διαστάσεις.

Μην υπερβάλλετε, λοιπόν, ως προς τις συνέπειες μιας άρνησης και αποδεχτείτε, πρώτα από όλα, ότι ένα «όχι» δεν θα γκρεμίσει τον κόσμο, ούτε τον δικό σας ούτε των άλλων. Έπειτα, θέστε όρια και προσδιορίστε μέχρι ποιο σημείο νιώθετε άνετα να δεχτείτε αυτό που σας ζητούν. Έτσι θα αποφασίσετε ευκολότερα και δεν θα μπείτε στον πειρασμό να υποχωρήσετε αργότερα.

Στη συνέχεια, σκεφθείτε εκφράσεις με τις οποία μπορείτε να αρνηθείτε ευγενικά, ανάλογα με την περίσταση και τον συνομιλητή.

Πώς να λέτε «όχι»

  • Σε εργοδότη/προϊστάμενο

Αν ο εργοδότης σας σας ζητά να αναλάβετε κάποια εργασία, ενώ έχετε ήδη επιφορτιστεί με άλλα πιεστικά καθήκοντα, μπορείτε να απαντήσετε: «Δεν μπορώ να αναλάβω τη συγκεκριμένη εργασία αυτήν τη στιγμή, καθώς έχω άλλες προτεραιότητες που είναι πιο σημαντικές και δεν θα ήθελα να μην εκτελέσω τέλεια αυτό που μου προτείνετε». Με τον τρόπο αυτό πετάτε το μπαλάκι της επιλογής στο άτομο που σας φορτώνει με μια επιπλέον εργασία, ζητώντας του να αποφασίσει ποια εργασία είναι σημαντικότερη: αυτή που θέλει να σας αναθέσει ή αυτές που έχετε ήδη αναλάβει να φέρετε εις πέρας; Επιπλέον, του επισημαίνετε ότι είναι σημαντικό για εσάς να εκτελείτε άψογα αυτό που αναλαμβάνετε και δεν συμβιβάζεστε με την προχειρότητα.

Αν έχετε βεβαρημένο πρόγραμμα και περιμένετε με λαχτάρα να τελειώσει η εβδομάδα για να ξεκουραστείτε με την οικογένειά σας, αλλά ο εργοδότης σας σας ζητά να αναλάβετε επιπλέον έκτακτα καθήκοντα, που απαιτούν να αφιερώσετε όλο το Σαββατοκύριακο, μπορείτε να αρνηθείτε ευγενικά ως εξής:

«Δυστυχώς, δεν μπορώ να αναλάβω, διότι μου έχετε αναθέσει να ασχοληθώ με το τάδε θέμα και έχω ήδη ένα πολύ βαρύ πρόγραμμα μέσα στην εβδομάδα». Με τον τρόπο αυτό δηλώνετε με ευγένεια την άρνησή σας να αναλάβετε επιπρόσθετη εργασία εκτός γραφείου, διότι αφενός έχετε ήδη επιφορτιστεί με απαιτητικά καθήκοντα και αφετέρου είστε κουρασμένος και πρέπει να ξεκουραστείτε μέσα στο Σαββατοκύριακο για να μπορέσετε να συνεχίσετε. Το θέμα της ανάπαυσής σας και οι ώρες που θέλετε να αφιερώσετε στην οικογένειά σας είναι αδιαπραγμάτευτα, οπότε η άρνησή σας, ευγενικά εκφρασμένη και απολύτως δικαιολογημένη, εκφράζει την επιθυμία σας να μην ξεπεράσετε τα όρια που έχετε θέσει στον εαυτό σας.

  • Σε οικογένεια/συγγενείς/φίλους/συναδέλφους/γνωστούς

Αν σας ζητείται κάτι που δεν ανταποκρίνεται στις επιθυμίες και τις ανάγκες σας μπορείτε να απαντήσετε: «Θα το ήθελα πολύ, αλλά…». Με τον τρόπο αυτόν, αρνείστε ευγενικά την πρόταση, δείχνοντας συγχρόνως ότι εκτιμάτε την ιδέα του συνομιλητή σας.

Αν για κάποιον λόγο σας θεωρούν τον άνθρωπο για όλες τις δουλειές, ικανό να εκτελείτε και να φέρετε εις πέρας τα πάντα, μπορείτε να αρνηθείτε λέγοντας: «Δεν είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος για να σε βοηθήσει σε αυτό. Γιατί δεν ρωτάς τον…». Με την απάντηση αυτή δείχνετε πως δεν είστε απρόθυμος, αλλά θεωρείτε πως υπάρχει κάποιος πιο κατάλληλος από εσάς.

Αν σας ζητούν κάτι που απαιτεί σκέψη, μην απαντήσετε αμέσως. Κερδίστε χρόνο λέγοντας: «Δώσε μου λίγο χρόνο να το σκεφτώ και θα σου απαντήσω» ή «Δεν είναι καλή στιγμή καθώς ασχολούμαι με… Θα ήθελες να μιλήσουμε κάποια άλλη στιγμή;».

Έτσι, δεν απορρίπτετε αμέσως την πρόταση, διεκδικείτε ευγενικά χρόνο για να το σκεφτείτε ή να το συζητήσετε με μεγαλύτερη άνεση και αφήνετε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δεχτείτε, αφού εξετάσετε το θέμα με την ησυχία σας. Μπορείτε, ακόμη, να χρησιμοποιήσετε το «πιθανώς»· σε αντίθεση με το «όχι», είναι μια διπλωματική απάντηση, με την οποία αφενός δεν δεσμεύεστε, αφετέρου αφήνετε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα ως προς την τελική σας απόφαση.

  • Σε αγνώστους

Δεν είναι λίγες οι φορές που αναγκαζόμαστε να υποταχθούμε στην επιμονή ενός πωλητή και βρισκόμαστε να έχουμε αγοράσει κάτι που δεν μας αρέσει ή δεν χρειαζόμαστε. Πραγματικά, κάποιοι πωλητές γίνονται ανυπόφορα πιεστικοί και μοιάζουν να μην ξέρουν τι σημαίνει να τους λέει κάποιος «όχι». Στην περίπτωση αυτή, η πιο αποτελεσματική άρνηση μπορεί να εκφραστεί ως εξής: «Δεν ταιριάζει με τις ανάγκες μου/Δεν το χρειάζομαι αυτήν τη στιγμή, αλλά θα το έχω υπόψη μου». Μετά από μια τέτοια απάντηση, οποιαδήποτε περαιτέρω πίεση δεν έχει κανένα απολύτως νόημα.

Μερικές συμβουλές ακόμη

  • Βεβαιωθείτε πως, όταν λέτε «ναι» στους άλλους, δεν λέτε «όχι» στον εαυτό σας, αλλά και ότι δεν λέτε «όχι» σε όλους και όλα.

  • Αν απαντήσετε «όχι», μείνετε σταθεροί στην απόφασή σας. Η αλλαγή νοοτροπίας είναι δύσκολη υπόθεση, όταν μάλιστα έχουμε συνηθίσει να ενεργούμε κατά έναν συγκεκριμένο τρόπο. Η συνήθεια του «ναι» έχει γίνει δεύτερη φύση μας και δεν είναι εύκολο να απαλλαγούμε από την παρόρμηση αυτή από τη μια στιγμή στην άλλη. Γι’ αυτό, όσο και να σας βασανίζουν ενοχές, μεταμέλεια ή στενοχώρια, μην μπείτε στον πειρασμό να πάρετε πίσω το «όχι».

  • Επιβραβεύστε τον εαυτό μας με ένα συμβολικό τρόπο για τη δύναμη του χαρακτήρα σας. Δεν θα γιορτάσετε το «όχι»» σε έναν άνθρωπο, αλλά το «όχι» σε κάτι που δεν μπορούσατε ή δεν θέλατε να κάνετε.

  • Ανεξαρτήτως του τι πιστεύουν ή λένε οι άλλοι, να θυμάστε ότι είναι απολύτως θεμιτό αλλά και αναγκαίο να αγαπάτε και να φροντίζετε τον εαυτό σας. Το «όχι» αποτελεί έκφραση αυτοσεβασμού και είναι αυτό που δίνει αξία στο «ναι». Δεν είστε υποχρεωμένοι να υποτάσσεστε άκριτα στις επιθυμίες κανενός. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά σας να αρνείστε ό,τι δεν σας αρέσει. Άλλωστε, εκείνοι που, ενδεχομένως, θα σας κρίνουν αρνητικά ή θα θυμώσουν μαζί σας δεν διεκδικούν για τον εαυτό τους το ίδιο δικαίωμα;

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…