Πώς μπορούμε να απαντάμε με χιούμορ, όταν οι άλλοι μας ζορίζουν με ερωτήσεις ή αρνητική κριτική;

Συντάκτης: Σταματία Καλλιβωκά

Στα περισσότερα ελληνικά οικογενειακά τραπέζια, συναντάμε κάθε έκφανση του σαρκασμού. Όπως μας λένε οι ειδικοί, «σαρκασμός» είναι μια μορφή έκφρασης που προσδίδει περισσότερο δραματικό εφέ στην επικοινωνία μας. Διαφέρει από την ειρωνία, καθώς η δεύτερη γίνεται ακούσια πολλές φορές. Ένα πρόσωπο, αλλά και ένα συμβάν μπορεί να είναι ειρωνικό. Αντίθετα, για χρήση σαρκασμού, υπάρχει πρόθεση και επίγνωση. Το ζήτημα είναι, κατά πόσο αυτός ο τρόπος επικοινωνίας αξιοποιείται στα οικογενειακά τραπέζια αρνητικά ή θετικά.

Διπλωματία+ Σαρκασμός είναι η λύση

Όταν κανείς έχει χιούμορ και ξέρει πώς να χρησιμοποιεί σαρκασμό εποικοδομητικά, φανερώνεται εξυπνάδα, δείχνουν οι έρευνες. «Αυτοσαρκάζομαι» σημαίνει ότι αξιοποιώ την ευφυϊα μου για να αστειευτώ για τον ίδιο μου τον εαυτό, με σκοπό να περάσω στην επικοινωνιακή διαδικασία το μήνυμα που θέλω.

Για παράδειγμα όταν μου λένε «Είσαι κοντή» και δείχνω πως ενοχλούμαι επειδή όντως είμαι, τότε περνάω το μήνυμα πως θεωρώ το ύψος μου αδυναμία και έχω χαμηλή αυτοεκτίμηση. Όταν απαντώ «Το ξέρω, βάζω τους ψηλούς να μού φτάνουν πράγματα από το πατάρι», αυτοσαρκάζομαι. Όταν μού λένε «Έχεις μεγάλη μύτη» και αντί να πάω για πλαστική επιτόπου απαντώ  «Όταν ο Θεός έλεγε μύτες, εγώ άκουσα ‘πίτες’ και είπα ‘φέρε μια διπλή’», αξιοποιώ τον σαρκασμό μου.

Όταν με αποκαλούν ‘χοντρό’ και απαντώ πως είμαι φτιαγμένος για αγκαλιές, έχω χιούμορ, αλλά και αυτοπεποίθηση.

Πώς μπορούμε να απαντάμε με χιούμορ, όταν οι άλλοι μας ζορίζουν με ερωτήσεις ή αρνητική κριτική;

Έξυπνες απαντήσεις που σας βγάζουν από τη δύσκολη θέση

Τα οικογενειακά τραπέζια δεν περιλαμβάνουν σχόλια μόνο επί της εμφάνισης όμως.

Για την ακρίβεια, η χρήση των παραπάνω παραδειγμάτων είναι σπάνια.

Πιο συχνά θα γίνουν σχόλια για το τί κάνεις στη ζωή σου, για το πόσο σωστά ή λάθος πορεύεσαι, σύμφωνα με τα κριτήρια των φίλων και συγγενών. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος με τον οποίο εκφράζονται τα σχόλια αυτά. Με χαμόγελο, σε ανύποπτη στιγμή και με μάρτυρες τριγύρω.

(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Σταματία Καλλιβωκά,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr