Πώς μπορώ να γίνω καλύτερος ακροατής

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Η επικοινωνία μας με άλλους ανθρώπους δεν καθορίζεται μόνον από το τι λέμε αλλά και από το πόσο καλά ακούμε.

Η ικανότητα της καλής ακρόασης είναι σημαντική για την επικοινωνία και την εμπλοκή με άλλους. Ενώ συχνά δίνουμε έμφαση στην ικανότητά μας να μιλάμε, η ικανότητα να ακούμε είναι εξίσου σημαντική για να κατανοήσουμε, να συνδεθούμε και να δημιουργήσουμε σχέσεις με τους άλλους. Ας εξετάσουμε μερικές πρακτικές που μπορούν να βελτιώσουν την ικανότητα μας να γίνουμε καλύτεροι ακροατές:

Αφιέρωση χρόνου και προσοχής: Όταν κάποιος μιλάει, εστιάζουμε στο να τον ακούσουμε προσεκτικά, αποφεύγοντας σκέψεις που μπορεί να μας αποσυντονίσουν και να μην προσπαθήσουμε να προκαταλάβουμε την απάντηση.

pos_mporo_na_gino_kalyteros_akroaths

Ενεργητική ακρόαση: Μέσω της ενεργητικής ακρόασης κάνουμε διευκρινιστικές ερωτήσεις, δίνουμε σημασία στη μη-γλωσσική επικοινωνία και επιβεβαιώνουμε ότι έχουμε κατανοήσει πλήρως το τι θέλει να μας πει ο συνομιλητής μας.

Καταγραφή συναισθημάτων: Η παρακολούθηση των δικών μας συναισθημάτων είναι σημαντική. Συνήθως το συναίσθημα του συνομιλητή μας μεταδίδεται και σε εμάς. Κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας πρέπει να  προσπαθούμε να κατανοήσουμε τα συναισθήματα του άλλου.

Σεβασμός και ανοχή: Εκφράζουμε σεβασμό στις απόψεις και τα συναισθήματα του άλλου, ακόμη κι αν διαφωνούμε. Εξάλλου δεν μπορούμε να ελέγξουμε τον τρόπο με τον οποίον νιώθει ο άλλος ακόμα και αν τον θεωρούμε παράλογο.

Αποφυγή διακοπών και κριτικής: Αποφεύγουμε να διακόπτουμε τον συνομιλητή μας και να κρίνουμε αυτά που λέει όταν είμαστε ακροατές, εστιάζοντας στην πλήρη κατανόηση πριν αποφασίσουμε να αντιδράσουμε.

Η κριτική μπορεί να προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα στον άλλον και τελικά να προκαλέσει προβλήματα. Επίσης οι διακοπές μας αποτρέπουν από το να ακούσουμε καλά τον συνομιλητή μας.

Συγκέντρωση στον άλλον: Οι εσωτερικές μας σκέψεις αποτελούν θόρυβο για την ακρόαση και οι αναστατώσεις μας μπορούν να μας αποσπούν από την πραγματική ακρόαση. Εστιάζοντας την προσοχή μας στον άλλον και στα λεγόμενά του, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια πιο εμπλεκόμενη συνομιλία.

Συμπλήρωση με μη λεκτικά σήματα: Η κατανόηση της μη-γλωσσικής επικοινωνίας, όπως η σωματική γλώσσα και οι έκφραση του προσώπου, βοηθά στην πλήρη κατανόηση των συναισθημάτων και των αναγκών του άλλου.

Αποδοχή της διαφορετικότητας: Το να είστε ανοιχτός στη διαφορετικότητα των απόψεων και η αποδοχή των διαφορετικών απόψεων μας βοηθά να ακούμε με περισσότερη προσοχή και να έχουμε καλύτερη αντίληψη.

Εμπλουτισμός με ερωτήσεις: Το να θέτουμε ερωτήσεις για να κατανοήσουμε καλύτερα τις απόψεις και τα συναισθήματα του άλλου δείχνει ενδιαφέρον και σεβασμό για το πρόσωπο που μιλάει.

pos_mporo_na_gino_kalyteros_akroaths

Κατανόησης πριν την αντίδραση: Το να δίνουμε τον χρόνο στον εαυτό μας για να κατανοήσουμε πλήρως πριν αντιδράσουμε είναι σημαντικό. Συχνά, η  απάντηση δεν είναι τόσο σημαντική όσο η κατανόηση πριν την δώσουμε.

Η καλή ακρόαση είναι πολύ περισσότερο από το απλό να ακούμε τα λόγια του άλλου. Είναι η δημιουργία ενός ασφαλούς και συνεπούς χώρου επικοινωνίας που επιτρέπει την ανοιχτή ανταλλαγή ιδεών και συναισθημάτων. Μέσω της πρακτικής και της αφιέρωσης χρόνου σε αυτές τις δεξιότητες, μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι ακροατές και να εμβαθύνουμε στις σχέσεις μας με τους άλλους.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.