Πώς μπορείτε να βελτιώσετε την ψυχική υγεία σας το 2016;
Το νέο έτος είναι εδώ. Όμως, ενώ η πλειονότητα των στόχων μας αφορούν τη βελτίωση στη σωματική υγεία -όπως γυμναστήριο και απώλεια βάρους- έχετε σκεφτεί πώς θα μπορούσατε να βελτιώσετε την ψυχική υγεία σας;
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ): «Η ψυχική υγεία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της υγείας. Πράγματι, δεν υπάρχει υγεία χωρίς ψυχική υγεία».
Αυτή είναι μια δήλωση που υποστηρίζεται από πολλές μελέτες. Μία μελέτη του 2012 που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The BMJ, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι τα άτομα με κακή ψυχική υγεία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο. Άλλες έρευνες που αναφέρθηκαν πρόσφατα από το Medical News Today η ψυχική ασθένεια συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Επιπλέον, μελέτες έχουν συσχετίσει την κακή ψυχική υγεία με τις διακρίσεις λόγω φύλου, κοινωνικού αποκλεισμού, αυξημένου κινδύνου βίας και εγκληματικότητας και ανθυγιεινού τρόπου ζωής.
Ποιος είναι τελικά ο ορισμός της καλής ψυχικής υγείας; Ο ΠΟΥ σημειώνει ότι είναι μια «κατάσταση της ευημερίας στην οποία ένα άτομο συνειδητοποιεί τις ικανότητές του, μπορεί να αντιμετωπίσει το κανονικό άγχος της ζωής, μπορεί να εργαστεί παραγωγικά και είναι σε θέση να συνεισφέρει στην κοινότητά του.» Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε μερικούς τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε την ψυχική μας υγεία και ευεξία το 2016.
Υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής
Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουν ότι μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή είναι ευεργετική για τη σωματική υγεία. Μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του βάρους και την προστασία ενάντια σε μια σειρά ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη και του καρκίνου.
Βέβαια, η υγιεινή διατροφή επιφέρει σημαντικά οφέλη στην ψυχική ευεξία. Ο εγκέφαλός σου χρειάζεται ένα μείγμα από θρεπτικά συστατικά για να παραμείνει υγιής και να λειτουργήσει αποτελεσματικά, ακριβώς όπως και τα άλλα όργανα στο σώμα σου.
Μία από τις πιο υγιεινές θεωρείται η μεσογειακή διατροφή, η οποία ενσωματώνει υψηλή κατανάλωση σε φασόλια, ξηρούς καρπούς, δημητριακά, σπόρους, φυτικά τρόφιμα και φρούτα. Η διατροφή είναι επίσης χαμηλή σε κορεσμένα λίπη, περιλαμβάνει μέτρια κατανάλωση ψαριών, πουλερικών και γαλακτοκομικών προϊόντων και χαμηλή κατανάλωση κρεάτων και ζαχαρούχων τροφίμων.
Τακτική άσκηση
Η σωματική δραστηριότητα είναι σημαντική για όλες τις πτυχές της υγείας, συμπεριλαμβανομένης της ψυχικής ευημερίας. Το Αμερικανικό Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών συνιστά στους ενήλικες ότι πρέπει να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης αερόβια άσκηση κάθε εβδομάδα ή 75 λεπτά έντονης έντασης αεροβική άσκηση.
Πάντως δεν χρειάζεται να εμπλακείτε σε έντονες δραστηριότητες προκειμένου να καρπωθείτε τα οφέλη της ψυχικής υγείας της άσκησης. Το 2014, μια μελέτη από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Michigan διαπίστωσε ότι ο περίπατος στη φύση προάγει την καλή ψυχική ευεξία. Κλεισμένοι σε εσωτερικούς χώρους στο γραφείο και στον καναπέ στο σπίτι μπορεί να επιφέρει αλυσιδωτές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία. Σε κάθε περίπτωση η επίτευξη προσωπικών στόχων ενισχύει την εμπιστοσύνη και την αυτοεκτίμηση και βοηθά στην καταπολέμηση αισθημάτων απελπισίας.
Αποκτήστε περισσότερο ύπνο
Είναι κοινή γνώση ότι τα προβλήματα ύπνου μπορεί να επηρεάσουν την ψυχική μας ευεξία. Μια μελέτη του 2010 στην Αυστραλία διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έχουν λιγότερο από 5 ώρες ύπνου τη νύχτα μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο ψυχικής ασθένειας.
Ένα τελετουργικό πριν τον ύπνο -όπως ένα ζεστό μπάνιο ή διαβάζοντας ένα βιβλίο- μπορεί επίσης να ενθαρρύνει την ποιότητά του. Τάμπλετς, τηλεοράσεις, υπολογιστές και τηλέφωνα τονώνουν τον εγκέφαλό σας, γεγονός που καθιστά δύσκολο να χαλαρώσετε. Έτσι είναι καλύτερο να τα σβήσετε εκ των προτέρων, για να μπορέσετε να αποκοιμηθείτε.
Η υψηλή πρόσληψη αλκοόλ, η καφεΐνη και τα ζαχαρούχα τρόφιμα το βράδυ μπορεί να διαταράξουν τον ύπνο με αποτέλεσμα οι ειδικοί να συστήνουν τον περιορισμό της χρήσης τους.
Το νέο έτος είναι μια ευκαιρία να σκεφτείτε τις βελτιώσεις που θα θέλατε να κάνετε και στη συνέχεια να λάβετε συγκεκριμένα μέτρα για την επίτευξή τους. Θέστε ρεαλιστικούς στόχους, αναπτύξτε ένα σχέδιο δράσης και εφαρμόστε το.