Πώς μπορείς να κάνεις τη δική σου βιολογική παραγωγή;

Συντάκτης: Σταματία Καλλιβωκά

Τί φρούτα και λαχανικά να φυτέψεις σε γλάστρες και ζαρντινιέρες; Τί φροντίδα χρειάζονται, και πότε θα έχεις καρπούς;

Η απόπειρα καλλιέργειας, απαιτεί όχι μόνο γνώση των φυτών που θέλει κανείς να αναπτυχθούν, αλλά και πολύ καλή γνώση για το πώς αυτά τα φυτά θα ευνοηθούν από τη σύσταση του εδάφους στο οποίο έχουν φυτευτεί. Η αλήθεια είναι πως το έδαφος παίζει καθοριστικό ρόλο στο αν τα φρούτα και τα λαχανικά σας θα βγουν όσο ποιοτικά θέλετε.

Όσοι είναι γνώστες, προκειμένου να ρυθμίσουν τα χημικά συστατικά στο έδαφος όπου θα καλλιεργήσουν, χρησιμοποιούν είτε διάφορα φάρμακα τα οποία, εκτός από το να εμπλουτίζουν το χώμα με κάλιο και φώσφορο που τόσο χρειάζονται τα φυτά, καταστέλλουν και τους όποιους περιοριστικούς παράγοντες (ζιζάνια ή ασθένειες), είτε τέλος, αξιοποιούν τις μεθόδους της αγρανάπαυσης και της αμειψισποράς.

Αγρανάπαυση είναι η παύση καλλιέργειας για ένα χρονικό διάστημα, ώστε να επανέλθει το έδαφος- από την άποψη της ανάκτησης των χημικών συστατικών που χρειάζονται τα όσα καλλιεργούμε. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται συνήθως στις περιπτώσεις μονοκαλλιέργειας, όταν δηλαδή καλλιεργούμε για μεγάλο χρονικό διάστημα στο ίδιο σημείο ένα είδος φυτού.

Αντιθέτως, όταν κάθε τέσσερα ή πέντε χρόνια κάνουμε εναλλαγές από δημητριακά σε όσπρια, φροντίζουμε στο να εμπλουτιστεί το έδαφος με αζωτοβακτήρια, τα οποία είναι πολύ σημαντικά για τη σύσταση του εδάφους άρα, και για την ανάπτυξη των οπωροκηπευτικών μας.

Ξεκινώντας από την φροντίδα του εδάφους μας, μπορούμε να προχωρήσουμε στη βιολογική μας παραγωγή στο σπίτι. Είτε έχετε κήπο είτε βεράντα, παρακάτω θα σάς παραθέσουμε τρόπους για να φυτέψετε και να φροντίσετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας, ανάλογα με τις ανάγκες σας, αλλά και τις δικές τους.

Λέμε πως μια καλλιέργεια είναι βιολογική, όταν αποφεύγεται η χρήση συνθετικών λιπασμάτων, τεχνητών ουσιών ρύθμισης ανάπτυξης των φυτών, ορμονών, ζιζανοκτόνων ή ουσιών που βρίσκονται στις ζωοτροφές και δεν είναι φυσικής προέλευσης. Σε μια βιολογικού τύπου παραγωγή, χρησιμοποιούνται κοπριά και υπολείμματα φύλλων, ούτως ώστε να θρέφονται τα φυτά.

Εάν αποφασίσετε να ξεκινήσετε την δική σας βιολογική παραγωγή, τότε, εφοδιαστείτε με τα εξής:

  • Χώρος-> Ο χώρος θα πρέπει να είναι σχετικά μεγάλος, για να μπορεί κάθε φυτό να αναπτυχθεί σωστά, χωρίς παρεμβολές.
  • Προστασία από τον αέρα ή το κρύο (ή και την υπερβολική ζέστη)
  • Ειδικό χώμα (ανάλογα με το φυτό που θα καλλιεργήσετε)
  • Τρύπες στις γλάστρες, προκειμένου να γίνεται σωστή αποστράγγιση
  • Ξύλινες ζαρντινιέρες
  • Γλάστρες πλαστικές και κατά προτίμηση μεγάλες
  • Γλάστρες που να μπορείτε να τις κρεμάσετε (ιδιαίτερα αν έχετε βεράντα)
  • Φτυάρι
  • Τσουγκράνα
  • Εργαλείο κλαδέματος
  • Ποτιστήρι ή λάστιχο

Επίσης, θα πρέπει να είστε γνώστες του τί φυτεύουμε κάθε εποχή:

  • Άνοιξη: καρότα, κρεμμύδια (σπόροι), μελιτζάνες, μπάμιες, παντζάρια, πατάτες, πεπόνια, πιπεριές, σπανάκι, τομάτες. Από τον Μάιο και έπειτα, αγγούρια, κολοκύθες, καλαμπόκια και φρέσκα φασόλια.
  • Καλοκαίρι- Οκτώβριος: Από τους καλοκαιρινούς μήνες έως και περίπου τα μέσα φθινοπώρου, μπορείτε να καλλιεργήσετε κουνουπίδια, μπρόκολα, λάχανα, μαρούλια, παντζάρια, καρότα, σπανάκι, πατάτες.
  • Χειμερινή περίοδος: Κρεμμύδια, σκόρδα, μπιζέλια.

Μπορείτε επίσης να φυτέψετε αρωματικά, όπως μαϊντανό, βασιλικό, άνηθο, δυόσμο ή δεντρολίβανο, για γκουρμέ πιάτα και μπαλκόνι ή κήπο με ξεχωριστό άρωμα.

Τέλος, φροντίστε ώστε το χώμα να είναι υγρό και να μην υπάρχουν άγρια χόρτα κοντά στα φυτά σας.

(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Σταματία Καλλιβωκά,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr