Πώς μπορείς να αλλάξεις ταπετσαρία στους τοίχους; Σχέδια και χρώματα για να διαλέξεις

Συντάκτης: Σταματία Καλλιβωκά

Η ανανέωση ενός ή περισσοτέρων δωματίων ενός σπιτιού, απαιτεί χρόνο, κόπο και έχει αρκετά έξοδα. Εάν η ενασχόληση με βούρτσες, πινέλα και χρώματα είναι δύσκολη, είναι ακόμα περισσότερο πολυέξοδη και χρονοβόρα. Για τον λόγο αυτό σάς προτείνουμε τη λύση της ταπετσαρίας. Είναι βολική, βρίσκει κανείς το χρώμα και το σχέδιο που του ταιριάζει- καθότι υπάρχει στα καταστήματα μεγάλη ποικιλία– και μπορεί οποιοσδήποτε να την τοποθετήσει μόνος του.

Χρειάζεται ειδικό ή μπορείς να το κάνεις και μόνος-η σου;

Αν είναι η πρώτη φορά που βάζετε ταπετσαρία, θα ήταν χρήσιμη η συμβολή ενός ειδικού, όχι μόνο για την τοποθετήσει με σωστό τρόπο, αλλά και να προβεί σε έλεγχο για τυχόν φθορές στους τοίχους.

Ιδανικά, μια ταπετσαρία μπαίνει σε τοίχο λείο και ίσιο. Εάν υπάρχουν γδαρσίματα ή απώλειες λόγω υγρασίας, τότε χρειάζεται σίγουρα ξύσιμο με γυαλόχαρτο, λείανση και διόρθωση ελαττωμάτων. Έπειτα, περνά τον τοίχο με ειδική κόλλα και τοποθετεί την ταπετσαρία, φροντίζοντας να μην υπάρχουν φουσκάλες και δυσάρεστες όψεις και υφές.

Υπάρχουν ταπετσαρίες από τρία υλικά:

  1. Χάρτινες
  2. Από βινύλιο με χάρτινο υπόστρωμα
  3. Από βινύλιο με συνθετικό υπόστρωμα

Οι χάρτινες είναι οι περισσότερο διαδεδομένες, ενώ εκείνες που έχουν ως βάση το βινύλιο με συνθετικό υπόστρωμα, οι πιο ανθεκτικές. Τα τελευταία χρόνια δημοφιλείς είναι και οι αυτοκόλλητες ή οι εκτυπωμένες φωτοταπετσαρίες. Οι ελαστικές αλουμινένιες όμως έχουν την καλύτερη ποιότητα.

Σε περίπτωση που επιθυμείτε να τοποθετήσετε μόνοι σας την ταπετσαρία σας, πρέπει να γνωρίζετε πως αποτελείται συνήθως από πολλά ρολά, τα οποία κολλούν διαδοχικά στον τοίχο σας, άρα θέλει ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο που θα τα κολλήσετε, έτσι ώστε να μην υπάρχουν αναντιστοιχίες στο σχέδιο.

Και μιας και αναφερθήκαμε στο σχέδιο, υπάρχουν αρκετά σχέδια και χρώματα τα οποία μπορείτε να αξιοποιήσετε ανάλογα με το ύφος που θέλετε να δώσετε στο χώρο σας:

  • Τοπία: λουλούδια, δέντρα, θάλασσες, βουνά, πόλεις πάρκα, δημιουργούν την ψευδαίσθηση της συνέχειας, άρα το δωμάτιό σας θα θυμίζει κάτι από το αγαπημένο σας μέρος στον κόσμο. Μια καλή, καλοκαιρινή ιδέα θα ήταν μια ταπετσαρία με εξωτικό, καλοκαιρινό τοπίο -για παράδειγμα με μία παραλία, ένα χωράφι γεμάτο με λουλούδια ή ένα νησί.
  • Μοτίβα: Γεωμετρικά σχήματα, έντονα ή λιγότερο έντονα χρώματα, αναμειγνύονται ανά περίπτωση και μετατρέπουν το χώρο σας σε πιο αυστηρό ή σε πιο μοντέρνο. Τα μικρά, επαναλαμβανόμενα μοτίβα γεωμετρικών σχημάτων, ταιριάζουν περισσότερο σε χώρους με vintage διακόσμηση, ενώ οι μονόχρωμες ταπετσαρίες με αφηρημένα, μεγάλα, αραιά διασκορπισμένα σχέδια θα έδειχναν ωραίες σε σύγχρονους επαγγελματικούς χώρους, που θέλουν μια πιο μοντέρνα εικόνα.
  • Γραμμές: Οι κάθετες ρίγες, μπορούν να κάνουν το δωμάτιο να φαίνεται ψηλότερο, ενώ οι οριζόντιες να δείχνει πιο μακρύ. Οι πλάγιες γραμμές, ζωντανεύουν το χώρο σας.
  • Χρώματα: Τα ζεστά χρώματα, δίνουν ένα πιο cozy αποτέλεσμα. Από την άλλη τα ψυχρά, μεγαλώνουν το χώρο.

(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Σταματία Καλλιβωκά,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr