Πώς μας βοηθά ένα πλούσιο λεξιλόγιο

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Η σκέψη μας πλουτίζει όσο είναι πλούσιο το λεξιλόγιό μας σε μια γλώσσα. Το ακριβώς αντίθετο επίσης ισχύει, όσο προκλητικό κι αν ακούγεται. Όσο πιο φτωχό είναι το λεξιλόγιό σου, τόσο πιο φτωχή είναι και η σκέψη σου.

Μπορεί να ανήκεις και εσύ στην πλειοψηφία των ανθρώπων, που σκέφτονται ανάποδα. Πιστεύουν ότι πρώτα έρχεται η σκέψη και μετά τα λόγια για να την εκφράσουν. Όμως, αν δεν έχεις τις λέξεις, αν δεν τις έχεις διδαχθεί και δεν υπάρχουν στη βιβλιοθήκη του μυαλού σου, καταλήγεις να σκέφτεσαι πιο φτωχά. Και αυτό είναι θέμα συνήθειας και χρήσης.

Το πλούσιο λεξιλόγιο

Μπορεί να έχεις διδαχθεί κάποια πράγματα, αλλά επειδή δεν τα χρησιμοποιείς στην καθημερινότητά σου, γίνεται πιο φτωχό το λεξιλόγιό σου και φτωχαίνεις τη σκέψη σου από συνήθεια. Αυτό επηρεάζει μακροπρόθεσμα κάθε πτυχή της ζωής σου.

Το περιορισμένο λεξιλόγιο δημιουργεί μια περιορισμένη ζωή, σε δυνατότητες, σε συναισθήματα και σε ικανότητες.

Το φίλτρο αντίληψης που κουβαλάμε στο μυαλό μας είναι υπεύθυνο για τον τρόπο που ερμηνεύουμε και επεξεργαζόμαστε τα ερεθίσματα. Η σκέψη δηλαδή επηρεάζει το συναίσθημα.Το φίλτρο αντίληψης ωστόσο που έχει ο καθένας μας, σε κάθε ηλικία, έχει χτιστεί από τα αντίστοιχα ερεθίσματα που έχουμε δεχτεί και από τα βιώματά μας. Αυτό φυσικά σημαίνει ότι όσο πιο περιορισμένα τα ερεθίσματα που έχουμε δεχτεί, τόσο πιο περιορισμένος και κλειστός θα είναι ο τρόπος σκέψης μας.

Καταλαβαίνετε γιατί το πλούσιο λεξιλόγιο δεν είναι απλώς μια πολυτέλεια που μπορούμε να προσθέσουμε στη ζωή μας, αλλά καταλήγει να είναι η ίδια μας η ζωή; Όλοι αντιλαμβανόμαστε τη ζωή μέσα από το μυαλό μας, μέσα στο μυαλό μας. Επομένως όσο πιο φτωχή σκέψη έχουμε, τόσο πιο “φτωχά” καταλήγουμε να νιώθουμε και να ζούμε.

Δείτε αυτά και άλλα πολλά για τη σημασία του πλούσιου λεξιλογίου στη ζωή μας στο παρακάτω βίντεο.


Bio Εύη Ξυραφά

Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης και εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας. Δημιουργός του Believe In You, που διοργανώνει σεμινάρια προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης για το ευρύ κοινό.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2106128281, 6937524688

Websitehttp://www.believeinyou.gr/

Email: info@believeinyou.gr

Facebook: https://www.facebook.com/BelieveInYou.gr

Skype: evi_xyrafa

Βιβλίο: “Θέλω Πιστεύω Μπορώ: Τα 3 κλειδιά της ζωής”

Αν ενδιαφέρεστε για ατομικές συναντήσεις coaching από κοντά, τηλεφωνικά ή μέσω internet, επικοινωνήστε μαζί μου. Θα χαρώ να σας βοηθήσω σε κάθε βήμα!

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Influence:

Σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, Εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας…