Πώς μας επηρεάζει ο τρόπος που μιλάμε

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός ή αλλιώς NLP έχει ως αρχή ότι ο τρόπος που μιλάς προγραμματίζει τον εγκέφαλό σου για δράση. Αυτά που λες προκαλούν συναισθήματα, παράγουν ενέργεια και επηρεάζουν την αντίδρασή σου σε καταστάσεις.

Αν πιστεύεις ότι δεν είσαι -για παράδειγμα- εξωστρεφής ή δεν είσαι αρκετά διεκδικητικός ή δεν έχεις αρκετή αυτοπεποίθηση, καταλήγεις να το πιστεύεις και συμπεριφέρεσαι αναλόγως.

Οι σκέψεις δεν είναι γεγονότα

Οι σκέψεις δεν είναι γεγονότα και το ότι πιστεύεις κάτι, δεν το κάνει αυτομάτως και έγκυρο. Όσα χρόνια κι αν πιστεύεις κάτι, δεν γίνεται έγκυρο επειδή εσύ το πιστεύεις. Μια σκέψη είναι έγκυρη μόνο αν μπορείς να την αποδείξεις.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτά που πιστεύουμε για τον εαυτό μας δεν είναι γεγονότα, αλλά η υποκειμενική μας ερμηνεία για τον εαυτό μας. Πολλές φορές, αν πιστέψουμε σε μια υποκειμενική ερμηνεία, αυτό γίνεται άλλοθι και δικαιολογία για να μην συμπεριφερθούμε με κάποιον συγκεκριμένο τρόπο (να γίνουμε διεκδικητικοί, εξωστρεφείς ή να έχουμε αυτοπεποίθηση).

Οι περιοριστικές πεποιθήσεις

Άπειρες περιοριστικές πεποιθήσεις που κουβαλούν οι άνθρωποι, τις πιστεύουν ασυνείδητα. Τις περισσότερες δεν τις ξέρουν, δεν είναι συνειδητές, αφού κανένας δεν κάνει συνειδητά κακό στον εαυτό του πιστεύοντας άσχημα πράγματα για αυτόν.

Το «δεν είμαι αρκετά…» είναι από τις πιο δημοφιλείς περιοριστικές πεποιθήσεις. Είναι από τα χειρότερα εμπόδια στην προσωπική ανάπτυξη και στην εκπλήρωση των στόχων μας, γι’ αυτό και είναι πεποίθηση «βάσανο» για τους περισσότερους (αν όχι όλους). Ενδεικτικά παραδείγματα

– Δεν είμαι αρκετά έξυπνη.

  • Δεν είμαι αρκετά έμπειρος.

  • Δεν είμαι αρκετά μορφωμένη.

  • Δεν είμαι αρκετά γοητευτικός.

  • Δεν είμαι αρκετά ετοιμόλογη.

  • Συμπληρώστε τα δικά σας…

Το βίντεο που ακολουθεί μας βάζει σε σκέψεις για το πόσο τελικά εμείς ευθυνόμαστε που δεν βλέπουμε τα καλά του εαυτού μας και ασυνείδητα τον πληγώνουμε με τις σκέψεις και τις υποκειμενικές μας ερμηνείες.

Συμπέρασμα

Μην πιστεύετε στις αρνητικές σας σκέψεις αν δεν μπορείτε να τις αποδείξετε.

Αντικαταστήστε επιτόπου την αρνητική σκέψη με μια αντίστοιχη θετική. Πάψτε να αποδυναμώνετε τον εαυτό σας χωρίς λόγο. Και να θυμάστε…

“Αλλάζοντας τα λόγια σου, μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο σου”.


Bio Εύη Ξυραφά

Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης και εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας. Δημιουργός του Believe In You, που διοργανώνει σεμινάρια προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης για το ευρύ κοινό.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2106128281, 6974781051

Websitehttp://www.believeinyou.gr/

Email: info@believeinyou.gr

Facebook: https://www.facebook.com/BelieveInYou.gr

Skype: evi_xyrafa

Βιβλίο: “Θέλω Πιστεύω Μπορώ: Τα 3 κλειδιά της ζωής”

Αν ενδιαφέρεστε για ατομικές συναντήσεις coaching από κοντά, τηλεφωνικά ή μέσω internet, επικοινωνήστε μαζί μου. Θα χαρώ να σας βοηθήσω σε κάθε βήμα!

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Influence:

Σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, Εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας…