Πώς κινδυνεύουμε από τη διατροφή μας

Συντάκτης: Έλλη Βασιλείου

Οι τροφές που επιλέγουμε να μπαίνουν στο σώμα μας επηρεάζουν όλο μας τον οργανισμό και μπορούν να μας βλάψουν ανεπανόρθωτα. Επειδή αυτοί που τις παράγουν, αγρότες, κτηνοτρόφοι, βιομήχανοι κ.λ.π. ενδιαφέρονται συχνά μόνο για το κέρδος τους, χρησιμοποιούν βλαβερές ουσίες σε διάφορα στάδια της παραγωγής για να μειώσουν το κόστος τους και να αυξήσουν την παραγωγή τους. Αυτό συνεπάγεται κίνδυνο για την υγεία αυτών που τις καταναλώνουν. Δείτε ποιοί είναι οι κίνδυνοι και ψωνίστε υπεύθυνα από εδώ και πέρα για την υγεία τη δική σας και το περιβάλλον γενικότερα.

Από που προέρχονται οι κίνδυνοι από τις τροφές;

 • Σε διάφορες καλλιέργειες χρησιμοποιούνται μυκητοκτόνες ουσίες που είναι άκρως επικίνδυνες για την υγεία μας. Προσοχή λοιπόν στα φρούτα και λαχανικά που εισάγονται κυρίως από ξένες χώρες με θερμά κλίματα.
 • Τα περισσότερα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούν οι αγρότες είναι δηλητηριώδη.
 • Τα περιτυλίγματα που χρησιμοποιούνται που χρησιμοποιούν για τη συσκευασία φρούτων και λαχανικών για μεγαλύτερη διάρκεια, συχνά παρασκευάζονται από πετροχημικές ουσίες και ζωικά λίπη εσχάτης διαλογής.
 • Έχετε παρατηρήσει ποτέ πίνοντας καφέ ή πορτοκαλάδα σε πλαστικό ποτήρι να νιώθετε μια έντονη μυρωδιά; Αυτό σας προειδοποιεί ότι οι χημικές ουσίες που έχουν χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή του δεν είναι και οι καλύτερες για την υγεία σας. Το πλαστικό είναι ολέθριο για το περιβάλλον. Είναι αδιάλυτη ουσία, άκρως επικίνδυνη για την υγεία.
 • Σε συσκευασίες φρουτοχυμών, σε φίλτρα καφέ και σε γάλα μεγάλης διάρκειας έχει βρεθεί διοξείδιο.
 • Για καθαρά κερδοσκοπικούς σκοπούς οι βιομηχανίες τροφίμων χρησιμοποιούν συχνά άλατα, ζάχαρη και φθηνά χημικά λίπη αγνώστου και αμφίβολης προελεύσεως που καταναλώνουν οι καταναλωτές μέσω των τροφών.

Πώς μπορείτε να προστατευτείτε;

 • Μάθετε να διαβάζετε καλά τις ετικέτες με τα συστατικά κάθε τροφής. Και να θυμάστε… οι επικίνδυνες ουσίες γράφονται πάντα με μικρά γράμματα.
 • Μάθετε να πλένετε καλά όλα τα λαχανικά και φρούτα.
 • Αποφύγετε όλες τις βιομηχανοποιημένες τροφές. Και κάτι ακόμη καλύτερο: σε μια γλάστρα ή ζαρντινιέρα, σε λίγα μέτρα κήπου (αν είστε από τους τυχερούς που διαθέτουν κήπο) φυτέψτε και καλλιεργήστε τα λαχανικά σας, μαϊντανό, σέλινο, άνηθο, φράουλες, αλλά και ντομάτες, μαρούλια…
 • Αγοράζετε πάντα φρούτα και λαχανικά εποχής. Έτσι μειώνονται οι πιθανότητες να τρέφεστε με …φυτοφάρμακα, γεγονός αναμφισβήτητο για όσους συνηθίζουν τις φράουλες στο καταχείμωνο.
 • Μην κρίνετε την ποιότητα των τροφών από την εξωτερική τους εμφάνιση γιατί τις περισσότερες φορές τα φαινόμενα απατούν. Οι χημικές ουσίες πετυχαίνουν θαύματα και αυτό το ξέρουν καλά οι ειδικοί.

Συντάκτης: Έλλη Βασιλείου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.