Πώς καταστρέφουμε τα μάτια μας καθημερινά

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Τα μάτια μας είναι από τα πιο όμορφα μέρη του σώματός μας, γιατί είναι το κανάλι που συνδέει το μυαλό μας και την ψυχή μας με τα εξωτερικά μας ερεθίσματα. Κι, όμως, καθημερινά δεν τους δίνουμε τη φροντίδα που χρειάζονται. Ίσα ίσα τα ταλαιπωρούμε σε μεγάλο βαθμό, μερικές φορές χωρίς καν να το αντιλαμβανόμαστε.

Ακουμπάμε και τρίβουμε τα μάτια μας

Όσο και αν μερικές φορές νιώθετε φαγούρα και θέλετε να τρίψετε τα μάτια σας, προσπαθήστε να μην το κάνετε καθόλου, ή αν δεν μπορείτε, τουλάχιστον κάντε το πάρα πολύ απαλά και προσεκτικά. Το έντονο τρίψιμο μπορεί να οδηγήσει σε σπασμένα αιμοφόρα αγγεία ή/και φλεγμονή.

Επίσης, τα μάτια σας προστατεύονται από υγρούς βλεννογόνους ιστούς που μπορούν να συλλέγουν εύκολα τη βρωμιά και τα μικρόβια. Αυτό όμως τους καθιστά ένα ιδανικό μέρος για να αναπτυχθούν τα βακτήρια. Αν συνέχεια τρίβετε τα μάτια σας με τα χέρια σας, είναι πιθανό να μεταφέρετε μικρόβια στους βλεννογόνους ιστούς και αυτά να αναπτυχθούν περισσότερο εκεί.

Κοιτάμε πολλές ώρες οθόνες (υπολογιστή, κινητού)

Οι οθόνες των ηλεκτρονικών υπολογιστών και τα smartphones εκπέμπουν κυανή ακτινοβολία, η οποία σύμφωνα με πολλούς οφθαλμίατρους είναι το ίδιο επιζήμια για τα μάτια σας όσο και η υπεριώδης ακτινοβολία. Και όταν εστιάζετε σε μια τέτοια οθόνη για πολλή ώρα, τότε προκαλείτε καταπόνηση στα μάτια και πονοκεφάλους.

Προσπαθήστε να ακολουθείτε πάντα τον κανόνα “20-20”: Για κάθε 20 λεπτά που εστιάζετε σε μια οθόνη, κάντε ένα διάλειμμα 20 δευτερολέπτων για να εστιάσετε σε κάποιο πιο μακρινό αντικείμενο ή να επικεντρωθεί το βλέμμα σας κάπου αλλού και κάντε μια συνειδητή προσπάθεια να ανοιγοκλείσετε τα μάτια σας.

Δεν φοράμε γυαλιά ηλίου

Βεβαιωθείτε ότι ο φακός στα γυαλιά ηλίου προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία, καθώς η έκθεση σε αυτή είναι που προκαλεί ζημιά στον αμφιβληστροειδή και αυξάνει το ρίσκο εμφάνισης καταρράκτη. Αυξάνεται ακόμα και η πιθανότητα να εμφανίσετε καρκίνο του δέρματος στα βλέφαρά σας όταν δεν προστατεύετε τα μάτια σας από την ακτινοβολία. Εγκαύματα στα μάτια προκαλούνται ακόμα και από τον θάλαμο του τεχνητού μαυρίσματος (solarium)αν δεν ληφθούν οι κατάλληλες προφυλάξεις.

Υπερβολική χρήση οφθαλμικών σταγόνων

Οι σταγόνες που χρησιμοποιείτε για να απαλύνετε τα κόκκινα μάτια, προσωρινά ανακουφίζουν, συστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία, αλλά η φλεγμονή που έχει προκαλέσει εξ αρχής τον ερεθισμό επανέρχεται. Μετά από λίγες ώρες παύει η δράση του φαρμάκου, τα αγγεία διαστέλλονται και δείχνουν πιο κόκκινα απ’ ό,τι έδειχναν εξ αρχής.

Χρησιμοποιούμε πολυκαιρισμένο make up και κοιμόμαστε με αυτό

Για να αποφύγετε την επιπλέον έκθεση σε μολυσματικά βακτήρια, καλό θα είναι να πετάτε τα καλλυντικά σας όταν περάσουν τρεις μήνες από το άνοιγμά τους. Και να θυμάστε ότι όσο κουρασμένες κι αν νιώθετε, να αφαιρείτε πάντα το μακιγιάζ πριν πάτε για ύπνο.

Δεν φοράμε προστατευτικά γυαλιά

Κάθε φορά που χρησιμοποιείτε χορτοκοπτικό μηχάνημα, βάφετε τον τοίχο της αυλής ή ασχολείστε με μερεμέτια στο σπίτι, μην αμελείτε να φοράτε προστατευτικά γυαλιά τόσο εσείς όσο και όσοι βρίσκονται στον ίδιο χώρο, γιατί πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να πάει κάτι στα μάτια σας και να τα μολύνει ή να τα τραυματίσει.

Κάπνισμα

Το κάπνισμα βλάπτει γενικά και ειδικά. Όσον αφορά στην υγεία των ματιών σας αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καταρράκτη και της νόσου εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Το κάπνισμα, επίσης, αποδυναμώνει την ικανότητα του οργανισμού να τροφοδοτεί με θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο τους ιστούς του ματιού και όχι μόνο.

~~~

Μην αγνοείτε συμπτώματα όπως η θολή όραση και τα κόκκινα μάτια, θεωρώντας πως είναι κάτι περαστικό. Μην υποθέτετε πως τα συμπτώματα είναι ασήμαντα και να θυμάστε πως όσο πιο σύντομα αντιμετωπίσετε κάτι τόσο το καλύτερο θα είναι για εσάς.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.