Πώς καταλήγουμε να σκορπάμε τα χρήματά μας χωρίς να το καταλαβαίνουμε;

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Συχνά ξοδεύουμε χρήματα, έστω και ελάχιστα, χωρίς να το σκεφτούμε. Σε μια εποχή που η σπατάλη χρημάτων είναι ό,τι ακριβώς πρέπει να αποφύγουμε, πρέπει κατ’ αρχάς να εντοπίσουμε πώς αυτά ξεγλιστράνε «κρυφά» από την τσέπη μας.

Αγορά επώνυμων προϊόντων

Αν τσεκάρετε τα συστατικά π.χ. δύο διαφορετικών απορρυπαντικών που το ένα είναι μάρκα και το άλλο όχι θα δείτε ότι είναι περίπου τα ίδια. Το μόνο που αλλάζει είναι η τιμή του επώνυμου.

Ψώνια στο σούπερ μάρκετ όταν είμαστε νηστικοί

Είναι γνωστό ότι όταν πηγαίνουμε για ψώνια και πεινάμε, είναι πολύ πιθανό να αγοράσουμε επιπλέον προϊόντα που δεν χρειαζόμαστε. Γι’ αυτό φροντίζουμε να έχουμε φάει και να έχουμε μία συγκεκριμένη λίστα.

Τραπεζικά έξοδα

Προσπαθήστε να κάνετε αναλήψεις από ATM της δικής σας τράπεζας για να αποφύγετε τα περιττά έξοδα. Επίσης, θα γλιτώσετε χρήματα αν κάνετε μεταφορά χρημάτων μέσω ebanking σε λογαριασμό ίδιας τράπεζας.

Αφήνουμε το φαγητό να λήξει

Οι υπερβολικές αγορές στο σούπερ-μάρκετ, ειδικά προϊόντων που διατηρούνται μόνο λίγες ημέρες, μας οδηγούν σε μεγάλη σπατάλη. Κι αυτό, γιατί τα συγκεκριμένα τρόφιμα λήγουν προτού προλάβουμε να τα καταναλώσουμε και τα πετάμε (και μαζί, πετάμε και τα χρήματα που ξοδέψαμε για αυτά). 

Δεν συγκρίνουμε τιμές

Μερικοί καταστηματάρχες φουσκώνουν τις αρχικές τιμές, ώστε να κάνουν, στη συνέχεια, τις εκπτώσεις να φαίνονται μεγαλύτερες. Μπορούμε, λοιπόν, να συγκρίνουμε τις τιμές μεταξύ διαφορετικών καταστημάτων (ακόμα και μέσω των σάιτ τους), να ζητάμε κουπόνια (σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορούμε να τα κατεβάσουμε και διαδικτυακά) ή να χρησιμοποιούμε ειδικές εφαρμογές κάθε εταιρείας που μας βοηθούν να εξοικονομούμε χρήματα.

Αγοράζουμε πράγματα που δεν είναι χρήσιμα ή δεν χρησιμοποιούμε

Είτε είναι ένα ρούχο που δεν φορέσαμε ποτέ, είτε η συνδρομή σε ένα γυμναστήριο που δεν πατήσαμε το πόδι μας, αποτελούν απλώς πεταμένα χρήματα. Αυτό που χρειάζεται, λοιπόν, είναι να σκεφτούμε τι πραγματικά χρησιμοποιούμε (και, άρα, χρειαζόμαστε) και να επιβαρυνθούμε οικονομικά μόνο για αυτό.

Αναβάλλουμε υπερβολικά

Αν καθυστερούμε πολύ να κλείσουμε αεροπορικά εισιτήρια ή δωμάτιο σε ξενοδοχείο, το μόνο που θα καταφέρουμε είναι οι τιμές να εκτοξευθούν. Και παρόλο που κάποιες αποφάσεις πρέπει πράγματι να ληφθούν τελευταία στιγμή, αυτές είναι πολύ λιγότερες από όσες νομίζουμε. Οι υπόλοιπες, αν ληφθούν εγκαίρως, μπορούν να μας βοηθήσουν πολύ να εξοικονομήσουμε χρήματα.

Αγοράζουμε ό,τι καινούργιο βγει στην αγορά

Είναι σαφές πως όταν κάτι είναι καινούριο, μας φαίνεται και πιο δελεαστικό. Ωστόσο, από τις τηλεοράσεις τελευταίας τεχνολογίας ως τα πιο σύγχρονα κινητά, κάθε νέο προϊόν είναι και το πιο ακριβό. Αν, λοιπόν, έχουμε την υπομονή ώσπου η τιμή του να κατέβει ή αν δεν μας ενοχλεί να αγοράσουμε κάτι μεταχειρισμένο, θα αποφύγουμε πολλές περιττές δαπάνες.

Ακριβά προϊόντα προσωπικής υγιεινής

Συνήθως ξοδεύουμε χρήματα σε ένα σωρό χημικά προϊόντα για το πρόσωπο και το σώμα μας, που τελικά ούτε αποτέλεσμα έχουν, γεμίζουν τα ράφια μας και ουσιαστικά επιβαρύνουν την υγεία μας.

Ξυραφάκια μίας χρήσης

Χαλάνε γρήγορα και πρέπει να τα αγοράζετε πολύ συχνά. Καλύτερα να αγοράσετε ξυραφάκι που χρειάζεται μόνο αλλαγή λεπίδας κάθε τόσο. Επίσης, τα “γυναικεία” ξυραφάκια χρεώνονται από τις εταιρείες πιο ακριβά! Μην σας ξεγελούν, κάνουν την ίδια δουλειά με τα “αντρικά” που είναι φθηνότερα.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.