Πως καταλαβαίνω ότι έχω ξηροδερμία

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Αισθάνεστε το δέρμα σας περίεργα και δεν ξέρετε τι συμβαίνει; Μήπως έχετε ξηροδερμία; Οι απαντήσεις παρακάτω.

Η ξηροδερμία εκδηλώνεται μέσω διάφορων συμπτωμάτων που επηρεάζουν την επιδερμίδα και το σώμα γενικότερα. Αν και οι εκδηλώσεις μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, υπάρχουν κάποια κοινά σημεία που συνήθως συνοδεύουν την ξηροδερμία:

Συμπτώματα ξηροδερμίας:

Τραχύτητα & τάση για αφυδάτωση: Η επιδερμίδα μπορεί να φαίνεται τραχιά και να αισθάνεται ξηρή, με τάση να αφυδατώνεται γρήγορα.

Κνησμός & ερεθισμοί:  Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα είναι η επιδερμίδα σας να είναι ερεθισμένη και ως εκ τούτου να προκαλείται κνησμός. Αυτό προκύπτει  λόγω της ξηρότητας της επιδερμίδας.

Ανοιχτοί πόροι ή Ερεθισμοί: Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να προκύψουν ανοιχτοί πόροι ή ερεθισμοί που μπορεί να είναι επώδυνοι.

Πώς να αντιμετωπίσουμε την ξηροδερμία:

Κατάλληλη υγιεινή: Χρησιμοποιήστε ήπια καθαριστικά χωρίς άρωμα και οινόπνευμα , που δεν αφαιρούν τη φυσική υγρασία του δέρματος.

Ενυδάτωση: Χρησιμοποιήστε προϊόντα με ενυδατικά συστατικά όπως γλυκερίνη, υαλουρονικό οξύ ή αλόη, εφαρμόζοντάς τα σε στεγνές περιοχές του σώματος. Μετά από ένα μπάνιο σας είναι σκόπιμο να βάζετε ενυδατικά προϊόντα.

pos_katalavaino_oti_exo_ksirodermia

Κατανάλωση νερού: Αυξήστε την κατανάλωση νερού για εσωτερική ενυδάτωση. Αν δεν πίνετε επαρκεί ποσότητες νερού αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το δέρμα σας και την υγεία του.

pos_katalavaino_oti_exo_ksirodermia

Κλιματισμός και θέρμανση: Προστατευτείτε από τον κλιματισμό και τη θέρμανση, καθώς μπορούν να αφαιρέσουν υγρασία από το δέρμα. Αυτό συμβαίνει επειδή τα κλιματιστικά αφαιρούν την υγρασία του χώρου που βρίσκονται με αποτέλεσμα να τραβούν και ένα μέρος από τη υγρασία του σώματος σας.

Ρούχα: Φορέστε μαλακά ρούχα από φυσικά υλικά που δεν τρίβουν το δέρμα. Η επαφή με ερεθιστικά υλικά μπορεί να έχει δυσάρεστα αποτέλεσματα

Η ξηροδερμία μπορεί να είναι ενοχλητική, αλλά συνήθως μπορεί να αντιμετωπιστεί με κατάλληλη φροντίδα και προσοχή στις καθημερινές συνήθειες περίθαλψης του δέρματος. Αν οι συμπτώματα παραμένουν έντονα ή επιδεινώνονται, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο ή ειδικό περίθαλψης του δέρματος.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.