Πώς κάνουμε έλεγχο στον υπολογιστή μας για ιούς

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Πώς κάνουμε έλεγχο στον υπολογιστή μας για ιούςΈνας από τους χειρότερους εφιάλτες όλων όσων χειρίζονται ηλεκτρονικούς υπολογιστές είναι μήπως η συσκευή τους κολλήσει κάποιο ιό. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω διαδικτύου ή με μεταφορά αρχείων από συσκευές που ήδη φέρουν κάποιον ιό. Όταν γίνει αυτό, είναι πιθανό να χάσετε αρχεία, ή χειρότερα, να χαλάσει και ο ίδιος ο υπολογιστής. Για το λόγο αυτό, τόσο ερασιτέχνες, όσο και επαγγελματίες χρήστες υπολογιστών φροντίζουν να ελέγχουν εάν το pc τους δουλεύει σωστά και δεν έχει πρόβλημα ιών. Σας παρουσιάζουμε ορισμένες συμβουλές για να διαπιστώσετε εάν ο υπολογιστής σας έχει κάποιο ιό, καθώς και προτάσεις για την αντιμετώπισή του.

  • Εάν ο υπολογιστής σας είναι «αργός». Ένα κλασσικό σημάδι πως ο υπολογιστής σας έχει προσβληθεί από κάποιο ιό είναι η ιδιαίτερα αργή λειτουργία του. Για παράδειγμα να καθυστερεί στην αποθήκευση αρχείων ή στο άνοιγμα προγραμμάτων. Εάν έχετε τέτοια φαινόμενα δεν είναι απαραίτητο πως το μηχάνημα σας έχει ιό, καθώς μπορεί να υπάρχει ανάγκη για άλλες διαδικασίες για ομαλότερη λειτουργία (π.χ. ανασυγκρότηση δίσκου).
  • Εάν σας εμφανίζονται άσχετα μηνύματα για βλάβες ή ανοίγουν προγράμματα μόνα τους. Οι ιοί όπως αναφέραμε μπορεί να προσβάλλουν σοβαρά το σύστημα του υπολογιστή σας. Τέτοια φαινόμενα λοιπόν είναι πολύ συχνά.
  • Εάν ο υπολογιστής σας εμφανίζει μηνύματα πως αρχεία που θέλετε να ανοίξετε είναι κατεστραμμένα.

Σε περίπτωση που σιγουρευτείτε πως ο υπολογιστής σας έχει κάποιο ιό το πρώτο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να βγείτε από κάθε δίκτυο στο οποίο μπορεί να είστε. Εάν έχετε κάποιο πρόγραμμα καταπολέμησης των ιών (το λεγόμενο «αντιβιοτικό») βάλτε το σε λειτουργία και εξολοθρεύστε τους ιούς. Εάν πάλι δεν έχετε, θα ήταν απαραίτητο να αποκτήσετε και να κάνετε εκκαθάριση του υπολογιστή σας.

Πώς κάνουμε έλεγχο στον υπολογιστή μας για ιούςΧρήσιμος μπορεί να φανεί σε πολλούς για την εξάλειψη ιών και ο καθαρισμός και η συντήρηση του υπολογιστή σας. Μπορεί αυτός να είναι πιθανός λόγος της κακή λειτουργίας του. Αφού λοιπόν αποσυνδεθείτε από κάθε δίκτυο στο οποίο βρίσκεστε, διαγράψτε όσα προγράμματα δεν χρησιμοποιείτε και στην συνέχεια κάντε εκκαθάριση σκληρού δίσκου. Κατά την εκκαθάριση, διαγράψτε άφοβα τα παρακάτω: «Προσωρινά αρχεία Internet» (τα αρχεία που αποθηκεύονται κατά την πλοήγηση στο Διαδίκτυο), «Κάδος Ανακύκλωσης» και «Προσωρινά αρχεία» (τα αρχεία που δημιουργούνται συνήθως από διάφορα προγράμματα εγκατάστασης και χρειάζονται μόνο όσο διαρκεί η εγκατάσταση). Στη συνέχεια μπορείτε να ενημερώσετε τα αντιβιοτικά σας προγράμματα για να τσεκάρετε εάν έχει προσβληθεί το σύστημά σας από κάποιο ιό. Μετά και από αυτή την ενέργεια, πηγαίνετε στις ιδιότητες του σκληρού δίσκου και κάντε «Αυτόματη διόρθωση σφαλμάτων του συστήματος αρχείων» και «Ανίχνευση και ανάκτηση κατεστραμμένων τομέων του δίσκου». Τέλος πραγματοποιήστε «Ανασυγκρότηση σκληρού δίσκου».

Tips

Είναι απαραίτητο για τη σωστή και ασφαλή χρήση του υπολογιστή σας να ανανεώνετε το αντιβιοτικό σας. Υπάρχουν πολλά προγράμματα antivirus είτε επί πληρωμή είτε δωρεάν. Κατεβάστε ή αγοράστε αυτό που θα σας είναι πιο χρηστικό και μην ξεχνάτε να κάνετε συχνά ενημερώσεις (update).

Πώς κάνουμε έλεγχο στον υπολογιστή μας για ιούςΜην ανοίγετε ποτέ αρχεία spam. Ιδιαίτερα ύποπτα συνημμένα αρχεία από διευθύνσεις που δεν γνωρίζετε ή δεν είναι ελεγμένες. Ένας ιός μπορεί να σας έχει σταλεί από μόνος του μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Σε περίπτωση που ανησυχείτε μη χαθούν αρχεία μετά από την όλη διαδικασία, αποθηκεύστε τα σε συσκευή usb.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr