Πώς καλλιεργείται η δημιουργικότητα

Συντάκτης: Θωμάς Κυργιόπουλος

Influence:

Τι καταστρέφει τη δημιουργικότητα;

Η απόλυτη κυριαρχία της λογικής, η έλλειψη εμπιστοσύνης στις ικανότητες μας, ο φόβος της αποτυχίας οι κοινωνικές πιέσεις για συμμόρφωση στην πεπατημένη, η τελειομανία, η τυφλή υποταγή στην αυθεντία και η έλλειψη εσωτερικής ασφάλειας είναι οι εχθροί της δημιουργικότητας.

Τι την αναπτύσσει;

  • Ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της δημιουργικότητας ιδιαίτερα στο επαγγελματικό περιβάλλον είναι η δημιουργία αισθήματος ασφάλειας.
  • To επόμενο που θα πρέπει να καλλιεργηθεί είναι η αμφισβήτηση των δεδομένων και η διαδικασία της συνεχούς ερώτησης γιατί τα πράγματα είναι έτσι όπως είναι και τι θα γινόταν αν άρχιζαν να γίνονται με διαφορετικούς τρόπους.
  • Για να είσαι δημιουργικός πρέπει να αγαπάς αυτό με το οποίο θέλεις να ασχοληθείς και να δημιουργήσεις, πρέπει να μπορείς να βυθίζεσαι απόλυτα μέσα σ’ αυτό το ενδιαφέρον σου και οι σκέψεις σου να απορροφούν όλα τα ερεθίσματα που έχουν να κάνουν με αυτό με το οποίο καταπιάνεσαι.

  • Πρέπει λοιπόν να ασχολείσαι τόσο πολύ με το αντικείμενο ώστε να μπορείς να αναλύεις τα δεδομένα και να φτάσεις σε μια καινούργια αντιμετώπιση. Να μαθαίνεις και να εξερευνάς συνέχεια ώστε να μπορείς να παράγεις ανατρεπτικές ιδέες.
  • Άλλο απαραίτητο συστατικό για να μπορείς να είσαι δημιουργικός είναι να αφήνεις στο μυαλό σου χώρο και χρόνο να απολαύσει τη ζωή και να μη σκέφτεται όσα απασχολούν πιθανόν το μυαλό όλων μας τις υπόλοιπες ώρες. Πολλές φορές τη λύση σε κάτι που επιδιώκουμε και το οποίο θέλουμε πολύ, μπορεί να την βρούμε σε μια στιγμή χαλάρωσης που είναι το ίδιο σημαντική με την στιγμή της εργασίας.
  • Το μυαλό μπορεί να γίνει παραγωγικό και δημιουργικό όταν βρίσκουμε χρόνο για τον εαυτό μας να κάνουμε κάτι ευχάριστο για εμάς. Όταν δίνουμε τη δυνατότητα στον εαυτό μας για ανάπαυλα και παιχνίδι αναπτύσσουμε ταυτόχρονα και τη δημιουργική μας σκέψη.

Από όλα όσα ειπώθηκαν παραπάνω, προκύπτει πως το να είμαστε δημιουργικοί σημαίνει να είμαστε ζωντανοί, να ονειρευόμαστε, να σχεδιάζουμε και να χαιρόμαστε τη ζωή μας ώστε να μπορούμε σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας να επιτυγχάνουμε το διαφορετικό, το καινούργιο και κυρίως να είμαστε ευτυχισμένοι.

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Θωμάς Κυργιόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr