Πώς η πανδημία κάνει τον κόσμο καλύτερο;

Συντάκτης: Flowmagazine

Σίγουρα η πανδημία του κορονοϊού έχει αλλάξει δραματικά την καθημερινότητά μας. Μήπως, όμως, αυτή η αλλαγή σημαίνει ότι ίσως ο κόσμος θα γίνει καλύτερος χάρη σε αυτήν;

Οι συνέπειες της πανδημίας

Είναι φανερό ότι δεν γυρνάμε πίσω και δεν μπορούμε να είμαστε όπως παλιά. Είχαμε καταλάβει εδώ και καιρό ότι ο κόσμος έχει ανάγκη από δραστικές αλλαγές. Ωστόσο, δεν αλλάζουν τα πράγματα αν δεν προκύψει μια κρίση. Η περίπτωση της πανδημίας του κορονοϊού δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Πρόκειται για τον καταλύτη που χρειάζεται ώστε να προκύψει μια χημική ένωση. Με καταλύτη την πανδημία, λοιπόν, μπορεί να προκύψει ένας κόσμος που όχι μόνο είναι καλύτερος, αλλά καινούριος.

Οι παθογένειες που ανέδειξε η πανδημία

Μέχρι πρότινος, ο κόσμος μας είχε μάθει να λειτουργεί ασταμάτητα. Ωστόσο, η πανδημία έφερε στο φως τις συνέπειες αυτού του τρόπου ζωής: οι ασθένειες, σωματικές και ψυχικές, απόρροιες ενός τρόπου ζωής ο οποίος υπερέβαινε τα όριά μας, οξύνθηκαν κατά την περίοδο της καραντίνας. Οι ασθένειες αυτές ανέδειξαν τις παθογένειες ενός συστήματος του οποίου τις αρνητικές συνέπειες αγνοούσαμε επιδεικτικά, επιβραβεύοντας όποιον θυσιαζόταν ψυχή τε και σώματι στο βωμό της επιτυχίας.

Το «κέντρο» μέσα μας

Από κτίσεως κόσμου, οι φιλόσοφοι έψαχναν το κέντρο που καθορίζει τις πράξεις του καθενός μας. Ο δυτικός κόσμος έχει ως πρότυπο τον Ρωμαίο αυτοκράτορα και Στωικό φιλόσοφο Μάρκο Αυρήλιο, με το κλασικό και διαχρονικό έργο του «Τα εις εαυτόν». Τα τελευταία 14 χρόνια της ζωής του τα πέρασε εν μέσω πανδημίας. Χάρη στο φωτισμένο πνεύμα του, όμως, κατάφερε να διατηρήσει μέχρι το τέλος του τη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία στη θέση που είχε επανακτήσει με τόσο κόπο μετά από αιώνες παρακμής. Για να φτάσει, όμως, στην κορυφή, είχε πάντα στο νου του να διατηρεί το «κέντρο» του, δηλαδή να μην άγεται ούτε να φέρεται. Τα αποτελέσματα αυτής της στάσης του τα έχει δείξει η ιστορία: νίκησε πολέμους και ανέκτησε επαρχίες της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ενώ λέγεται ότι προέβη σε συναλλαγές με την Κίνα.

Τα μαθήματα που πηγάζουν από την πανδημία

Είναι φανερό ότι στον κόσμο που επικρατούσε πριν από την πανδημία, ενεργούσαμε ξεχνώντας ποιοι πραγματικά είμαστε. Θεωρήσαμε τους εαυτούς μας ανίκητους λόγω των κερδών που είχαμε αποκτήσει και ξεχάσαμε ότι ακόμα και τα κέρδη μπορούν να χαθούν απρόσμενα ανά πάσα στιγμή.

Είδαμε τα σώματά μας ως απλό μέσο για την επίτευξη των στόχων, αντί να τους δώσουμε τη σημασία που πρέπει. Θέσαμε τις ψυχές μας στην υπηρεσία των επιδιώξεων για επιβίωση και κύρος αντί να δούμε τις πραγματικές ανάγκες της. Κατά συνέπεια, η καραντίνα μας έφερε σε επαφή με αυτά που δεν θέλαμε να δούμε. Μέχρι πρότινος, όσο ανεβαίναμε στην ιεραρχία, τόσο πιο αλώβητοι πιστεύαμε ότι ήμαστε. Τώρα πια, όμως, βλέπουμε με τα ίδια μας τα μάτια ότι κανείς δεν είναι αλώβητος και καλούμαστε να προσέχουμε ο ένας τον άλλο, προστατεύοντας τον εαυτό μας και τους γύρω μας.

Συμπεράσματα

Η πανδημία έχει να μας δώσει πολλά μαθήματα ακόμα και είναι καλό να τα αφουγκραστούμε, ώστε ο καθένας μας να βοηθήσει στο να γίνει ο κόσμος καλύτερος.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…