Πώς η μουσική επηρεάζει την ψυχολογία μας;

Συντάκτης: Αγγελική Κουτρουμάνου

Η μουσική επηρεάζει πολλαπλώς τον ανθρώπινο εγκέφαλο, ιδιαίτερα στη σωματική και ψυχική υγεία.

Τι είναι τελικά η μουσική για τον άνθρωπο και πώς επηρεάζει την ψυχολογία του;

Όλοι έχουμε νιώσει σε μικρό ή μεγάλο βαθμό τη συναισθηματική ευφορία που προσφέρει η μουσική, καθώς μας χαλαρώνει, μας ταξιδεύει και μας κάνει να σκεφτόμαστε διάφορες στιγμές της ζωής μας. Δεν είναι, άλλωστε, λίγες οι φορές που συνδέουμε ένα τραγούδι με κάποιο πρόσωπο, τόπο ή κάποια κατάσταση. Η δύναμη των ήχων είναι τεράστια όπου μπορεί να μας οδηγήσουν σε ανακούφιση, συγκίνηση, ή και απλό ενθουσιασμό· τα στοιχεία αυτά επιδρούν μέσα στον εγκέφαλο.

Η μουσική είναι πολιτισμός

Η μουσική φυσικά και είναι ένα στοιχείο που εντάσσεται στον πολιτισμό, καθώς είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να σκεφτόμαστε δημιουργικά. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν ακούμε μουσική ενεργοποιούνται οι ίδιες περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την απόλαυση!

Μουσική και ψυχολογία

Η χαλάρωση που επιτυγχάνεται μέσω της μουσικής ευνοεί μία καινούρια διαθεσιμότητα αλλά και δεκτικότητα σε εξωτερικούς ερεθισμούς. Στο σημείο αυτό, η μουσική παύει να είναι απλώς ένα είδος χαλάρωσης και παίζει θεραπευτικό ρόλο. Ακόμα και σε εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν φροντίσει να αξιοποιήσουν αυτή την επιρροή της μουσικής η οποία καλλιεργεί την ευκολία στη μάθηση, τα άτομα έχουν λιγότερο στρες αλλά υπάρχει και η δυνατότητα για δημιουργικότητα, ενεργητικότητα και φυσικά, συγκράτηση της γνώσης.

Μουσική και διάθεση

Έρευνες αποκαλύπτουν πως όσο πιο ψηλός είναι ο τόνος της μουσικής που ακούμε, τόσο η θετική μας διάθεση αυξάνεται. Ακόμα και όταν αισθανόμαστε θυμό για κάτι ή κάποιον οι πιθανότητες επίσης αυξάνονται με το να λύσουμε με αποτελεσματικό τρόπο το πρόβλημα μέσω της μουσικής. Βέβαια, κάποιες φορές μπορεί να μας προκαλέσει και περισσότερο θυμό, ανάλογα με τα ακούσματά μας.

Μουσική και υγεία

Συνήθως, το είδος της μουσικής με γρήγορο ρυθμό, αυξάνει τους καρδιακούς μας παλμούς και την αρτηριακή πίεση, ενώ η μουσική με πιο αργούς ρυθμούς έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Ο εγκέφαλος διεγείρεται από οποιαδήποτε συναισθηματική φόρτιση και σαφώς συνδέεται με την καρδιά. Βλέποντας αυτή τη σύνδεση, κατανοούμε καλύτερα πως η μουσική, με τα συναισθήματα που μας ξυπνά, μπορεί να διεγείρει τον εγκέφαλο, ο οποίος ανταποκρινόμενος εκφράζεται με τις μεταβολές του καρδιακού ρυθμού. Βέβαια, η μουσική δεν μπορεί να λειτουργήσει σαν φάρμακο για τη θεραπεία οποιασδήποτε καρδιοπάθειας, μπορεί όμως να ανακουφίσει κάποιον και να βελτιώσει τη συναισθηματική συμπεριφορά του.

Φυσικά και είναι ένας αρκετά χαλαρωτικός τρόπος για να ηρεμήσουμε μέσα στη μέρα μας. Άλλωστε, είτε λίγο είτε πολύ, όλοι ακούμε μουσική σε καθημερινή βάση. Αποδεικνύεται πως είναι αναγκαίο να είναι μέρος της καθημερινότητάς μας καθώς μας παρέχει ενέργεια και αντιμετωπίζει πιθανή κούραση, αρκεί πάντα να τη χρησιμοποιούμε σωστά!

Συντάκτης: Αγγελική Κουτρουμάνου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.