Πώς η μόδα και οι τάσεις ομορφιάς συνέβαλαν στην αύξηση του μελανώματος

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Η αλλαγή στη μόδα, οι πολιτισμικές στάσεις και πεποιθήσεις για την υγεία έχουν συμβάλει στην αύξηση του θανατηφόρου καρκίνου του δέρματος, μελάνωμα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Ερευνητές ανέλυσαν διάφορες κοινωνικές και οικονομικές τάσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες από τις αρχές του 1900 μέχρι τη σύγχρονη εποχή, συμπεριλαμβανομένων των στιλιστικών επιλογών στα ρούχα, τα κοινωνικά πρότυπα και τις ιατρικές πρακτικές. Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στο 6ο τεύχος Οκτωβρίου στο περιοδικό American Journal of Public Health.

Στις αρχές του 20ού αιώνα τα ρούχα των ανθρώπων κάλυπταν σχεδόν εξ ολοκλήρου το σώμα τους από το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα. Και το λευκό δέρμα ήταν σε πλεονεκτική θέση σε σχέση με το μαυρισμένο δέρμα, επειδή το μαυρισμένο δέρμα ανήκε σε ανθρώπους κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων που εργάζονταν σε εξωτερικούς χώρους, επισημαίνει η μελέτη.

Ωστόσο, η στάση για το μαυρισμένο δέρμα τροποποιήθηκε και τελικά έγινε σημάδι καλής υγείας και δείκτης ποιοτικής ζωής ανώτερων κοινωνικών στρωμάτων αυτή τη φορά, δήλωσε ο Δρ David Polsky, καθηγητής ογκολογίας στο NYU Langone Medical Center.

Επίσης, πραγματοποιήθηκαν σημαντικές αλλαγές στις πεποιθήσεις της ιατρικής κοινότητας, πρόσθεσε.

«Στις αρχές του 20ού αιώνα η ηλιοθεραπεία έγινε ευρέως αποδεκτή ως θεραπεία για τη ραχίτιδα και τη φυματίωση, και θεωρήθηκε ότι είναι καλή για τη συνολική γενική υγεία» επισήμανε ο Polsky. Αυτό οδήγησε σε μια αυξανόμενη πεποίθηση ότι το μαύρισμα παρέχει οφέλη για την υγεία.

Οι άνθρωποι άρχισαν να έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο και άρχισαν να φορούν μαγιό και αθλητικά είδη που καλύπτουν όλο και λιγότερο το δέρμα, η μελέτη εξήγησε.

Δεδομένου ότι όλες αυτές οι αλλαγές οδήγησαν σε αυξημένη έκθεση του δέρματος στον ήλιο, υπήρξε μια παράλληλη αύξηση των περιπτώσεων του μελανώματος στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Στάσεις και συμπεριφορές καθόρισαν την έκθεση. Περισσότερο δέρμα, περισσότερος ήλιος και περισσότερο μαύρισμα οδήγησε στην αύξηση μελανώματος» συμπέρανε ο Polsky.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…