Πώς γλιτώνουν οι ετοιμόλογοι άνθρωποι από τις αδιάκριτες ερωτήσεις;

Συντάκτης: Στεφανία Μαμασούλα

Έξυπνες και γρήγορες απαντήσεις που δίνονται την κατάλληλη στιγμή. Πώς το καταφέρνουν αυτό οι ετοιμόλογοι άνθρωποι και τι τους προσφέρει αυτό το «ταλέντο»; Κι όμως με λίγη εξάσκηση μπορούμε να τα καταφέρουμε…

Ξαφνικές ερωτήσεις, ερωτήσεις που δεν περίμενες να ακούσεις και άρα δεν έχεις έτοιμη τη σωστή απάντηση. Δε ξέρεις τι πρέπει να πεις και πώς να το πεις και μέσα στο μυαλό σου βασιλεύει η αμηχανία και η σύγχυση. Αυτές χειροτερεύουν τα πράγματα και ό,τι ψέλλισες δεν σε “σώζει”, αντίθετα φέρνει κι άλλες ερωτήσεις και η κατάσταση δεν έχει τελειωμό.

 Αν αυτή η κατάσταση που σε χαρακτηρίζει συχνά πυκνά, φαίνεται πως δεν είσαι ετοιμόλογος, δεν έχεις δηλαδή την ικανότητα να προφέρεις γρήγορα και εύστοχα μια απάντηση που είτε θα τελειώσει τη συζήτηση εκεί, είτε θα κάνει τον συνομιλητή σου να αλλάξει θέμα. Είναι και τα δύο πράγματα που επιθυμούμε όταν βρισκόμαστε μπροστά σε ξαφνικές ή αδιάκριτες ερωτήσεις τις οποίες θέλουμε να αποφύγουμε. Το «ταλέντο» του να είμαστε ετοιμόλογοι δεν  βοηθάει μόνο στις αμήχανες καταστάσεις, αλλά μπορεί να μας βοηθήσει και σε άλλες στιγμές της καθημερινής μας ζωής.

Αχ και να ήμουν ετοιμόλογος/η τότε που…

  • μου έκαναν αναπάντεχες ή/και αδιάκριτες ερωτήσεις. Όλοι βρεθήκαμε ή θα βρεθούμε , τουλάχιστον μια φορά, μπροστά σε τέτοιου είδους ερωτήσεις. «Πότε θα παντρευτείς/κάνεις παιδιά;» ή «γιατί πάχυνες/αδυνάτισες;». Ε, σίγουρα θα θέλαμε να ξέρουμε μια ωραία και έξυπνη ατάκα για να σταματήσουμε την συζήτηση εκεί. Αυτή η ατάκα που θα μας πετούσε έξω από αυτή την άβολη κατάσταση θα μπορούσε να είναι από χιουμοριστική έως και προσβλητική.
  • Μου πήραν την σειρά μου. Αυτή και αν είναι μια κατάσταση στην οποία όλοι μας έχουμε βρεθεί. Είτε σε μια τράπεζα είτε σε ένα κατάστημα, σίγουρα κάποιος θα έτυχε να μπει μπροστά μας εκεί που περιμέναμε στο ταμείο. Και εκεί όλοι θα θέλαμε να πούμε κάτι εύστοχο, έξυπνο που όμως να μην προσβάλει και τον άλλον, αλλά να καταφέρουμε να πάρουμε την θέση μας πίσω, χωρίς να κατεβάσουμε το κεφάλι και να ψιθυρίσουμε στον εαυτό μας «δεν πειράζει».

Ήμουν σε μια συνέντευξη/ σε ένα προσωπικό ραντεβού.

Τι κοινό μπορεί να υπάρχει ανάμεσα σε ένα ραντεβού και μια συνέντευξη για δουλειά; Κι όμως, και στις δύο περιπτώσεις  θέλουμε να απαντήσουμε έξυπνα σε τυχόν ξαφνικές ερωτήσεις  και  θέλουμε να προωθήσουμε τον εαυτό μας και να παρουσιάσουμε την εικόνα που εμείς επιθυμούμε. Ναι, αυτό είναι άλλο ένα πλεονέκτημα των ετοιμόλογων ανθρώπων: ο τρόπος που απαντάνε δείχνει το τι ακριβώς πρεσβεύουν και εμφανίζει την επιθυμητή εικόνα προς τους τρίτους.

Τι θα κέρδιζα αν ήμουν ετοιμόλογος/η όταν έπρεπε; Μέσα από το χαρακτηριστικό του να δίνουμε γρήγορα τις σωστές και εύστοχες απαντήσεις μπορούμε να πετύχουμε θαύματα. Μπορούμε να πετύχουμε την παύση μιας συζήτησης, να την γυρίσουμε προς όφελός μας, μπορούμε ακόμα να γίνουμε προσβλητικοί αν το επιθυμούμε ή να επιτύχουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με χιούμορ, αν αυτό είναι κάτι που μας χαρακτηρίζει. Το θετικό της όλης υπόθεσης είναι, πως το χάρισμα αυτό κατακτιέται με εξάσκηση και επιμονή. Αυτή τη στιγμή μπορεί να μην την κατέχετε, αλλά μπορείτε εύκολα να το πετύχετε μέσα από συμβουλές και πρακτικές που θα σας βοηθούσαν να τα καταφέρετε.  

Γι’αυτό μην απογοητεύεστε αν όντως δεν είστε ετοιμόλογοι, αλλά ετοιμαστείτε να δουλέψετε με τον εαυτό σας ώστε να το πετύχετε. 

Τρόποι να βελτιωθούμε στις απαντήσεις που δίνουμε

  1. Διευρύνετε το λεξιλόγιό σας. Διαβάστε περισσότερο και γράφετε λίγο συχνότερα, αν μπορείτε. Λύστε σταυρόλεξα. Είναι το οπλοστάσιό σας οι λέξεις. Όσο περισσότερες γνωρίζετε τόσο πιο ετοιμόλογοι θα είστε όταν χρειαστεί.
  2. Βγείτε από το καβούκι σας. Μην δειλιάζετε να πείτε την άποψή σας, ακόμα κι αν αυτή πρόκειται να δυσαρεστήσει τους συνομιλητές  σας. Οι ετοιμόλογοι άνθρωποι, συνήθως είναι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση.
  3. Μην θέλετε να φανείτε «έξυπνοι». Το νόημα του να είμαστε ετοιμόλογοι δεν είναι να το «παίξουμε» έξυπνοι, να μας θαυμάσουν, να μας αντιγυρίσουν ένα κομπλιμέντο. Ούτε η σκέψη μας πρέπει να κολλάει στο τι θα σκεφτούν ή θα πουν οι άλλοι αφού εμείς μιλήσουμε. Λέμε αυτό που σκεφτόμαστε με ήρεμο και ευγενικό τρόπο, εκφράζουμε τη δική μας κρίση ή δυσαρέσκεια και αυτό μας κάνει να νιώσουμε αμέσως καλύτερα. 
  4. Εκπειδευτείτε στη δεξιότητα της ετοιμολογίας. Όπως κάθε πρακτική ικανότητα έχει τεχνικές και μυστικά, έτσι και η ετοιμολογία. Όταν μάθετε τα μσυτικά της θα είναι εύκολο να την εξασκήσετε στην πράξη. Στο on demand σεμινάριο του Believe in You με τίτλο “Πώς να είστε ετοιμόλογοι” η εισηγήτρια Εύη Ξυραφά μοιράζεται τα μυστικά της, που καλλιέργησε μέσα από 25 χρόνια επαγγελματική εμπειρία στην επικοινωνία. Θέλετε να τα αποκτήσετε κι εσείς ώστε να μην χρειάζεται να ανακαλύπτετε τον τροχό;

Συντάκτης: Στεφανία Μαμασούλα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.