Πώς επηρεάζουν τα γλυκά την υγεία μας;

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Ανήκετε κι εσείς στην κατηγορία των ανθρώπων που δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς έστω και μία γλυκιά απόλαυση στη διάρκεια της ημέρας τους; Φυσικά ένα γλυκάκι που και που, όχι μόνο δεν είναι βλαβερό για τον οργανισμό μας, αλλά παράλληλα μας προσφέρει χαρά και ψυχική ανάταση, χωρίς κάποιο ιδιαίτερο κόστος. Τι γίνεται όμως όταν η κατανάλωση γλυκών γίνεται σταδιακά κομμάτι της καθημερινότητάς μας; Σίγουρα η πρόσληψη τόσων πολλών θερμίδων αλλά και άλλων ουσιών, είναι κάτι που σοκάρει τον οργανισμό μας. Ας δούμε με ποιον τρόπο.

Στα δόντια

«Μην τρως πολλά γλυκά, θα χαλάσουν τα δόντια σου!», είναι κάτι που ακούμε από μικρά παιδιά. Πράγματι, οι καραμέλες, τα ζαχαρωτά, και ειδικά όσα είναι μαστιχωτά και κολλούν στα δόντια, μπορούν εύκολα να τα καταστρέψουν. Αυτό συμβαίνει γιατί, τα γλυκά μένουν επάνω και είναι δύσκολο να αφαιρεθούν, ακόμα και με έντονο βούρτσισμα, ενώ τα σάκχαρα που περιέχουν, αποτελούν την καλύτερη τροφή για τα επικίνδυνα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας.

Στο βάρος

Σίγουρα είναι κάτι που όλοι γνωρίζουμε, λίγο- πολύ. Η τακτική κατανάλωση γλυκών είναι ικανή να μας προσθέσει καθημερινά επιπλέον θερμίδες που δεν χρειαζόμαστε, με αποτέλεσμα να βλέπουμε τον δείκτη της ζυγαριάς να ανεβαίνει. Περιέχουν κορεσμένα και trans λιπαρά, πολλές θερμίδες, και αν δεν μπορούμε να συγκρατήσουμε τον εαυτό μας, μπορεί να καταναλώνουμε μέχρι και 1.000 επιπλέον θερμίδες την ημέρα!

Στην καρδιά

Αν η διατροφή μας γίνει πλούσια σε trans λιπαρά, τα (πολύ δυσάρεστα) αποτελέσματα θα γίνουν σύντομα ορατά στην καρδιά μας. Οι πιθανότητες καρδιοπάθειας αυξάνονται ραγδαία, και γι’ αυτό η προσοχή κρίνεται απαραίτητη.

Στην διάθεση

Κι όμως η σοκολάτα δεν έχει πάντοτε θαυματουργά αποτελέσματα στην ψυχολογία μας. Μια μελέτη του 2016 συσχέτισε την κατανάλωση γλυκών και πρόσθετης ζάχαρης με συμπτώματα κατάθλιψης. Η μελέτη εξέτασε τις διατροφικές συνήθειες 23.000 ενηλίκων, και τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα άτομα που κατανάλωναν τα περισσότερα γλυκά είχαν μέχρι και 23% μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίζουν τακτικά συμπτώματα της νόσου.

Στις αρθρώσεις

Η πρόσθετη ζάχαρη στη διατροφή μας μπορεί να προκαλέσει την έκκριση κυτοκινών, ουσιών που εμφανίζουν φλεγμονές. Μια μελέτη του 2014, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Nutrition, έπειτα από εξέταση δεδομένων από περίπου 200.000 γυναίκες, έδειξε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν καθημερινά ένα ή περισσότερα ζαχαρούχα αναψυκτικά, αντιμετώπιζαν μέχρι και 63% αυξημένο κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Στο πάγκρεας

Κάθε φορά που τρώμε κάτι που περιέχει ζάχαρη (γλυκόζη), το πάγκρεας εκκρίνει φυσιολογικά ινσουλίνη. Αν καταναλώνουμε πολύ μεγάλες ποσότητες, τότε το πάγκρεας καταπονείται σε τέτοιο βαθμό, που δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά. Το αποτέλεσμα δεν είναι άλλο από αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά και ραγδαία αυξημένος κίνδυνος για διαβήτη τύπου ΙΙ.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…