Για την πρόληψη του σχηματισμού θρόμβων στο αίμα και την θρόμβωση, δύο πράγματα πολύ επικίνδυνα για την υγεία σας, θα …
Πώς επηρεάζουν οι δημοφιλείς δίαιτες τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων;
Ένα πολύ συχνό φαινόμενο της σύγχρονης εποχής, είναι η «μόδα» των διάφορων διατροφικών προγραμμάτων, που διαδέχονται το ένα το άλλο σε βάθος χρόνου και το καθένα υπόσχεται εξαιρετικά αποτελέσματα αδυνατίσματος αλλά και καλής υγείας. Έχετε σκεφτεί ποτέ, πώς αυτές οι σύγχρονες δίαιτες μπορούν να επηρεάσουν τους παράγοντες που καταλήγουν σε εγκεφαλικά επεισόδια; Το τί είδους διατροφή θα ακολουθήσει ο καθένας από εμάς, είναι καθαρά δική του υπόθεση και συνδέεται άμεσα με τις συνήθειες της ζωής του, αλλά και με τα γενικά του πιστεύω. Ας ρίξουμε μια ματιά στις πιο «διάσημες» διατροφές και στο ρίσκο που τρέφουν για εγκεφαλικό επεισόδιο.
Μεσογειακή διατροφή
Η Μεσογειακή διατροφή δεν χρειάζεται πλέον συστάσεις, ειδικά σε μια χώρα όπως η Ελλάδα. Φρέσκα φρούτα και λαχανικά, λίγο κρέας, ξηροί καρποί και ελαιόλαδο συνθέτουν μία διατροφή ευφάνταστη, γευστική και άκρως υγιεινή – ειδικά σε ό,τι αφορά την υγεία της καρδιάς μας. Έτσι λοιπόν καταλαβαίνουμε πως δικαιολογημένα βγαίνει νικήτρια στο πόσο χαμηλά μπορεί να ρίξει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
Η παλαιολιθική διατροφή
Είναι γνωστή και ως Paleo diet, εστιάζει κυρίως στην κατανάλωση τροφών που (θεωρητικά) καταναλώνονταν και από τους… προγόνους μας. Κρέας, ψάρια, ξηροί καρποί, λαχανικά και φρούτα, αλλά με αρκετούς περιορισμούς (όχι επεξεργασμένα, όχι ζάχαρη, όχι δημητριακά και όχι γαλακτοκομικά). Η Paleo έχει ερευνηθεί λιγότερο σε σχέση με άλλα δημοφιλή πλάνα διατροφής, αλλά τα λιγοστά δεδομένα που έχουμε δείχνουν πως μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.
Δίαιτα Άτκινς
Η δίαιτα Άτκινς είναι μια αρκετά δημοφιλής διατροφή με σκοπό το αδυνάτισμα. Περιορίζει τους υδατάνθρακες, περιέχει λίγη πρωτεΐνη και αρκετά λιπαρά. Συνεπώς, καθόλου ψωμί, ρύζι και ζυμαρικά, αλλά ναι στις κρέμες γάλακτος και στα πλήρη λιπαρά. Είναι μια διατροφή που δύσκολα μπορούμε να ακολουθήσουμε σε βάθος χρόνου, αλλά μπορεί να είναι αποτελεσματική για αδυνάτισμα. Βέβαια, ο κίνδυνος εγκεφαλικού αυξάνεται, όπως και ο κίνδυνος καρδιοπάθειας, λόγω των λιπαρών που καταναλώνονται χωρίς να αντισταθμίζονται από άλλα θρεπτικά συστατικά.
Χορτοφαγική διατροφή
Η χορτοφαγική διατροφή αποκλείει το κρέας και σε μερικές περιπτώσεις τα ζωικά προϊόντα, όπως αυγά και γαλακτοκομικά. Σε γενικές γραμμές έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού. Πρέπει να σημειώσουμε όμως ότι χρειάζεται αρκετή προσοχή, καθώς είναι πολύ εύκολο μια διατροφή τέτοιου είδους να γίνει ανθυγιεινή, καθώς πολλά επεξεργασμένα φαγητά και σνακς είναι χορτοφαγικά, παράλληλα όμως περιέχουν πλήθος τρανς λιπαρών και άλλων ακατάλληλων ουσιών.
Διατροφή χωρίς γλουτένη
Η γλουτένη δεν επηρεάζει πρακτικά τίποτα στον οργανισμό, εκτός και αν κάποιος πάσχει από κοιλιοκάκη ή έχει δυσανεξία σε αυτήν. Αν δεν ανήκετε σε κάποια από τις δύο αυτές κατηγορίες, τότε δεν υπάρχει λόγος να κόψετε την γλουτένη από την διατροφή σας. Στο επίπεδο του κινδύνου εγκεφαλικού, φαίνεται πως αυτή η διατροφή δεν επηρεάζει τις πιθανότητες σε κάποιο βαθμό. Αξίζει, όμως, να σημειωθεί, ότι η κοιλιοκάκη, αν αφεθεί ανεξέλεγκτη, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο.