Πώς να επιλέξετε το κατάλληλο άρωμα;

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Το άρωμα είναι ίσως το μοναδικό προϊόν ομορφιάς που χαρακτηρίζει απόλυτα ένα πρόσωπο, ταυτίζεται με την προσωπικότητά του και το σκιαγραφεί. Ειδικά τώρα την άνοιξη και το καλοκαίρι που έρχεται, τα αρώματα και οι κολώνιες λατρεύονται από άνδρες και γυναίκες καθώς χαρίζουν μία ανάλαφρη, ευχάριστη αίσθηση δροσιάς στην επιδερμίδα, κάνοντάς μας να αισθανόμαστε ελκυστικοί και ποθητοί. Όμως, η επιλογή του σωστού αρώματος δεν είναι εύκολη υπόθεση, αφού τα συστατικά του θα πρέπει να αλληλεπιδρούν αρμονικά με τα «αρώματα» που βγάζει το ανθρώπινο σώμα, για να δίνει ένα φυσικό και όμορφο αποτέλεσμα. Με ποια κριτήρια λοιπόν πρέπει να επιλέγουμε το κατάλληλο άρωμα και πώς να το χρησιμοποιούμε ώστε να μείνει αναλλοίωτο μέχρι και την τελευταία σταγόνα;

Οι βασικοί τύποι των αρωμάτων

Τα αρώματα χωρίζονται σε διάφορους τύπους με βάση το μείγμα ελαίου και την ποσότητα νερού που περιέχουν. Η αναλογία του μείγματος είναι αυτή που επηρεάζει τόσο την ένταση όσο και την αντοχή του. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση αρωματικών ελαίων δίνουν μεγαλύτερη διάρκεια και έτσι μερικές σταγόνες αρκούν για να σας κρατήσουν φρέσκους και αρωματισμένους όλη την ημέρα. Οι βασικοί τύποι των αρωμάτων είναι τέσσερις:

  • Το καθαρό άρωμα που έχει υψηλή συγκέντρωση αιθέριων ελαίων και μεγαλύτερη διάρκεια σε σύγκριση με τους υπόλοιπους τύπους.
  • Το Eau de Perfume, που έχει μικρότερη συγκέντρωση καθαρού αρώματος (περίπου 8 με 15%) και μπορεί να διαρκέσει περίπου 4-6 ώρες.
  • Το Eau de Toilette που η συγκέντρωση του σε έλαια είναι μεταξύ 4 -10% και η μυρωδιά του μπορεί να διαρκέσει 3-4 ώρες.
  • Το Eau de Cologne, που η συγκέντρωσή του σε αρωματικά έλαια είναι μόλις 2 – 5% και το άρωμά του μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 3 ώρες.

Η επιλογή του αρώματος

Φυσικά, η επιλογή για το άρωμα που θα φορέσει ο καθένας από εμάς είναι μία εντελώς προσωπική απόφαση, που εξαρτάται κυρίως από τα γούστα και την ψυχοσύνθεση του κάθε ατόμου. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ορισμένες συμβουλές που θα σας οδηγήσουν στην αγορά του κατάλληλου αρώματος για εσάς.

  • Στο κατάστημα καλλυντικών, δοκιμάστε το άρωμα στο εσωτερικού του καρπού σας και περιμένετε λίγα λεπτά για να απελευθερωθεί ο πραγματικός του «χαρακτήρας» πάνω στο δέρμα σας.
  • Μην δοκιμάζετε πάνω από 3 αρώματα μαζί καθώς η όσφρηση «μπερδεύεται» και ίσως σας οδηγήσει σε λανθασμένη αγορά.
  • Μην ξεχνάτε πως η ανάπτυξη ενός αρώματος εξαρτάται επίσης από το φως του ήλιου και τη θερμοκρασία. Για το λόγο αυτό, υπάρχουν γυναικεία και αντρικά αρώματα άλλα για την ημέρα κι άλλα για τη νύχτα.

Σωστή χρήση

Προκειμένου να κάνετε ορθή χρήση του αγαπημένου σας αρώματος δεν πρέπει να ξεχνάτε πως, το κάθε άρωμα απαιτεί και διαφορετική περίσταση. Για παράδειγμα, δεν μπορείτε να φοράτε το ίδιο άρωμα από το πρωί μέχρι το βράδυ και για όλες τις στιγμές. Αντίθετα, επιλέξτε ένα ελαφρύ άρωμα που θα δίνει μία νότα φρεσκάδας για την ημέρα κι ένα πιο βαρύ για τις βραδινές σας εξόδους.

Όσον αφορά το σημείο εφαρμογής, ψεκάστε το άρωμα στο σώμα και όχι στα ρούχα. Πιο συγκεκριμένα εφαρμόστε το στους καρπούς, πίσω από τα αυτιά, το λαιμό και στο εσωτερικό του αγκώνα. Αυτά είναι τα σημεία που η θερμοκρασία του σώματος είναι υψηλότερη κι έτσι το άρωμά σας γίνεται πιο έντονο και με μεγαλύτερη διάρκεια.

Σωστή συντήρηση

Οι περισσότεροι αγνοούν ότι ένα άρωμα θα πρέπει να διατηρηθεί με το σωστό τρόπο, ώστε να παραμείνει αναλλοίωτο και να διατηρήσει τα αιθέρια έλαιά του έως την τελευταία σταγόνα. Έτσι αυτό θα πρέπει να φυλάσσεται σε δροσερό και ξηρό μέρος, μακριά από τον ήλιο μιας και η θερμότητα και το ηλιακό φως αλλοιώνουν τη σύστασή του.

Επίσης, κρατήστε το άρωμά σας στην αρχική του συσκευασία για να μην εξατμιστεί γρήγορα ενώ όταν ταξιδεύετε θα πρέπει αυτό να βρίσκεται μέσα στο κουτί του, κατά προτίμηση κλεισμένο αεροστεγώς, ειδικά αν το ταξίδι σας γίνεται με αεροπλάνο.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…