Πώς επιδρά η χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή στην υγεία μας;

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Πώς επιδρά η χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή στην υγεία μας;Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία έχει κατακλύσει τη ζωή μας, επιφέροντας πολλές αλλαγές στην καθημερινότητά μας. Αλήθεια, ποιος μπορεί να φανταστεί την ημέρα του χωρίς να ανοίξει τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή, να ανταλλάξει e-mail, να ενημερωθεί αλλά και να χαλαρώσει μέσω του διαδικτύου; Πλέον, η οθόνη του υπολογιστή δεν λείπει από κανένα σπίτι και όχι άδικα, μιας και για πολλούς, εκτός από ένα χρήσιμο εργαλείο θεωρείται ο καλύτερος συνεργάτης και ένας πολύ ενδιαφέρον τρόπος ψυχαγωγίας. Έχετε όμως αναρωτηθεί ποτέ αν η συνεχής χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή μπορεί να φέρει στη ζωή μας, πέρα από ευκολία, επίμονα προβλήματα υγείας που θα μας ταλαιπωρήσουν; Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει πως πράγματι υπάρχει συσχέτιση της πολύωρης εργασίας μπροστά από μία οθόνη με αρκετά παθολογικά ζητήματα που σίγουρα δεν περνούν απαρατήρητα.

Υπολογιστής και όραση

Πώς επιδρά η χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή στην υγεία μας;Το πρώτο μέλημά μας όταν δουλεύουμε με έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή πρέπει να είναι η προστασία της όρασής μας. Η ακτινοβολία της οθόνης, αλλά και ο εξαναγκασμός των ματιών μας να κοιτούν παρατεταμένα το ίδιο σημείο προκαλούν ποικίλα προβλήματα στην όρασή μας τα οποία μπορεί να εκδηλωθούν είτε άμεσα είτε σε βάθος χρόνου. Οι λυχνίες που παράγουν την εικόνα πάνω στην οθόνη ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, είναι ρυθμισμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να δίνουν πολύ έντονα χρώματα, πράγμα που εξασφαλίζει το απαιτούμενο contrast αλλά και την καθαρότητα. Έτσι λοιπόν, η πολύωρη εργασία μπροστά από μία τέτοια οθόνη επηρεάζει μία συγκεκριμένη κατηγορία κυττάρων του οφθαλμού μας, τα κωνιοφόρα, τα οποία είναι υπεύθυνα για την έγχρωμη όραση, με αποτέλεσμα αυτά να υπερλειτουργούν συνεχώς αναπαράγοντας τις έγχρωμες εικόνες που αποθήκευσε ο εγκέφαλός μας από την οθόνη.

Όλα αυτά τα προβλήματα μπορούν να εκδηλωθούν άμεσα με πονοκεφάλους, πόνο ανάμεσα στα μάτια, λανθασμένη εκτίμηση των χρωμάτων, θολή όραση και πολλές φορές δυσκολία στην όραση μακρινών αντικειμένων. Για τον λόγο αυτό λοιπόν, καλό θα ήταν να χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή μας λιγότερες ώρες, να έχουμε πολύ καλό φωτισμό στο δωμάτιο εργασίας και να δουλεύουμε με μία μεγάλη οθόνη, η οποία θα μας εξασφαλίζει τον απαιτούμενο χώρο για την ανάγνωση ή τη συγγραφή ενός κειμένου.

Μυοσκελετικά προβλήματα

Πώς επιδρά η χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή στην υγεία μας;Όταν χρησιμοποιούμε για πολλές ώρες τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, αναγκάζουμε το σώμα μας να μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε μία συγκεκριμένη στάση, με αποτέλεσμα να καταπονείται αρκετά. Τα σημεία που μπορούν να πληγούν περισσότερο είναι οι ώμοι, ο αυχένας, η μέση, ο καρπός αλλά και τα δάχτυλά μας. Η λανθασμένη στάση του σώματός μας που συνήθως υιοθετούμε μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή, επιφέρει πολλά μυοσκελετικά προβλήματα, τα οποία συνήθως εκδηλώνονται με μικρούς πόνους στον κορμό αλλά και τον αυχένα μας. Οι περισσότεροι από εμάς δεν δίνουν σημασία με αποτέλεσμα η κατάσταση να επιδεινώνεται σιωπηλά αλλά σταθερά.

Αν θέλετε λοιπόν να προφυλάξετε το σώμα σας από τέτοιου είδους προβλήματα, φροντίστε να τοποθετήσετε την οθόνη του υπολογιστή σας στο ύψος των ματιών, έτσι ώστε να διατηρείται η σωστή στάση του αυχένα. Επιπλέον, μην ξεχνάτε να τεντώνετε τα χέρια σας ψηλά ανά τακτά χρονικά διαστήματα, προκειμένου να χαλαρώνουν οι μύες και να ενισχύεται η ροή του αίματος. Ακόμη, καλό θα ήταν να σηκώνεστε από το κάθισμά σας περίπου κάθε 20 λεπτά και να κάνετε μερικά βήματα στο δωμάτιο. Σύμφωνα με τους γιατρούς, αυτή είναι η καλύτερη τεχνική για την ανακούφιση της μέσης από την καταπόνηση που της προκαλεί η πολύωρη καθήλωση στην καρέκλα.

Είναι γεγονός πως ένα τόσο χρήσιμο και σύγχρονο εργαλείο, όπως είναι ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, μπορεί να επιφέρει πολλά προβλήματα στην γενικότερη υγεία του οργανισμού μας. Γι’ αυτόν τον λόγο οφείλουμε να προστατευτούμε από αυτή την ταλαιπωρία υιοθετώντας μικρές, πρακτικές τεχνικές που θα γίνουν μέρος της καθημερινότητάς μας. «Τα μάτια σας δεκατέσσερα» λοιπόν και καλή δουλειά παρέα με τον πιστό σας συνεργάτη.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…