Πώς να ενισχύσετε τη γονιμότητά σας
Είστε σε φάση που θέλετε να κάνετε παιδί; Έχετε αρχίσει τις πρώτες συζητήσεις με το σύντροφό σας για αυτό το βήμα; Τέλεια! Το πρώτο βήμα που έχετε να κάνετε είναι να ελέγξετε και οι δύο τον αναπαραγωγικό σας μηχανισμό για να δείτε αν λειτουργεί ικανοποιητικά. Από εκεί και πέρα είναι 10 βήματα που είναι απαραίτητο να κάνετε, αν θέλετε να ενισχύσετε τη γονιμότητά σας και να μην χρειαστεί να καταφύγετε σε μεθόδους τεχνητής γονιμοποίησης.
Έλεγχος αναπαραγωγικής ικανότητας
Και οι δύο σύντροφοι θα πρέπει να ελέγξετε την αναπαραγωγική σας ικανότητα για να ξέρετε αν είναι όλα καλά. Η μεν γυναίκα θα πρέπει να κάνει έναν έλεγχο των σαλπίγγων για να διαπιστωθεί αν είναι φραγμένες. Ο δε άντρας να κάνει ένα τεστ σπέρματος για να αξιολογηθεί η ποσότητα, η ποιότητα και η κινητικότητα του σπέρματος. Πέρα από αυτά, είναι σημαντικό να προσέξετε τον γενικότερο τρόπο ζωής σας και τις καθημερινές σας συνήθειες, καθώς αυτές μπορεί να συμβάλλουν σημαντικά, είτε θετικά, είτε αρνητικά στη γονιμότητά σας.
Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη γονιμότητά σας
1. Κάντε τακτικά εξετάσεις
Φροντίστε να κάνετε συχνά ιατρικές εξετάσεις για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Για παράδειγμα τα χλαμύδια, ενώ δεν έχουν εμφανή συμπτώματα, μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή των γεννητικών οργάνων, που με τη σειρά της προκαλεί φράξιμο των σαλπίγγων.
2. Προσοχή στο περιβάλλον σας
Αρκετοί περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν να αποτελέσουν αιτίες καθυστέρησης μιας επιτυχούς εγκυμοσύνης. Είναι σημαντικό να επανεξετάσουμε την καθημερινότητά μας και να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε όχι μόνο την υγεία μας, αλλά και τον τρόπο ζωής μας. Για παράδειγμα, είναι απαραίτητος ο επιμελής καθαρισμός φρούτων και λαχανικών, καθώς τα λιπάσματα και τα παρασιτοκτόνα στις καλλιέργειες βλάπτουν το γενετικό υλικό γυναικών και αντρών. Επίσης η ύπαρξη ορμονών στην τροφική αλυσίδα έχει αποδεδειγμένα αρνητικά επίδραση στη γονιμότητα και των δύο φύλων.
3. Προσοχή στο σώμα σας
Οι γυναίκες που είναι υπέρβαρες ή πολύ αδύνατες συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη λειτουργία των ωοθηκών τους. Όταν το λίπος που παράγει ο οργανισμός πέφτει κάτω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο, το σώμα σταματά να παράγει ωάρια, ενώ η υπερβολική ύπαρξη λίπους στην κοιλιακή χώρα επηρεάζει αρνητικά τη ρύθμιση των ορμονών, εμποδίζοντας την ωορρηξία. Επίσης σχετικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι υπέρβαροι άντρες συχνά παρουσιάζουν μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης, γεγονός που επηρεάζει τη λειτουργία του σπέρματος.
4. Προσοχή στα παυσίπονα
Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι κάποια παυσίπονα όπως τα Ponstan, Voltaren κ.α. δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται στη μέση του κύκλου, κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας γιατί παρεμποδίζζουν την ομαλή λειτουργία των ορμονών που σχετίζονται με αυτήν.
5. Κόψτε το κάπνισμα
Το χρόνιο κάπνισμα δηλητηριάζει τις ωοθήκες, καθώς ο καπνός ελαττώνει την ικανότητά τους να παράγουν ωάρια. Οι καπνίστριες φτάνουν στην εμμηνόπαυση περίπου 2-3 χρόνια νωρίτερα από τις μη καπνίστριες. Όσον αφορά τους άντρες, το κάπνισμα είναι τοξικό για το σπέρμα και επηρεάζει κυρίως την κινητικότητά του.
6. Μειώστε τον καφέ
Σχετικές μελέτες έχουν δείξει ότι μεγάλες ποσότητες καφεϊνης επηρεάζουν αρνητικά τόσο την ποιότητα του σπέρματος των αντρών, όσο και την ικανότητα αναπαραγωγής των γυναικών. Αντίθετα, το τσάι δρα ευεργετικά, γιατί περιέχει πολλούς αντιοξειδωτικούς παράγοντες.
7. Καταναλώστε λιγότερο αλκοόλ
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει αποβολή στις έγκυες γυναίκες και μείωση της κινητικότητας του σπέρματος στους άντρες. Η κατανάλωση θεωρείται επικίνδυνη όταν υπερβαίνει τις 21 μονάδες την εβδομάδα για τους άντρες και τις 14 μονάδες την εβδομάδα για τις γυναίκες (μια μονάδα αλκοόλ ισοδυναμεί με ένα μικρό ποτήρι κρασί). Επιπλέον το αλκοόλ καταστρέφει βιταμίνες και ιχνοστοιχεία σημαντικά για τον οργανισμό, όπως οι βιταμίνες Ε και C και ο ψευδάργυρος. Παρ’ όλα αυτά, μια μελέτη του ειδικού σε θέματα γονιμότητας Dr. Winston έδειξε ότι η κατανάλωση ενός ποτηριού κόκκινου κρασιού όχι μόνο δεν έβλαψε, αλλά αντίθετα ωφέλησε γυναίκες που υποβλήθηκαν σε εξωσωματική γονιμοποίηση.
8. Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας
Η καθημερινή σωματική άσκηση αυξάνει τη μυϊκή μάζα, βοηθά το μεταβολισμό και μειώνει το λίπος που μπορεί να δημιουργήσει ορμονικές διαταραχές. Ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα άσκησης βοηθά όλες τις οργανικές λειτουργίες και ως εκ τούτου και τη γονιμότητα. Ωστόσο η εξαντλητική άσκηση μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στα άτομα που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν.
9. Υιοθετήστε υγιεινή διατροφή
Μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά και αυξημένη σε ίνες μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τη γονιμότητά σας. Υιοθετήστε τις ορθές διατροφικές συνήθειες τουλάχιστον τέσσερις μήνες πριν ξεκινήσετε την προσπάθεια να συλλάβετε παιδί. Θετικά μπορούν να συμβάλλουν τόσο οι βιταμίνες όπως η Ε και η C, όσο και τα ιχνοστοιχεία όπως ο ψευδάργυρος και το σελήνιο. Επίσης το φυλλικό οξύ έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στην ανάπτυξη του νωτιαίου μυελού του εμβρύου και καλό είναι η λήψη του να ξεκινά τρεις μήνες πριν από την έναρξη της προσπάθειας για εγκυμοσύνη. Αντίθετα η χορήγηση μεγάλων ποσοτήτων βιταμίνης Α πρέπει να αποφεύγεται τόσο πριν, όσο και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
10. Χαλαρώστε
Τελευταίο και σημαντικό βήμα ειδικά κατά την προσπάθεια τεκνοποίησης, αλλά και στην εγκυμοσύνη είναι η καθημερινή σας χαλάρωση. Οτιδήποτε σας χαλαρώνει μπορεί να λειτουργήσει βοηθητικά στην αναπαραγωγική σας ικανότητα, αφού το έντονο στρες που συνοδεύεται από ψυχοσωματικά συμπτώματα, όπως πονοκεφάλους, αϋπνία και ταχυκαρδίες, επηρεάζει αρνητικά την ωορρηξία.