Πώς εξελίχθηκαν οι σχέσεις στο πέρασμα των χρόνων

Συντάκτης: Θώμη Μπαλτσαβιά

Στο πέρασμα του χρόνου οι προσωπικές σχέσεις των δυο φύλων δεν έμειναν στάσιμες.Πολλά πράγματα έχουν αλλάξει συγκριτικά με παλαιότερες εποχές και αυτό ήταν φυσική εξέλιξη όπως με όλα. Άλλαξε ο τρόπος γνωριμίας καταρχήν, το είδος της σχέσης και οι συμπεριφορές, αλλά κυρίως οι ταχύτητες που συμβαίνουν πια όλα όσα αφορούν ένα ζευγάρι.

Στο παρελθόν

Αρκετά χρόνια πίσω, ο πιο διαδεδομένος τρόπος γνωριμίας ή σύναψης σχέσης, ήταν το λεγόμενο προξενιό. Αυτό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το γεγονός πως η κοινωνία ήταν διαφορετική. Για παράδειγμα η θέση της γυναίκας δεν ήταν αυτή που είναι σήμερα. Δεν υπήρχε η ελευθερία να κυκλοφορήσει ή να βγει ώστε να γνωρίσει μόνη της κάποιον. Αλλά ακόμη και σε περιπτώσεις που με κάποιον τρόπο τον γνώριζε, ήταν αδιανόητο ότι θα μπορεί να βγαίνει ραντεβού μαζί του ακόμη και κρυφά. Κι αν έπαιρνε αυτό το ρίσκο ωστόσο, ήταν ακόμη πιο αδιανόητο να κάνει μαζί του σεξ αν δεν παντρεύονταν πρώτα.

Το να μην είναι μια γυναίκα παρθένα παλιότερα αποτελούσε σκάνδαλο και σίγουρα τη στιγμάτιζε, ενώ σαφώς έμενε και ανύπαντρη πια, στις περισσότερες των περιπτώσεων για να μην είμαστε απόλυτοι. Οι άντρες είχαν βέβαια ελευθερία να βγουν, μα όχι τόσο και για σχέση ή άπλετο σεξ εφόσον ήταν έτσι η κατάσταση.

Η νοοτροπία μιας ολόκληρης κοινωνίας βασίζονταν σε τέτοιες αρχές κι όποιος πήγαινε κόντρα σε αυτό μάλλον το πλήρωνε με κάποιο τρόπο. Στην ουσία δυο άγνωστοι μεταξύ τους βρίσκονταν ξαφνικά να ζουν στο ίδιο σπίτι και να κάνουν οικογένεια και ήταν θέμα τύχης αν θα έβγαινε σε καλό ή όχι. Μα κι αν κάτι στράβωνε, δεν χώριζαν όπως γίνεται σήμερα και υπέμεναν μέσα τους και μέσα στο σπίτι γιατί έξω σαφώς παίζονταν ρόλοι ότι όλα καλά..όλα ανθηρά μην και ντροπιαστούν οι ίδιοι ή οι οικογένειες.

Η συμβίωση δίχως γάμο, ο γάμος με καθυστέρηση, η εγκυμοσύνη ή η απόκτηση παιδιού πριν από αυτόν, πράγματα ανήκουστα. Ταμπού υπήρξε παλιότερα ακόμη και αν είχες γάμο πίσω σου ή παιδιά αποκτήσει από αυτόν τον γάμο ως προς την επιλογή του καινούριου συντρόφου.

Οι μεγάλες, αν όχι όλες οι αποφάσεις παλιά, ήταν του άντρα και η γυναίκα δεν είχε λόγο. Εντυπωσιακό είναι και το ότι κάποτε ο γάμος γίνονταν σε μικρές ηλικίες, αναγκαστικά βέβαια εξαιτίας όλων των παραπάνω, αλλά σήμερα σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Σήμερα

Σήμερα είναι ευνόητο ότι γυναίκες και άντρες έχουν πλούσια κοινωνική ζωή, εργάζονται αμφότεροι και έχουν παρέες. Επόμενο είναι λοιπόν η γνωριμία τουλάχιστο να είναι εύκολη αν και δεν λείπουν και τα μοντέρνα προξενιά με την έννοια να σου γνωρίσει κάποιος έναν φίλο ή φίλη. Μετά από την γνωριμία ακολοθούν απεριόριστα ραντεβού και συναντήσεις του ζευγαριού για όσο καιρό θέλουν δημόσια, δίχως κανένα πρόβλημα και μάλιστα ακόμη και με ερωτικές περιπτύξεις.

Η έναρξη της σεξουαλικής ζωής γίνεται πολύ νωρίτερα σε σχέση με τα παλιότερα χρόνια. Αναφορικά με τις γυναίκες δε, πια αποκτούν αρκετές εμπειρίες και συνάπτουν σχέσεις πλουτίζοντας και την ερωτική τους ζωή. Αν θέλει ένα ζευγάρι να το πάει σε πιο σοβαρό πλαίσιο θα γίνει όταν το αποφασίσουν οι ίδιοι χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα γίνει γρήγορα. Ακόμη και να συζήσουν μπορούν δίχως να υπάρχει κοινωνικό θέμα ή πίεση και από τις οικογένειες για αποκατάσταση, αφού η έγκριση κανενός δεν χρειάζεται. Πολλοί δε, κάνουν ακόμη και οικογένεια δίχως να παντρευτούν. Και ακόμη και αν χωρίσουν στο οποιοδήποτε από αυτά τα στάδια, ακόμη και μέσα σε γάμο, δεν υπάρχει καμία προκατάληψη και πρόβλημα και η ζωή κυλάει κανονικά.

Προφανώς και ο κατάλογος είναι ατέλειωτος με τις διαφορές που ο χρόνος επέφερε στις σχέσεις των ανθρώπων. Προφανώς κάποιες αλλαγές ήταν θετικές και κάποιες όχι και τόσο αφού πλησίασαν και στο άλλο άκρο. Θα δείξει ο χρόνος και η ιστορία ωστόσο, αν θα γίνουν κι άλλες.

Συντάκτης: Θώμη Μπαλτσαβιά,

Influence:

Η ιδιότητα που προσδίδω στον εαυτό μου είναι συγγραφέας επειδή αυτό κάνω από τότε που με θυμάμαι ως παιδί…